onlara naçizane tavsiyem; bol bol kitabınızdan okuyun, namaz kılın, aç kalın, zekat verin, hacca falan gidin. o zaman belki ölümden bu kadar korkmazsınız.
ölüm, yaşamanın karşıtı değil, yaşama karşı varolan ve aslında beraber olduğumuz bir olgudur. bir canlı dünyaya gelirken ölümü göze alarak gelir; tıpkı bir aşkta ayrılığı göze almak gibi. ama yaşarken ölümü düşünmeyiz, korkmayız ölümden; çünkü er ya da geç gelecektir. tüm bu imgelemlerin dışında sonsuz şeylerin varlığı ölümü anlamsız kılar. çünkü ölüm, birşeyin yokolması değil dönüşmesidir. "varolandan gelen her varlık dönüşecektir." ölüm, bu dönüşümün bir adımıdır.
onca didişmenin onca savaşın gereksiz olduğunun; herşeyin bir pamuk ipliğine bağlı olduğunun gerçekleridir.
kesin olmayan önermedir. neden mi? sık yapılan bir hata barındırdığı için. tümden gelim ve tüme varım öğretilirken verilen bir örneğin sözlük yazarlarına uygulanmış versiyonu vardır içinde de ondan.
- çocuklar bugün tümden gelimi anlatacağım size. bir örnek ile başlayalım. hepimiz insanız değil mi?
+ evet, hocam.
- tüm insanlar ölür değil mi?
+ evet, hocam.
- o halde biz birer insan olduğumuza ve her insan öldüğüne göre bu sınıftaki herkes ölecek!
+ aaa, eeeeeeevvvvvvvveeeeeetttt!
nah evet. ulan tümden gelim bu değil. tümden gelimde örnek aldığın kümedeki her elemanın örnek aldığın özelliği sağlaması gerekir. her insan ölür! nereden biliyorsun? dünyada henüz ölmemiş 6 milyar insan var. bunların hepsi ölmeden bu yorumu yapamazsın. zaten hepsi öldüğünde kıyamet kopmuş olur sen bir boka yorum yapamazsın.
şimdi bazı yazarlar çıkacak diyecek ki ama herkesin ölmesi gerekir, işte diğerleri öldü, yani ben de ölmeliyim! öldürün beni!
arkadaşım bahsettiğin matematiksel bir yöntem. matematiksel yöntemde şimdiye kadar, şu sayıya kadar diye bir şey olamaz. örneğin fermat ın son teoremi bilgisayar yardımı ile trilyonlarca sayıda denendi. hatta bilmem kaç basamaklı sayıya kadar gelindi. ama ispatlanmış sayılmadı. neden mi? çünkü bahsettiğin basamak sayısı trilyon bile olsa hemen hemen tüm sayılar bu kümenin dışında.
şimdi sen diyorsun ki yaşamış olan insanların 150 milyarı öldü. ama 6 milyarı hayatta? ne yapıcaz şimdi?
olaya tıbbi açıdan yaklaşanlar olacaktır. dna da türlerin ömrü yazdığını söyleyecekler. ya dna' yı değiştirirsek ne olacak? ölümü reddedersek?
açıkçası bu sık düşülen hatayı yapmayın. tümden gelim ile bu olayın alakası yok!
Gayet normal bir durumdur. Zamanı gelen ölecektir. Bundan bir 100 sene sonra bu sözlükte ki hiç bir yazar dünyada olmayacak hatta onların tanıdığı hiç kimsede olmayacak.
sözlük yazarlarının yaşının 18 ile 25 arasında değiştiğini göz önüne alırsak gayet normal olandır. 80 yıl sonra sözlüğe reset atılsa kimsenin umrunda da olmaz.