bugün

Bu yazi çarșamba ve wednesday kelimelerinin etimolojik kokenleri hakkindadir.
Wednesday : odin, iskandinav mitolojisinde ve paganizmde en buyuk tanridir. Cermen mitolojisinde Wotan ve Wodanaz, Anglo sakson mitolojisindeyse woden olarak isimlendirilir. Kutsal gunu carsambaya onun adi verilmistir. (Woden'in gunu, eski ingilizce wodensday bugun wednesday)
Çarșamba : çehar șembe kelimesiyle ilgili en eski yazili kaynak orta asyada bulunmus Kur'an tefsirindedir(1300 oncesi). Kelime kokeni Farsça çaharşanbe "haftanin dorduncu gunu" sozcugunden alintidir. Farsça sozcuk çahar "dört" ve Farsça șabbe veya șanbe "cumartesi-dinlenme günü-" sozcuklerinin birlesimidir.

Yedi günlük hafta düzeni MÖ 6. yy'dan itibaren Yahudi toplumundan, ortak Arami kültürü vasıtasıyla, çevre kültürlere yayılmıştır
çarşamba haftanın 3. günü olmasına rağmen 4. gün anlamında cehar şenbe denmiştir.
wednesday ise odin'den gelir.
özetle dilimize farsçadan kabaca dördüncü gün anlamıyla geçmiş.

gavurlara da odin günü olarak geçmiş. bu mantıkla perşembe de oğlu thorun günü oluyor. ipneler bütün haftayı parsellemişler. evet.

edit: bilgi içerikli bir başlık açıp bilgilenmemizi sağlayan yazara ayrıca teşekkürler. sözlük şu anda çetrefilli bir üçgende köşekapmaca oynadığı için dikkat çekmemiş başlık.