bugün

çok büyük edebiyatçıdır.

HAYATI ve ÖLÜMÜ

Mişima'nın çocukluğunun ilk dönemi onu yakın çevresinden uzak büyüten büyükannesi Natsu'nun gölgesi altında geçmiştir. Büyükannesi Mişima'nın diğer erkek çocuklarıyla oynamasına müsaade etmiyor, sadece kız kuzenleri ve bebekleriyle oynamasını istiyordu.

Natsu, Tokugava dönemi samuraylarıyla ilişkili bir aileden gelmekteydi ve Mişima'nın büyükbabası ile evlendikten sonra bile ailenin aristokratik geleneklerini sürdürmeye devam etmişti. Büyükbabası bir bürokrattı ve işleri sömürge döneminde açılmıştı.

Mişima ailesinin yanına ancak 12 yaşında dönebilmiş ve annesiyle yakın ilişkisi biyografisini yazan kimi yazarlar tarafından ensestliğe yakın bir ilişki olarak tasvir edilmişti. Babası askeri disiplinden keyif alan sert bir adamdı.

Mişima Japonya'nın modernleşmesi ve geleneksel değerlerini yitirmesine karşı sert bir muhalefet tavrı gösterdi ve samuray değerlerini savundu.

25 Kasım 1970'de Mişima ve beraberindeki Tatenokai üyelerinden dördü Japonya Silahlı Kuvvetlerinin T Ichigaya Kampını ziyaret etmişler, komutanı sandalyesine bağlamışlar ve imparatorluğun haklarının yeniden tesis edilmesi için hazırladıkları manifestoyu ve taleplerini okuduktan sonra Mişima seppuku (geleneksel Japon intihar biçimi) yaparak intihar etmiş, Tatenokai üyelerinden Hiroyasu Koga ise intiharın tamamlanması için Mişima'nın başını kılıçla kesmiştir.

Mişima intiharını bir yıl öncesinden hazırlamış Tatenokai üyeleri dışında hiç kimse yazarın intihar hazırlığından haberdar olmamıştı. Mişima'nın kendisi intiharı sırasında hazır bulunacak Tatenokai üyelerinin mahkemedeki kendilerini savunmak zorunda kalacaklarını önceden bilerek onlar için geride nakit bırakmıştı.

Mişima ilk romanı Tōzoku'ya (Hırsızlar) 1946 yılında başlamış ve 1948'de yayınlamıştı. Bu eserini Kamen no Kokuhaku (Bir Maskenin itirafları) adlı otobiyografik çalışması izlemişti. Roman büyük bir başarı kazanmış ve 24 yaşındaki Mişima'ya büyük bir ün kazandırmıştı.

Mişima velud bir yazardı. Romanları haricinde, popüler dizi romanlar, kısa hikâyeler, edebi denemeler, Kabuki tiyatro oyunları, geleneksel Noh drama tiyatrosunun modern versiyonlarıyla ilgili oyunlar kaleme almıştı.

Eserleri dünya çapında üne kavuşmuş ve ingilizce'ye çevirilmiştir. Üç kez Nobel Edebiyat ödülüne aday gösterilmiş ancak 1968 yılında yakın arkadaşı Yasunari Kavabata ödülü kazanmıştı.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Yukio_Mi%C5%9Fima
(bkz: Ending of Mishima A Life in Four Chapters)
hangi insan bana bu başlık ve altındaki entry için iki artı verdi bilmiyorum ama edebiyatseverlerin bitmediğini bilmeye neden olması ile keyif vermiş olan yazardır bir kere daha.
milliyetçi kimliğinden ötürü 3 kez aday gösterildiği nobeli hep kaçırmış japon edebiyatının büyük ustası. son samuray. eşcinseldir. ve sözlükte adına sadece 3 entry girilmesi ve bu entrylerin tamamının da aynı kullanıcya ait olması sözlüğün entelektüel düzeyi hakkında ipucu vermektedir.
dostu masakatsu morita, seppuku esnasinda kafasini kesmeyi uc defa denese de beceremez, sonunda odadaki baska birisi once mishima'nin kafasini keser, sonra masakatsu morita intihar eder. ayni zamanda yanindaki yoldaslarinin mahkeme harcamalarini onlara zarflarla gonderecek kadar dusunceli birisidir.
'' çok aşağılık bir herifsin. böylesine müthiş bir iş yapıyorsun ama karşılığında para alarak işin bayağılaşmasına yol açıyorsun.'' yaz ortasında ölüm- sirk öyküsünde yazdığı güzel satırlardan sadece biri.
şu an dalgaların sesi adlı kitabını okuyorum bu yazarın. iç dünyasıyla okuyucuyu etkileyen yazardır. ayrıca ismini arattığımda entryleri okuyup mutlu olmama sebep olan japon yazardır.
ilk olarak dalgaların sesi'yle tanıdığım, japonları sevme nedenleri başlığı altında oluşturulabilecek bir listeye ilk beşte girebilecek yazardır.

bahar karları'nın kiyoaki'siyle özdeşleştirdiğim adamla geçirdiğim güzel günlerin tanığı olmuştur.

"her geçen saniye mutluluğu yudumluyorum, oysa sen... sanki doymuş gibisin."

"Hayır, yalnızca seni çok fazla sevmeye başladım, ondandır. Mutluluksa çoktan geride bıraktığım bir şey."
japonya kültütünden uzaklaştı diye intihar eden milliyetçi japon yazar, değişik.. denizini yitiren denizci kitabı bazı yerlerde rahatsız edici olsa da bütünüyle çok güzeldir.