aslında bu uygulama yürürlüğe konulsa insanların sigarayı bırakması çok büyük bir ihtimaldir.
genellikle sigara özentiden ve çevrendeki insanların sigara içmesinden esinlenerek ateşleniyor. etrafda kimse içmese çoğu insanın aklına bile gelmeyecektir sigara. bu nedenle zamanla sigarayı bırakmasına da vesile olacaktır.
sonuçta etrafımızda sigara içmek isteyen insanlarda var. bunlar açık alanda diğerini rahatsız etmediği sürece özgürlüğüdür. kimseyi ilgilendirmez içebilir. yasaklar insanları onu yapmak için daha çok tetikler. yasak koymak caydırıcı olamaz.
oldu sigara yasaklansın alkolde yasaklansın iran gibi ev partileri yaparız.. bir elde sigara bir elde cek.. iyi olur.. bunu düşünen zihniyet hazır hiç bir gıdayı yemesin kendisi üretsin meyvesini sebzesini (hormon var onlarda), inek besleyip sütünü, yoğurdunu, peynirini, etini (malum dışardakilerde koruyucu madde var), ha bir de oksijen maskesiyle gezsin dışarıda sigara olmasada eksoz dumanı ve bir çok asılı virüs var evinede şöyle güzelinden bir hava filtresi taktırsın pencerede açmasın yazık hava gelirse rahatsızlanır..
ulan içerde yasak dışarda yasak nerede içeceğiz ? dedirten önerme. hadi sadece evlerde içilsin diye düşünelim : Çalışan bir insanın uyku durumu hariç günde 5 saat evde olduğunu varsayarsak, günde o 5 saat boyunca nasıl birden sigaraya abanacağını düşünebiliyor musunuz ? Kendi götünüzü düşünmekten sigara içen insanlar pek umrunuzda olmuyor tabi.
he yasaklansın da gelip evinde içeyim hatta o sigara içememeden kaynaklı sinirle ciğerini açıp orada içerim sen ne diyosun.
her şeyi yasakla halledin zaten anasını satayım, bi de gereklilik kipi kullanmış... tey allam...
edit: eksik olan kelimeyi eklemece.
bencil bir düşüncedir. genelde insanlar sigarayı çokta isteyerek içmezler. fakat el mahkumdur. bu nedenle içmeyen insanları rahatsız etmedikleri her yerde içebilirler.
zerre ışık huzmesi, akıl pırıltısı barındırmayan istek, talep, söylem.
size benzer bir örnek vereyim o halde:
müşteri ziyareti sebebiyle geçen aralık ayında 4 gün almanya'daydım , stuttgart şehrinden dönüş uçuşumuz vardı. ve pasaport kontrolünden sonra hava alanının kapalı alanında bile fanlı ve havalandırmalı sigara içme odaları vardı. gittim içtim sigaramı, hem de rötar sebebiyle 2,5 saatlik bir zaman diliminde 4-5 sigara içtim.
yani demem o ki; dünya sanayi devi, çalışkan, disiplinli, zengin ekonomisi olan ve müreffeh alman toplumu bildiğin angut, ama biz kurnazın, akıllının önde gideniyiz!
valla bravo, durmak yok yola devam, zaten bir leylek kalmıştı sikmediğimiz!
şahsen bugün bizzat aklıma gelmişti benim de. insanların topluca bulunduğu yerlerde, mesela otobüs duraklarında, gişelerde, beyoğlunda filan gerçekten en az kapalı alanda olduğu kadar rahatsızlık verici oluyor. sağlığımız tehlikeye atıldığı gibi her gün de gömleğimizde pantolonumuzda sigara yanığıyla dönme riski taşıyoruz. ayıptır bence.
saçmalığın daniskasıdır...
hadi ben içmiyorum ama içen adama da bu kadar karışma birader, iyi valla sokakta içmeyecek, kapalı alanda içmeyecek, açık alanda içmeyecek..
çok afedersiniz de bu adam hangi siktiğimin yerinde içecek???
faşistce bir düşünce. yazmıyayım yazmıyayım diyorum sigarayı savunuyor olmayayım diye ama, insanları bu kadar sınırlamaya kalkarsanız, başka şeylerden patlak verirler.
