bugün

18. yüzyıl Fransız tiyatrosunun önde gelen yazarlarından Beaumarchais'nin ünlü eseri. eser operaya da esin kaynağı olmuş ve ilk olarak Giovanni Paisiello tarafından *klasik çağı hazırlayan dönemin anlayışı ile bestelenmiştir.* Genç ve güzel Rosina'nın, kendisiyle evlilik hayalleri kuran vasisi Bartolo ve gönlünü kaptırdığı Kont Almaviva arasında bir gün içinde geçen komik olayların sonunda her zamanki gibi aşkın galibiyeti ile sonuçlanmasını konu alan eser, 29 Aralık'a kadar 19:30'da atatürk kültür merkezi'nde* sahneleniyor. meraklılara duyrulur. orkestranın yeri sebebiyle yaşandığını düşündüğüm senkronizasyon sorunu, oyunun ağır ilerlemesi ve türkçenin operaya dayanılmaz uyumsuzluğunu es geçerseniz giovanni paisiello'nun sevil berberi'ni keyifle izleyebilirsiniz.
(bkz: barber of sevilla)
Cesare Sterbini'nin oyunundan Gioacchino Rossini bestelediği bir opera klasiği olan metindir. konu olarak:

Birinci Perde

Sevil'de bir sokak. Kont Almaviva Madrit'te gördüğü ve aşık olduğu bir genç kızın peşisıra Sevil'e gelmiştir. Eski berberi ve şimdi Sevil'de olan Figaro'dan, kızın adının Rosina olduğunu öğrenir. Doktor Bartolo Rosina’nın vasisidir ve servetine konmak için onunla evlenmeyi düşünmektedir, ona müzik öğretmeni Don Basilo yardım edecektir. Kont Almaviva ve Figaro derhal harekete geçmeyi düşünürler. Ama nasıl? Önce Kont gizlice eve gelmelidir. Üstelik Rosina da onun gerçek kimliğini bilmemektedir. Adının Lindoro ve mesleğinin de talebe olduğunu sanmaktadır. Kont bunu böyle arzulamıştır. Eve giriş iyice hesaplanır, bir sarhoş subay kılığında eve girecektir. Figaro bu buluşu sayesinde bir kese altını hak etmiştir.

ikinci Perde

Doktor Bartolo'nun evi. Rosina sevgilisi Lintoro'ya mektup yazmaktadır. Mektup bittiğinde içeri Doktor Bartolo ve Basilio girer. Don Basilio şehirden Kont Almaviva'ya rastladığını ve belki de Almaviva'nın, Rosina'nın peşinde olduğunu söyler. Yapılacak bir şey kalmıştır, hemen o akşam Rosina ile evlenmek. Derken kapı vurulur, sarhoş subayımız gelir. Niyeti bu evde kalmaktır. Bartolo karşı koyar, evde büyük bir patırdı, gürültü kopar herkes eve dolar, Rosina, Berta, Don Basilio ve nihayet Figaro. Biraz sonra eve gürültü nedeniyle askerler de gelir. Perde bu curcuna ile sona erer.

Üçüncü Perde

Kont Almaviva bu kez müzik öğretmeni olarak eve gelir. Kendisini Don Basilio'nun öğrencisi diye tanıtır. Almaviva'ya bir mektup yazmış ve o da bunu ele geçirmiştir. Yeni öğretmen Rosina'ya şan dersleri vermeye başlar. Bu ara eve Figaro gelir ve Don Bartolo'yu traşa hazırlar. Kimseye fark ettirmeden de don Bartolo'dan pencerelerin birinin anahtarını çalar. Fakat hesapta olmayan bir konuk gözükür kapıdan, Don Basilio. Herkes, ''sen hastasın burada ne işin var'' diyerek onu eve yollar. Kontun, Don Basilio'ya verdiği bir kese altın da, hastalığı kolaylaştırır. Don Basilio'nun gidişinden sonra, Figaro Bartolo'yu traşa koyulur. Yeni müzik öğretmeni de sözde şan dersleri veriyordur. Kont Almaviva, Rosina'ya gece beraberce kaçmaları için randevu verirken Don Bartolo bunu duyar ve Figaro ile Kontu evden kovar. Berta bu ortam içinde şaşkınlığını dile getirir.

Fırtına vardır. Dindiğinde Kont ve Figaro çaldıkları anahtarla içeri girerler. Kont gerçek kimliğini Rosina'ya açıklar. Bu arada kapı açılır. Basilio ve noter girerler. Öyle ya bu akşam Bartolo ve Rosina evlenecektir. Fakat Bartola evde kontun olduğunu bildiğinden, yardım çağırmaya koşmuştur. Kont Almaviva Baslilio'ya kıymetli bir yüzük verir ve böylece Basilio'nun şehitliğinde, Kont Almaviva ve Rosina'nın nikahı kıyılır. Askerlerle gelen Bartolo'ya bir tek teselli kalmıştır. O da Rosina'nın ona bıraktığı serveti.

https://secure.dobgm.gov.tr/ESER/eser0061a.htm
kazıkçının biridir. ayrıca kullandığı şampuanda iki paralıktır.*
(bkz: fenerbahçe)
(bkz: el barbero de sevilla)
2010 istanbul opera festivali kapsamındaydı fakat kötü hava şartları nedeniyle insanın evden çıkmaya gözünün yememesi sonucu pek çok kişinin aldığı biletleri iptal ettirmesi gibi talihsiz olaylarla karşı karşıya kaldı. izleyemeyenlerin içinde uktedir.
rossini'nin muhteşen uvertürü.
her alcalis ve yukselisi ayri bir ruh haline gecis yaptiran, basinizi arkaya yaslayip dinlediginizde sanki onlarca tiyatro eseri kafanizda oynuyormus hissi uyandiran fevkalade eser.
sevilla berberi olsa gerek diye düşündürten opera.
uvertürü çılgın bir şey; çok yerde çalar. Türkçeye böyle çevrilmiş gioacchino rossini operası. Uvertürü mozart'ın sihirli flüt uvertürünün açılışı gibi başlar. Büyük bir orkestra gerektirir. Romantik dönem eseri. Duyduğum kadarıyla pikolo flüt dahi var. Türkiyede, dünyada bilinen operalardan. Kont almaviva yı anlatmış bir de kızımız rosina var. Sakin, romantik, hızlı, sinirli, uçuran bir uvertüre sahiptir kendisi. Rossini ye çok teşekkürler.
Bu eserin bir hikayesi vardır aynı zamanda rossini birgün sevillada bir berber arkadaşının yanına gider ve gel beraber sırt sırta verelim şehrin daha merkezi bir yerinde bir berber açalım der arkadaşı rossiniyi tersleyerek kabul etmez ve rossini de bir daha o arkadaşının yanına gitmez ardından bu eseri besteler.

Edit: eksileyen arkadaşlar önce güzel bir araştırma yapın.