bugün

odessa

Ukrayna nın en önemli ticaret limanı ve üçüncü büyük şehri. 14 yy. dan itibaren Osmanlı tarafından kontrol edilen bölge , 1794 çarlık rusyası döneminde Odessa nın kurulması ile Karadeniz coğrafyasının en büyük limanı haline gelir . 1803 yılında Dük Richelieu nün vali olarak atanmasından sonra şehir batı ile rusya arasındaki en büyük ticaret merkezi olur . 1894 yılında Rus imparatorluğunun Moskova , St.Petersburg ve Varşova dan sonra dördüncü büyük kentidir artık Odessa .

2.Dünya Savaşında şehir 907 gün Alman kuvvetleri tarafından işgal edilir . 1942 yılında da kahramanlık ünvanını alır ve şehir baştan başa tekrar imar edilir.

Ticaretin beraberinde getirdiği ekonomik güçle Odessa sanat ve kültür alanında özellikle Sovyetler döneminde önem kazanmıştır . Bir milyonun üzerindeki nüfusu ile 160 km2 alanı kaplayan şehir Karadeniz kıyılarındaki doğal plajları , otelleri ve sağlık merkezleri ile birçok turisti kendisine çeker . Kestane ve ıhlamur ağaçları ile bezenmiş caddelerindeki kafe ve diskoları yaz aylarında Odessa yı Avrupa nın en renkli eğlence merkezi haline getirir . Deribasovskaya Caddesi ve Arkadya Bölgesi yaz aylarındaki turistik çekim merkezleridir . Aynı zamanda Odessa Operası , Sanat Müzesi , Potemkin Merdivenleri ve Puşkin Müzesi görülmeye değer yerler arasındadır.