Kamunun özel sektörden elini çekmesi gerektiği konusunda doktrinler üretmiş bir hükümetin özel sektörde sigarayı kapalı alanlarda yasaklaması başlı başına özgürlük tecavüzüyken, bunu had safhaya taşıyarak faşizmi ve diktatörlüğü beraber ülkenin başına getirmesi muhtemel insanların isteyebileceği ve yapabileceği bir durumdur.
bu mantıkla yola çıkarsak sigaradan önce cep telefonu ve kablosuz cihazların, bununla beraber tıbbi nedenli bile olsa kullanılmakta olan radyasyon yayan bütün cihazların, çok az miktarda bile olsa zehirli veya zararlı gaz çıkaran bütün alet ve mekanizmaların da yasaklanması gerekmektedir. sonuçta bu saydıklarımın hepsi de bize zarar vermektedir.
demokratik bir ülkede kamuya ait bütün kurum ve yerlerde sigaranın yasaklanmasına kimse ses çıkaramaz (okul, hastane, devlet dairesi vs.) ancak özel sektöre devletin karışması tamamıyla diktatörce bir yaklaşımdır.
sonuçta bana ait bir büroya yasak getiren zihniyet, veya bana ait herhangi bir işyerine yasak getiren zihniyet, 2 ay sonra çıkıp sağlığa zararlı diye alkolu yasaklayınca, 3 ay sonra soğuk havalarda kazak giymeyi zorunlu hale getirince, 5 ay sonra uludağ sözlükte yazı yazmayı başkalarının sağlığına zararlı diye yasaklarsa, sabah ezanını veya diğer tüm ezanları hastalar uyanmasın diye yasaklarsa veya bunların tam tersini yapıp her yerde sigara içmeyi zorunlu hale getirip, kazak giymeyi yasaklarsa şu anda mevcut yasakları savunan arkadaşların bir şey demeye hakkı olmayacaktır.
yasak isteyen zihniyetler kendi koydukları yasaklar nedeniyle kendileri de yasaklanınca da ses çıkarma hakkına sahip olamayacaklardır. oysa ki demokrasinin evrensel kuralları vardır ve insan hakları ve özgürlükler korunmalıdır. yasakların tek amacı toplumu korumaktır, toplumun bir kesimini diğer kesime göre üstün hale getirmeye başlayan yasaklar artık toplumun amacına hizmet etmiyor, birilerinin amacına hizmet ediyor demektir.
buradan bütün yazarları yasaklara karşı koymaya davet etsem, acaba sigara yasağını savunan arkadaşlar bunu yapmamı da yasaklamak isteyecekler midir, bilemiyorum...
kısıtlamakla yasaklamak arasındaki farkı bilmeyen götünde sigara söndürülesi insan söylemidir. şöyleki:
özgürlükler bir başkasının özgürlüğünün zarara uğrayacağı noktada "dur" işaretine rastlıyorsa, o özgürlükleri tamamen yasaklamak bir yobaz zihniyetidir. tıpkı ülkemizdeki bazı milli protokollerin kaldırılması gibi. düzenleyici yasalar mecliste uyuyarak maaş alan milletin vekillerince uygulanması gerekirken, biz iyisi mi bunu toptan kaldıralım mekanizması devreye giriyor.
belki de mevcut hükümetin yönetim şekli ve ülkedeki yaptırımları da artık halkın beynine iyice işledi. öyle ki yasaklayıcı zihniyet en kısa çözüm olarak algılanmaya başlanmış.
açık alanda yasaklanmalıymış. benim sigara içmem bir başkasının sağlığına zarar verir amenna, doğru. ancak başkasının özgürlüğünü gözeteyim derken benim özgürlüğümün önünü kapatmak da ne oluyor? yobaz, zehirli zihniyetin söylemi bunlar. boşuna demiyoruz götlerinde sigara söndürelim diye.
(#14376294)
-peki ne yapmalı?
-götümde sigara söndürmeyin tamam için ama size ait alanlar olsun orada için abey.
gibi bir itiraf, içi dolu, mantıklı olan ve yasaklayıcı olmayan ama düzenleyici olan bir çözüm yoludur. ben de bunu diyeni affeder götünde sigara söndürmekten vazgeçerim. hadi dağılın şimdi sizi gidi yassahçılar sizi.