Cogu insanin toplu tasima araclarinda birbirini ezmesinin sebebidir. Böyle bir kültüre sahip olunsaydi; iki durak icin toplu tasima aracini kullananlar olmazdi.
belediyelerin carpik yapilasmasi, okullardaki egitim de bunla alakalidir.
Belediyeler sadece otomobil yollari yapmaktalar. Bir cok sehirde kaldirim bile mevcut degil. Arac yolundan yürüyen yayalarin cogu kelle koktukta gezmekte ve bu sartlarda olusan trafik kazalarinda da sakat kalan veya ölü cikan sayisi oldukca fazla. Peki bir cok kisi bisiklet kullansaydi? Özellikle okullarin acik oldugu dönemlerde servis veya toplu tasima araci yerine bir cok ögrenci okullarina bisikletleriyle gitseler? Tabi ki onlarca kilometreden bahsetmiyorum ki; buna ragmen gelisik toplumlarda sadece hafta sonlari gezi olsun diye yüzlerce kilometre yol gidip gelen kisiler bulunmakta.
Aslinda; cogunlugu tembel ve haziri seven ve buna alismis bir halka sahip olmamizdan dolayi böyle bir kültüre sahip degiliz.
Bisiklet kültüründen çok aslında türkiye de kültür yok,saygı yok. Önce bu durumu aşmak lazım. Bisiklet Sürücülerinin can güvenliği yok malesef. Göre göre üstüne gelen arabalar var mesela bu ülkede.
Bisiklet kültürüne gelirsek de bisiklet bir tutkudur bence. Yani adam yokuş var diyor. Bu adamda bisiklet kültürü olmasın zaten. Üşengeç kolaycı insanlarız biz.
Ferdi olarak katkıda bulunan az bir kesim harici doğru bir önerme. Buna önyargılardan mütevellit sosyo ekenomik ve coğrafi şartlar da eklenince kimse bisikletin yüzüne bakmaz. Halbuki çocukluğunda bisikleti ilk alınan gün okula bile gitmeyen o derece hastaları da vardır mesela. Hatta o bisiklet yüzünden lise de sınıfta kalanlar, kardeşiyle kavga edenler..
Ekonomik etkenler ve ülkemizin bisiklet için uygun yollara sahip olmamasından kaynaklanır. 3-4 bin liraya bisiklet var kim alsın? 700-800 lira orta yollu bisikletler, kaskıdır koruyucu setidir derken bunlar bile çoğu insana bu spor için cazip gelmiyor.