bugün

the tree of life

cannes da altın palmiye kazanmış bir terrence mallick filmi. filmin kendisi festivalde tartışmalara sebep olsa da türkiyede su götürmez bir şekilde beğenilmiş, türkiyeli sinema yazarları tarafından gizli bir ağız birliği içerisinde yere göğe sığdırılamamış ve nasıl bir başyapıt vurgulanmıştır.
filmin kendisi bizzat sinema yazarları için turnusol kağıdı görevi görmüş, ne kadar yüksek kültüre haiz sinema yazarımız olduğu hakkında spoiler vermiştir.

--spoiler--
filmin başlangıç sahnesi iç sesle karışık bir anlatıcının çıkarımlarını dinlemekle geçiyor. ilginç bir senaryo ve oyunculuğa dayanmayan kurgusu sebebiyle belli bir konusu yokmuşçasına kıvrılan film yüksek kalitedeki dünyanın oluşumu çekimleriyle bir belgesel havasıyla ilerliyor. ve bu sahneler yavşak yazarların belirttiği gibi kendine has üslubu olan sahneler değil yalnızca filmlerde daha önce kullanılmamış belgesel kareleridir.
bence oyuncuyu ve oyunculuğu bu kadar arkaplanda tutan yönetmenin asıl gayesi demokratik bir film çekmek değil yalnızca kendisini ön plana çıkarmaktır ve doğruluğu tartışılır.
--spoiler--
yalnızca övgüyü değil de olumsuz eleştiriyi de destekleyebilecek fikirleri kurgulayabilen sinema yazarlarına vardır ihtiyaç.