bugün

babasi aydin oglu mehmed bey'in 1334 yilinda vefati uzerine yerine gecen aydinogullari hukumdaridir.
aydınoğluların beyi umur beydir.ege adalarına karşı yaptığı akınlarla öne çıkmıştır.
aydınoğulları'nın meşhur bir beyi. ege denizi'nde yaptığı akınlarla da tanınmış ve ege kıyısında müslüman türkler'in hakimiyet alanlarını genişletmiştir. bu gelişmelerden rahatsız olan hıristiyan avrupalıların başlattığı haçlı seferine karşı direnirken şehit olmuştur.
Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu Mehmet Bey'in 2. oğlu olup 1309 yılında leşkeri'de doğmuştur. Henüz 18 yaşında iken eski geleneklere göre izmir valiliğine atanmıştır. 16 yıl süren hükümdarlığı süresince beyliğin başkenti Birgi'de sadece 3 gün kalabilmiştir.
1345 yılında, Trakya seferinden dönüşünde izmir'e saldıran Haçlılara saldırdı. Klasik kurt kapanı taktiği ile onları izmir Ovası'na çekip bir çok soylu, şövalye ve haçlıyı öldürdü.
Beyliğinin sarsılan ekonomisini düzeltmek için Ege'deki düşmanları vurarak ganimet ve esir elde etti. Durumdan rahatsız olan Rodos Şövalyeleri papa'dan yardım isteyince papa da Almanlar'a çağrıda bulunur ve izmir'e gönderir. Nitekim iklim koşulları yüzünden Almanlar geri döner.

Bunun üzerine papa 6. Clement, Avrupa'yı izmir'e "Din Savaşı" na çağırır. Bunun üzerine Haçlı donanması 15 bin savaşçı ile izmir'de St. Pierre Kalesi'ni gelir.
Umur Bey bunun üzerine Osmanlı Beyi Orhan Bey'den ve dostu Kantakuzen'den yardım ister. Orhan Bey'in oğlu Süleyman paşa Umur Bey'den Rumeli'ye gelmesini ister. Umur Bey ordusunun bir kısmını St. Pierre kalesi önünde bırakıp deniz yoluyla Rumeli'ye geçer ve Venediklilerin elinde bulunan imroz adasını kuşatır. Ardından 120 parçalık donanmasını iç limana çeken Umur Bey, Gelibolu'dan tebriğe gelenlerle Süleyman paşa'nın karargahına gider. Bu bir hata olur, çünkü haçlılar gece az sayıda nöbetçi bırakılan donanmaya saldırıp 118 gemiyi yakarlar. Karaya çıktıklarında da kıyım yaparlar. Gelibolu'dan dönen Umur Bey imroz'un acısını çıkarmak için St. Pierre önündeki ablukayı daraltır. Avrupa'dan yardım gelmemesi ve halkın Türk yönetimini istemesiyle papalık temsilcisi ile şövalyelerin başında bulunan Dragont de Jeynes, Umur Bey'in isteklerine boyun eğerler. 1347'deki anlaşmayla izmir Türklerin olacak, şövalyeler surları yıkacak, Hristiyanların da hakları korunacaktı. Papa onayladığı takdirde anlaşma yürürlüğe girecekti. Umur Bey'in kurmayları bu anlaşmaya son maddesinden dolayı karşı çıkarlar ve zaten zor durumdaki kalenin derhal alınmasını isterler. Umur Bey bir hata daha yapar ve bu anlaşmayı bozmanın şanına yakışmayacağını söyleyerek beklemede kalır. Üstelik ablukanın bir kısmını da kaldırır. Papanın beklenen cevabı kurmayları haklı çıkarır. Kalenin Türklere verilmemesini, gerekirse savaşa devam edilmesi bildirir.

Onuru incinen Umur Bey 1348 yılının Mart ayının ilk günlerinde tekrar saldırır. Harekat 1 Nisan sabahı genel saldırıya dönüşür. Bugün Hisar Camii'nin bulunduğu alandaki surlara tırmanan Umur Bey en öndedir. Miğferini kaldırdığı anda atılan oklardan biri alnına isabet eder ve şehit olur. Umur Bey'in şehit düşmesiyle saldırı bir kaç gün daha devam eder ama sonuç değişmez.
(bkz: umurca gazileri)
corinth kanalından gemi geçirmiş türk lider. "ilk" karadan gemi yürüten türk yani.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar