bugün

Kültürü bir bütün olarak inceleyen,kültür kalıpları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koyan bilim dalı.
Sosyal Antropoloji
Antropolojinin alt dallarından bir tanesi de yirminci yüzyılda gelişen Sosyal Antropolojidir. Avrupada özellikle ingilterede 1908 - 1910 yılları arasında gelişen Sosyal Antropoloji; insan davranışlarının karşılaştırmalı incelenmesi olarak tanımlanabilir. Araştırmalarında toplumsal yapıya ağırlık veren; toplumsal kurumların ve formların sistematik ve karşılaştırmalı araştırmalarını yapan sosyal antropoloji Radcliffe Bronw ve Bronislaw Malinowski tarafından kurulmuş ve geliştirilmiş olup difüzyonizme ve evrimci kurama bir tepki olarak doğmuş; kısmen Durkheim sosyolojisini izlemiş kısmende sosyolojideki yapısal fonsiyonalist görüşün öncüsü olmuştur. (Örnek 1971:212) Bu terim Birleşik Amerikada bazen etnoloji sözcüğünün yerine kullanılırsa da genellikle insan davranışlarına yaklaşımın bir boyutunu oluşturur. Ayrıca belirli problemlerin kültür, toplum ve kişilikle ilgili yönünü de inceler.(Saran, 1993:22, 23) Kültür Antropolojisinin toplumsal olguyu inceyen bölümü ise Sosyal Antropoloji olarak adlandırılır. Toplumsal olgu denildiğinde genellikle şunlar kastedilir: Sosyal örgütlenme, evlilik adetleri ve örfleri, adetler ve ahlaksal amaçlar, folklor, inanç sistemi, din, dil ve dille düşüncenin ilişkileri (Saran, 1996:143) Bu dal önceleri ilkel toplumları ele alırdı. Bugün yaşayan kültürleri de inceler. (Tezcan, 1996:3) Sosyal antropolojinin inceleme sahası sosyal davranışlar ve sosyal gruplarda organizasyon ve kültür üniversalleridir ve sosyal antropoloji kültürün teşekkülüne ve değişimine hakim olan kanunları arayacaktır. (Saran, 1971:16) Sosyal antropologlar diğer konulardan çok, insan toplumlarının sosyal organizasyonunu tayin eden evlilik ve akrabalık ile ilgilenmişlerdir.(Kırımlı, 1998:2)

Kaynak:http://www.antropoloji.ne...on&id=4&Itemid=10

(bkz: etnoloji)



--spoiler--
Kültür Antropolojisinin toplumsal olguyu inceyen bölümü ise Sosyal Antropoloji olarak adlandırılır. Toplumsal olgu denildiğinde genellikle şunlar kastedilir: Sosyal örgütlenme, evlilik adetleri ve örfleri, adetler ve ahlaksal amaçlar, folklor, inanç sistemi, din, dil ve dille düşüncenin ilişkileri vb.--spoiler--

Düşüncesine göre, ilkel bir toplum olarak düşünülmeyle başlayarak Ulu Sözlükte değerlendirilebilir. Kendi kültürünü oluşturmasıyla toplum kavramının örgütlenmesi oluşacaktır. Ve evrime karşı çıkan bu düşüncenin, kendi evrimselleşmesi gözlemlenecektir.

--spoiler--
Sosyal antropolojinin inceleme sahası sosyal davranışlar ve sosyal gruplarda organizasyon ve kültür üniversalleridir ve sosyal antropoloji kültürün teşekkülüne ve değişimine hakim olan kanunları arayacaktır.
--spoiler--

Sosyal davranışlar ve sosyal gruplaşmaları sözlük yapısı içerisinde çok güçlü konumlarda yer almaktadır. Genel olarak her kullanıcı sözlük içerisinde bulunan yazarların ve gruplaşmaların farkındadır. Belirli bir tavır almaktadır. Olumlu ya da olumsuz olan bu tavır olgusu ,sosyalleşmek anlamını taşımamaktadır.Çünkü kültüre teşekkül oluşmamış bir sezgi olarak kalacaktır.

Edit: Kaynak kopyalanırken oluşan imla hatalarının düzeltilmesi.
pdr okuyorsanız 1. sınıfta göreceğiniz ders.
kazanın doğurduğuna inananların ama öldüğünü inkar edenlerin (tüm dünyada) görmezden geldiği bilimdir.

her istatistiki ve/veya labaratuvar sonucu faşizm diye damgalandığından sansürlenir.
psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü 1. sınıf derslerindendir. Kısaca tanım olarak insanların sosyal yönden davranışlarını inceleyen bilimdalı denebilir.
Ayrıca bütünlemede aa ile geçtiğim derstir.
uzmanlaşmak istediğim antropolojinin bir alt disiplini.