bugün

yeni foca yedinci jandarma komando er egitim alayi

öyle bir yerdir ki... anlatsam tesiri yok sussam gönül razı değildurumu.

24 kasım 2006 yılında acemi birliğimi yapmak üzere bu birliğe katıldım. biraz erken olsun belki işime yarar mantığı ile sabah izmir'e iner inmez birliğime katılmaya karar verdim ve öylede yaptım. bornova dan aliağa yoluna oradan da foça'ya ve foça'dan da 7.jan.komd.er.eğitim'e giden dolmuşlara bindim. benim gibi bir sürü askercik daha vardı dolmuşta. daha yeni asker olmuştuk ancak adımımızı atmamıştık nizamiyeden içeriye o sebeple askercik dedim kızmayın. foça merkezde dolmuşların etrafında bekleyen inzibat askerleri * bize çeşitli kol hareketleri yapıyordu * anlam veremedim. aptalca ve çocukça geliyordu gözüme bu hareketler. ancak sonra anladım hareketlerinin nedeni haklılardı hakikaten dedikleri gibi oldu.

neyse kapının önünde sıraya girdim beni'de içeriye aldılar nizamiyenin arkasında geniş bir bahçe vardı havanın soğuk olmasına rağmen içeride yer kalmadığı için teslim olan askerler bu alanda beklemek zorunda kaldı. benim gibi erken gidelim sevdalısı olan bir sürü asker daha vardı ve gerizekalı gibi bekledik o soğukta o bahçede ve öyle serbest bir şekilde de beklemedik bildiğin "çöm kalk, çöm kalk" yaptırıldı usta askerler tarafından. amacı soğukta daha fazla üşümemek ve hareket etmek. akşam saat 7 ye kadar burada bekletildik ve daha sonra herkes kendi bölüğüne uygun adım yürüyüşte götürüldü. benim bölüğüm 4 bölüktü bu teslim olduğum zaman içeriye verdiğim sülüs denilen kağıt sayesinde belli olmuş. bende 4.bölüğe yuvama gittim. burada yemekhanede sıra oluşturduk etrafta bir sürü masa ve masa başlarında geneli çavuş-onbaşı olan askerler vardı. onay verecek imza atacak kısımlarda da astsubaylar bulunuyordu. bu işlemler yaklaşık gece saat 11:30 a kadar sürdü. daha sonra bizleri koğuşlarımıza çıkardılar. başımızda olan bir uzman çavuş;herkes istediği yere yatsın en kısa sürede yatak planı yapılacaktır!- diye sert ve tok bir ses tonu ile emir verdi. emri duyan bünye direk olduğu yere yığıldı.*

çantamı ve montumu en yakın dolaba yerleştirdim ilk başta sigara bulamam diye yanıma aldığım 5 paket sigaramı cebime koyamayacağım için montumun cebinde bıraktım ve sabah uyandığımda tahmin ettiğiniz gibi o 5 paket winston sigarayı bulamadım yoktu yerinde. olsun dedim, canımız sağolsun kim alıp içecekse ona da helal olsun.

sabah saat 05:00 de dehşet bir gürültüyle "ulan daha ilk gün savaş mı çıktı? alçak yunan vatan toprağına mı sulandı" diye irkilmişken elinde palaska ile sağa sola vuran bir dede gördüm 85/4 devre bir dede. evet o dedemdi ancak ak sakallı değildi malum askeriyede yasak, her gün traş olacaksın. güne savaş çığlıkları ile uyandırılmış ve hiç hoşuma gitmemişti ancak asker ocağıydı katlanmak durumundaydık. hemen üstümüzü giydik ve yemekhane önüne indirildik çokoprens-zeytin-ekmek ve şekerli su ile kahvaltı ettik.

sabah soğu dehşettir foça da arkadaşlar inanılmaz derecede soğuk olur etrafı açıktır afedersiniz ama hakikaten kıçınızda bokunuz donar o derece soğuktur. ve o soğukta bekletilirsiniz direnciniz artmak zorundadır başka türlü başa çıkamazsınız o soğukla ve askerlik şartlarıyla. günün ilerleyen saatlerinde eşya almak için bir astsubay iki uzman çavuş ve çok sayıda bölük usta askeri ile levazım deposuna gidersiniz. 300 asker sıraya girer önce 1.tim sonra 2.tim sonra 3.tim diye sıra sıra alırsınız yeni cicilerinizi. botlar, palaskalar, üniformalar, yeşil yeşil donlar, sabunluklar, traş çantası, tırnak makası vs bir sürü cici verirler hemde bedava sevinirsiniz. askerde bot bağlamak sanattır öyle "ben biliyom ne var bot bağlamasında işte höe" demeyin asker botu farklı bağlanır sitili vardır. bir astsubay m.g çıkar anlatır tarifini yapar tek bir defa öğrendin öğrendin. öğrenmediysen miki tuttun. artık hangi şarkıyı söylersin sen seç.

alınan kıyafetlerle birlikte bölük yoluna doğru yola çıkarsınız, bölük yatakhanesi en üst kattaysa yandınız demektir. o kadar eşya kucağınızda hep birlikte çıkarsınız yukarı doğru burada kamuflaj giyme sanatı öğretilir size usta askerler tarafından "şöle gicen amına koim, böle gicen mına koim" diye her boka burunlarını sokarlar afedersin. 300 adam aynı anda soyunur karşınızda yeşil yeşil götler çoğu hazırlıklı gelmiştir arada tek tük sıyrık beyaz don giyip öyle gelmiştir sanarsın hiltona gelmiş beyefendi iş toplantısı var. öpücüklü boxer ile gelen arkadaşı hiç söylemiyorum daha o gün mimlendi o.

evet artık kamuflajı giymiş ve asker olmuşumdur. botlar pek bi yakışmıştır ve komando beresi çok hoşunuza gitmiştir. öğlen yemeği için dışarı komutu alınır mutlubaykus oh be hadi yemek yiyelim acıktık edası ile elini kolunu sallayarak hemen yerinden kalkmış ve yemekhaneye doğru gitmeye başlayacaktır ki yavuz başçavuş sinirlenir "nereye gidiyosun at yarrağı " diye çıkışır. sıraya girilir ve uygun adım çorba, makarna, tavuk yemeye gidilir.

bundan sonrası artık işkencedir. yemin töreni 29 gün sonradır ve aranızda ritim duygusu olmayan bir sürü öküz vardır "sol-sol-sol sağ sol" yapamaz "sağ-sol-penaltı-gol" yapar. amına koduğum alay içtima alanını tek bir mal yüzünden gece yarılarına kadar teper durursunuz. birde usta askerlikte nöbete hazırlık amacı ile koğuş nöbeti tutarsınız ancak tim çavuşu olursanız bu görevden yırtarsınız genelde tim içerisinde en tahsilli kim ise o olur düz mantık "yapabilir mi?" diye düşünülmez. görev ona verilir. ben önlisans mezunu olarak ve fakülteye açıktan devam etmeyerek mallık ettiğim için bu göreve nail oldum çok şükür koğuş nöbeti tutmadım.

yemin töreninden bir hafta önce meslek seçimleri yapılır muhasebeciler, elektrikçiler, ekmekçiler, kuaförler, şanslıdır el kaldıran gider, el kaldıran gider. oh anasını satayım adamlar yırtmıştır yemin töreninden hemen sonra buradan kurtulacaklardır. benim herhangi bir mesleğim olmamasından mütevellit ve benim gibi bir çok mal olmasından kaynaklı 260 * kişi kalır 300 kişilik bölük. işte yeminden sonra geriye kalan 62 günlük eğitim dehşet günleridir. gerçekten yeni foça için yarrağı yedik tabiri bu durum için kullanılabilir. gerçekten yemişsinizdir.

bilirsiniz askerde bir geyik vardır "göte bakıyorlar" kimisi yok öyle bir şey der, inanmayın var öyle bir şey arkadaşlar gerçekten domalıyorsunuz ve götünüze bakıyorlar. anlatayım...

yemin törenin bitmesinden hemen sonra "komando olmaya müsait" raporu gerekmektedir. bu raporu alamayanlar komando olamazlar. bunun için izmir askeri hastanesinden bir heyet gelir içerideki rütbeli gazinosunda büyükçe bir alan oluşturulur ve aynı gün içerisinde bütün alay bu heyete muayene olur. yine usta askerler ve bölük astsubayınız ile buraya muayene olmak için uygun adımlarla gidersiniz. içeride alanında uzmanlaşmış doktorlar olan o kocaman salona girersiniz. 2.şer tim olarak sırayla içeriye alınırsınız bir tim 15 kişi toplam 30 kişi salonda dizilmiştir. komutan talimatı verir - herkes üstündekileri çıkarsın sadece iç çamaşırınızın altı kalsın- emri alan mutlubaykus afallar ve hassiktir gösterecez der. hep birlikte striptiz kulübündeki çıtır manita edasıyla soyunmaya başlarsınız karşınızda size bakan usta askerler ve komutanlar vardır. "en iyi performans dalında striptizci komando ödülü kimin olacak" gibi bir espri gelir aklınıza mal mal sırıtırsınız.

neyse sırayla herkes gider o meçhule. donunuzu indirip ön takımlarınızı ve kıçınızı gösterdiğiniz tabip subayın önünde bir paravan vardır ancak ufacıcık bir paravan minnacık yani sadece doktor değil sağdan-soldan az buçuk zorlayan gözünü çeviren herkes hem aletinizi hemde kıçınızı görebilir. artık kimsenin umurumda değildir ne olacaksa olsun dersiniz göte giren şemsiye açılmaz durumu budur işte. o korktuğunuz doktorun önüne gelirsiniz bir bayan birde erkek doktor vardır. sanırım biri bevliye diğeri'de kıçla ilgili uzman olan doktorlardır. önce iç çamaşırınızı indirin emri verilir indirirsiniz bakarlar biraz incelerler sonra arkanızı dönün ve eğilin yani domalın demenin kibarcası ile eğilirsiniz bakarlar ne zaman tamam derler iç çamaşırınızı çeker ve devam edersiniz. en son gözleriniz muayene edilir.

bu heyet komando olur raporunu çaktığı an artık jandarma komando eğitimi alacaksınız demektir. yok bu komando olamaz raporu verildiği anda revize olmuşsunuzdur ve sadece jandarma olacaksınız demektir.

bu yeni foça jandarma komando er eğitim alayını anlattım tanımlamaya çalıştığım1.bölümdür. devamını yazacağım.