bugün

serial ata 2 versiyonu da çıkan bir hdd bağlantı standardıdır.sata olarak da bilinir.
ayrıca (bkz: ide)
serial ata disc
(bkz: paralel ata)*
türkçesi harddisk'in anakart'a bağlandığı giriş gibim bişey.

2000 yılında üretici firmaların birleşip üzerinde anlaşmaya vardığı ve 2005 yılından itibaren tüm bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan 1,5 - 3,0 - 6,0 gigabyte bölü saniye hızlarda değişen veri aktarım hızına sahip minik girişler.

şimdilerde muhtemelen 3,0 gb/s hızında olan satalar kullanıyoruz, 2007 yılında da 6,0 bg/s hızındaki satalar bilgisayarlarımızı süsleyecek.

öneri olarak aldığınız bilgisayarların anakartlarında sata girişlerinin iki adet olmasına dikkat edin, uyanıklar birini yürütüyor bazen. ne işe yaracak derseniz, eğer ikinci bir satanız varsa, ikinci bir harddisk'iniz olunca ortada kalmazsınız, bir diğer husus da bilgisayarınızı hazır olarak diğer bir harddiskten kurmak için (ghost çekmek) o sata girişi gerekli olacaktır.
1.5 Gb/s hızı vardır.
(bkz: raid)
masaüstü bilgisayarlardaki, bazı sunuculardaki ve ağa bağlı depolama cihazlarındaki paralel ATA fiziksel depolama arabiriminin evrimleşmiş hali olarak düşünülebilir.

Spesifikasyon daha ince, daha esnek kabloların ve daha az iğne sayılarının kullanılmasına olanak veriyor. Bu da bilgisayar üreticilerinin sistemlerini yönlendirmesi ve kurulması kolay kablolarla tasarlamalarını sağlıyor. Bununla birlikte şu an kullanılan Paralel ATA teknolojisinden daha kolay, daha esnek anakart yönlendirmesini de olası kılıyor.

Serial ATA II ile daha da geliştirilen teknoloji önümüzdeki yılların bilgisayarlarının ihtiyaç duyduğu depolama arabirimlerini sağlamaya aday. Serial ATA Çalışma Grubu şu anda silikon tasarımı, kablo/konektör, depolama gibi konularda dünya lideri olan 80'den fazla üye ile oldukça güçlü bir konumda bulunuyor.
kabloları ide bağlantılara göre daha kalın ve az sayıdadır. harddisk ile anakart arasındaki veri iletimi ise ide deki veri iletiminin neredeyse 6 katı hızındadır.
ikinci bir harddisk takacakken eğer sata kablolar kullanılıyorsa jumper ayarı,slave-master ayarı yapmaya gerek yoktur.
okyanus otesi ucuslar yapan bir havayollari srketi. kaliteli bir firma izlenimi vermektedir.
e-sata girişleri aynı zamanda usb girişi olarakta kullanılabilir.*