hayatımda ilk defa bir antik kent'e giderken pişman oldum...
bitmiyordu yol.
tırman tırman bitmiyordu...
güllük dağı'nın tepesinde yüksek kayalıklara kurulmuş bir kent termessos.
ulaşımı fevkalade zor olduğu için çok az kişi tarafından ziyaret ediliyor. dolayısıyla da yıllar boyunca talan edilmekten, yağmalanmaktan korunmuş.
yağmalanmamış diyoruz, ama bütün lahitleri patlatmışlar yine de; https://galeri.uludagsozluk.com/r/1746600/+
evet, belki tırmanırken pişman oluyor insan, ama zirveye ulaşıldığında bütün pişmanlıklar yok oluyor ve "iyi ki geldim" diyorsunuz...
uzun tırmanışın sonunda şu kapıyı gördüğünüz yerde termessos başlıyor; https://galeri.uludagsozluk.com/r/1746599/+
işte bu şehri bu sebeple kimse fethedememiş.
önce persler gelip keşif yapmışlar, alınamayacağını anlayıp vazgeçmişler.
sonra büyük iskender gelmiş.
çok uğraşmış burayla, kuşatma üstüne kuşatma yapmış, lakin bu duvarları geçip alamamış. sonra da terk edip gitmiş burayı.
ardından romalılar almak istemiş, alamayınca da termessos ile anlaşmışlar, termessos roma'ya bağlanmayı kabul etmiş ve özgür bir şekilde varlığını sürdürmüş...
antalya'nın kuzeyinde, antalya-korkuteliyolunda bulunan güllük dağında kurulu bir antik kent. luviler tarafından kurulmuştur ve tam olarak ne zaman terk edildiği ve halkının nereye gittiği bilinmeyen şehir. şehir rumlar ve büyük iskender anadoluda yayılırken bağımsızlığını korumayı başardığı sanılmaktadır.
şu anda ülkemizdeki en iyi korunmuş antik kentler arasındadır.
otoyoldaki tabelasından sonra termessos güllük milli parkına giriyorsunuz. 2016'da giriş ücreti kişi başı 5 lira. girişin az ilerisinde müzesi bulunuyor. 2016 mart ayında gittiğimde 4-5 aydır kapalı olduğu ve 1-2 aya açılacağını söylediler. baya büyütüyorlarmış müzeyi. daha sonra aracınızla 9 km dağa tırmanıyorsunuz. manzara muhteşem. yolun sonunda otoparka ve antik kentin girişine geliyorsunuz. gerçi daha dağa tırmanırken bir iki yerde surlarla ve hatta milli parka hiç girmez ve korkuteli istikametinde gitmeye devam ederseniz de bir duvar parçasını görüyorsunuz. otopark alanında bile muhteşem kalıntılar var. otoparktan sonra tırmanmaya başlıyorsunuz. 300 metre olduklarını idda ettikleri kadar bir mesafeyi tırmandıktan sonra şehre ulaşıyorsunuz. şehrin en önemli kalıntısı amfitiyatrosu. bir çok antik tiyatro gördüm ancak manzarası bu kadar güzel olanını hiç görmedim.
eğer antalya civarındaysanız, boş bir 3-4 saatiniz ve aracınız varsa bence kesinlikle gidin görün. ancak kesinlikle şort terlik gibi kıyafetlere gitmeyin. sağlam ayakkabılar ve kot pantalon gibi sizi dikenlerden koruyabilecek bir pantalon giyip gidin. tırmanış biraz zorlu olabileceği için yanınıza su da alın.
Antalya'ya 34 km uzaklıkta yer alan antik kent. Anadolu'da antik Pisidia bölgesindeki Selymos Dağı üzerinde yer alır. Kent 1050 metre yüksekliktedir. Bu yapısından dolayı Büyük iskender'in kuşattığı ama alamadığı bir kenttir. Termessos MS 5. yüzyıla kadar varlığını sürdürebilmiştir. Kent surları, Hadrian Kapısı, su sarnıçları, tiyatrosu ,gymnasiumu, agorası, odeonu kentin önemli bölümlerinden bazılarıdır.
bulunduğu dağın adı güllük dağıdır milli parkta aynı isimle anılır. arabanızı parkettikten sonra koca bir yamaç çıkarsınız tiyatroya varana kadar bayağı bir yol yürürsünüz. lahitlerin bulunduğu alan akdeniz çanağındaki en büyük nekropol olma özelliğini taşır. lahitlerdeki delikler mezar hırsızları tarafından patlayıcı maddelerle açılmış mezarlar yağmalanmıştır.
Antalya'nın 30 kilometre kuzeybatısında Denizden ortalama yüksekliği 200 metre olan Antalya dağları çevresindeki travertenlerden 1.665 metre yükseklikte, Güllük Dağı'nın tepesinde kurulu tarihi kenttir.
Termessos'un bilinen tarihi Büyük iskender'in i.Ö. 333 yılında Termessos'u kuşatmasıyla başlar. iskender, şahin yuvasına benzettiği bu kenti alamamıştır. Termessos i.S. V. yüzyıla kadar varlığını sürdürebilmiştir. Kent Surları, Hadrian Kapısı, Su Sarnıçları, Tiyatrosu, Gymnasiumu, Agorası, Odeonu ve Hereonu kentin önemli yapıtlarından bazılarıdır. Geniş bir alana yayılmış mezarlığı, Alketas, Agatemeros ve Arslanlı Mezar gibi anıt mezarlar dikkat çeken kalıntılarıdır.
Termessos insanlarına Solym'ler denilmekteydi. Solym'ler diğer antik kentlerdekinin aksine denizden gelen kavimler değildiler, Tamamen Anadolu kökenliydiler.