bugün

life of brian

absürdimzin üstadı, monty python elinden çıkma, özgün ve üstün mizahsal bir yapıt. her şeyden evvel; kendi inanç düzlemlerini bu denli başarılı yerebilen batı kültürünü, ayakta alkışlamak gerek.

ancak, kasten yapılıp yapıldığı anlaşılamayan, musevilik ve hrısitiyanlık dinlerinin yer değişimi söz konusu. ilk etapta, museviliğin bir kolu, mezhebi olarak doğan hıristiyanlık bunu evrenselleştiren dek, yereldi. brian, filmdeki kimliği musa peygamber, tam tersi şekilde, isa kavmine hitap ederken, henüz peygamber olarak yansıtılmaz; ki zaten, kendisinin peygamber oluşu da, fevkalade başarılı yerilir. romalı askerlerden kaçarken, tesadüfen bir divanın üzerine ayaküstü düşer, ve anlattıklarını beğenen kavmi, çölde peşine düşer.

tebliğcilerin dile getirdiklerinin, ilerleyen devirlerde sapma olasılığı ve hatta realitesi, çok başarılı ve güldürücü ele alınıyor. bunu yansıtan mizansende, isa'nın söylediği; "doğrular mukaddestir" sözü, arka sıralardaki kullarına, "peynirciler mukaddestir" olarak ulaşır.
kendilerine bir lider, kral arayan kavimler, peygamberlik atfettiği kimsenin, her davranışını örneklem alırlar. brian'ın sandaletinde, ayak izinde bir işaret olduğunu düşünür halkı. bundan sonrası, diğer peygamberlerin istediği ancak brian'ın istemdiği bir yükseliştir ki; yaşadığı cinsellik ve aksaklıklar "devrimci ambianstaki" bu genci, kavmine sevdirir.