bugün

her şeyim canım okulum. 1955 yılında açıldı. bu sene 50. yılımızı kutluyoruz. türkiyede açılan ilk altı maarif kolejinden biridir.ayrıca türkiyedeki bir çok üniversiteden daha büyük bir alana kuruludur. özeldir kısacası SAL ..
(bkz: sal)
bir başka tezahuratımızda şudur ;

yeşil ceket giyeriz
dikkatleri çekeriz
fazla gelme üstümüze
biz adamın kafasını keseriz *
bir 7 sene daha okuma imkanı olsa tekrar okurdum dedirten, ayrılırken etrafıma baktıgımda her sınıfta, her bankta ayrı hatıraları gordugum, osman guc uyle, barney siyle efsanelesen cılgın lise. genis bir alanda 3 tane futbol/basketbol sahası ve buyuk bir de kapalı spor salonu bulunan, diger samsun liselilerinin*** imrenerek baktıkları efsane okul
11 yasında girdigim hayatımın en onemli 7 yılını gecirdigim mezun olalu 4 yıl gecmesine ragmen halaa coook osledigim samsunun en ama en baba okulu
eskiden hergün bıçakların konuştuğu, olaysız gün geçmediği lisemsi. anadolu lisesi olduğu halde ondokuz mayıs lisesinden daha fazla olay çıktığı bilindiği için samsun tarihinin en tehlikeli olullardan biri olmutur. ayrıca basketbol takımı vasatın üzerindedir.

(bkz: nerde çokluk orda bokluk)
samsunlu abazaların,okulların başladığı gün itibariyle,kapısına çullandığı ve her okul çıkışında kızlara sarkıntılık yaptığı işin vahim kısmı kızlarında onlara yüz vermesi sonucunda "allah belanızı versin" şeklinde beddualara sebebiyet veren okul
Basketbol takımı turkiye 3. olmus lise
sal bataklıktır evet. 100 kişiye sorun 90 kişi sal'a bataklık diyecektir. spor ödüllerinin de bu kadar çok olması normaldir zira alışılmadık derecede çok öğrenci vardır ve kör bir köpeğin bile bazen kemik bulacağı mantığı ile hareket ederek spor dallarında başarılı öğrenciler çıkmaktadır. hatta basketbol takımı o kadar başarılıdır 2002 yılında boy ortalaması 1.90 civarlarında olan ve benim dışımda 2 önemli as oyuncusunun sakatlanıp takımda yer almadığı, yedeklerin oynadığı ya da takımdan affını isteyip giden oyunculardan arta kalan oyunculardan oluşan, toplam öğrenci sayısı 400'ü geçmeyen tülay başaran basketbol takımına bile yenilmişliği bile vardır. 4 yıldaki kavga sayısının da 10 olması gerçekten şaşırtıcı. zira ben bu rakamın daha düşük olmasını beklerdim!! yapmayın allah aşkına aileniz içinde bile olsa bir yılda bile 10 dan fazla kavga edersiniz. bunlar resmi rakamlar. uyuşturucu, ot çekenlerden bahsetmiyorum bile. evet sal bir bataklıktır ve ister kabul edilsin ister edilmesin öğrenciler samsun içinde bu kadar eli yüzü düzgün okul varken bu okula gitmek istemez.
(bkz: salın kızları meşhurdur)**
geçen sene 202 öğrencimiz sınava girdi.Lisans programına 124 öğrenci yerleşti.Yani % 61.38 lik bir başarı -samsun daki en yüksek yerleştirme yüzdesi- elde edildi. boğaziçi , odtü , itü , hacettepe gibi türkiye nin en iyi üniversitelerine yerleşen öğrencilerimizi kanıtlamamı isteyenler mesaj atabilirler. **
ayrıca bu okulda tek bir gün geçirmeden , okulun içinde olanları bildiğini ileri süren insanlara da şaşıp kalmaktayım.
(bkz: savunma mekanizmalari)
(bkz: yadsima)
bonus bkz :
(bkz: bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak)
(bkz: gundog kukul)
(bkz: huseyin yazgan)
(bkz: zeynel ozdemir)
(bkz: hurcan karaca)
okurken pek sevmediğim ama mezun olduktan sonra çok özlediğim samsunun en meşhur diğer liseler tarafından çekilemeyen lisesi.
bugün 50. yıl mezunlarıyla * vedalaşan canım okulum..
mezun olmam uzerinden 3 yıl gecmesine ragmen hala kendimi oraya ait hissettigim kardeslerimin oldurulmesi sebebiyle ayrı bi uzuntu duydugum canım okulum..*
gündüzleri okumaya geceleri en sewgili arkadaşlarımla dertleşmeye gidip bahçesinde gecenin karanlığında yer yer kahkahalarımın yer yerse hıçkırıklarımın duyuldugu okulum.
samsun anadolu lisesi ne..

Ne kadar büyük gelmiştin küçük yüreklerimize.. Tüm heybetinle , ihtişamınla kollarını açtın , zamanı geçirilebilir kıldın bizde. Okuldan çok ihtiyaçtın artık , sendeydi bütün kimliklerimiz. Duygular limanıydın gelip geçen gençliğimizin. Dört sene boyunca demir attık senin sarı - yeşiline..
Bazen siyahın asaleti cebetti , bazen kırmızının ihtişamı , bazen de beyazın masumiyeti.. Ama tek vazgeçilmezdi sarı - yeşil..
Duygular kazanında kepçe görevindeydik , her karıştırışında başka bir tat aldık hayattan. Hüznün vazgeçilmez yüzüydün ve kahkahanın gözyaşları..
Şimdi ne mi kaldı geriye? Zamanın hırçın dakikaları üzerimize planlar kurarken , bina siluetinden çıkıp yüreğimize kazıdığın adın , adınla büyüyen yüreğimiz ve hiç bitmeyecek sevgin..
Sevginle kelepçelenen yüreklerimizin anahtarı kayıplarda. Hayat ilk bakışımızda sen vardın , son bakışımızda da sen olacaksın..
Elveda..

witch & illegand
bugün itibariyle 51. yılını kutlayan, spor salonu dolmuş taşmış, kravatlar elde, gömlekler dışarda bütün gün boyunca kutlama yapacağına inandığım eski okulum, canım lisem.
nice 51 senelere koca çınar..
bugün arabayla önünden geçerken tüylerimi diken diken eden, herşeyini deli gibi özlediğim canım lisem.
tanım: 8 aralık ta 51. yılına girmiş maarif koleji.
pek çok liseliye nasip olmayacak kadar büyük ve güzel okul. ortamı güzeldir, bahçe"leri" güzeldir. alabildiğine büyük bir okuldur. oradan mezun olmak bize de nasip olmamamıştır ne yazık.
önünden her geçtiğimde içimi burkan okul*. mezunlarıyla nasıl bir ayrıcalığa sahip olduğunu belli eden, kaliteli, türkiyenin ilk maarif kolejlerinden biri.
anadolulisesi.com adresinden ulaşılabilen, her görüldüğünde iç burkan, türkiyenin sayılı iyi liselerinden biri. odtü petrol mühendisliğinde okuyanlara: "sizin liseden çıkanlar genelde odtü elektroniğe giderler" yaftası yakıştırılan okul.
mezunu olmaktan onur duyduğum okulum. entryleri okuyunca özlediğimi hissettim yine. başka bir kaç yere de yazmış olduğum yazımı kopyalıyorum hiç çekinmeden:

''bir senesinin insanın içine işleyebildiği ifade edilen okulum. varın yedi sene yatılılığının insanın nerelerine işleyebileceğini siz tahmin edin. haber aldım ki samsun'da puan olarak üçüncü sıraya gerilemiş. bir zamanlar karadeniz'in en iyi okuluydu bu okul. türkiye'de de ilk onda idi.

1955 yılında kurulan altı maarif koleji'nden biri idi. diğerleri kadıköy, bursa, konya, bornova ve diyarbakır maarif kolejleridir. aslında tam bir kampüstü. çoğu tabela üniversitesinden daha geniş alana kurulu, kapalı spor salonu futbol, basketbol sahaları, kocaman yemekhanesi, bin kişilk yatakhanesi olan ve hatta arazisinin bir kısmına başka okul ve lojman yapılan bir okuldu. türk eğitim tarihinde önemli bir yere sahipti. öss ve öys'de sık sık türkiye derecesi çıkarır ilk yüze pek çok öğrenci sokardı.

dejenerasyon yetmişlerde maarif kolejlerinin adının anadolu lisesi yapılıp her yere anadolu lisesi açılması ile başladı. hiç bir kritere dayanmadan abuk subuk yerlerde açılan anadolu liseleri ile önce anadolu lisesi adı ucuzladı. ama yine de köklü eğitim kurumları varlıklarını devam ettirdiler. 1988-1899 öğretim yılında ise çıkan bir kanun mu yönetmelik mi herneyse onunla anadolu lisesi sınavlarında herkese kendi ilini ya da üç büyük şehri seçme zorunluluğu getirildi. önceden merkezi sınavla başarısına göre kahramanmaraş'tan, muğla'dan, karaman'dan ve anadolu'nun pek çok yerinden öğrenci alan okulu sadece samsunlular tercih edebilecekti artık. seksenlerin ilk yarısında beşyüz civarında olan yatılı sayısı 1993'te yetmiş seksene kadar düşmüştü. ki beşyüz yatılı varken okulun öğrenci sayısı bin civarı idi. doksanların başında ise öğrenci sayısı ikibine vurmuştu. eskiden yatılıların yatakhanede etüt odası olan salonlar derslik olmuş, bu da yetmemiş yatakhaneler de dersliğe çevrilmeye başlanmıştı. aslında bu süreçte yok olanlar anılardı.

ve son darbe sekiz yıllık kesintisiz eğitimle vuruldu. egemenlerimiz imam hatip okulları yüzünden tüm eğitim sistemini hallaç pamuğu gibi attılar. laik bir ülkede imam hatip okulu gibi bir okulun olup olmayacağına dahi kafa yormadan tüm eğitim sistemini etkileyecek kararlar aldılar. (bu durumun da imam hatip antipatimde bir yeri vardır) onbir oniki yaşında hazırlık eğitimi ile başlayan yedi yıllık anadolu lisesi eğitimleri ortaokuldan sonra devam edilen alalade bir lise eğitimine dönüştü. çarpık eğitim politikaları saygın bir tarihi olan okulu en son şimdiki haline getirdi. son olarak duydum ki yatakhaneler derslik olarak samsun anadolu lisesi'nin samsun'daki en büyük rakibi namık kemal lisesi'ne kiralanmış. samsun anadolu lisesi bir efsaneydi..''
bu sene mezun olduğum ve daha şimdiden özlediğim okulum.
(bkz: sal aşkı başkadır)
mezunu olmanın hep gurur verdiği okul.
okurken sövülse de sonradan çok sevilir...