bugün

Türkiye, iran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937'de Tahran'da Sadabad Sarayı'nda imzalanan dörtlü pakt. 1979'da iran'daki yeni rejim Paktı fesh ettiğini ima edene kadar hukuki varlığını sürdürmüştür.
*
Türkiye, iran, ırak ve afganistan arasında oluşturulan destek ve dayanışma birliğinin tarihteki adı.
italya'nın Habeşistan'ı işgali Doğu Akdeniz'de italyan tehdidini ortaya çıkarırken, Asya'da bazı hedeflere yöneldiğini belirtmesi de Türkiye'yi bir yandan ingiltere'ye bağlanmaya götürmüş, öte yandan Ortadoğu devletleriyle işbirliği yapmak ve bazı savunma tedbirleri almak zorunda bırakmıştır.

Bu sırada var olan Türkiye'deki ayaklanmanın (Dersim) önlenmesi için Güneydoğu ve doğu sınırlarının güvence altına alınması da önem arzediyordu. Daha italyan-Habeş anlaşmazlığının başında, italya'nın bölgedeki yayılmacı emellerine karşı tedbirler almak ihtiyacını duyan Ortadoğu devletlerinden iran'ın teşebbüsü üzerine Cenevre'de 2 Ekim 1935'de Türkiye, iran ve Irak arasında üçlü bir anlaşma parafe edilmişti.

Türkiye tarafından hararetle desteklenen bu anlaşmayı uygulama alanına sokabilmek hemen mümkün olmadı. Ancak, iran ile Irak arasındaki sınır anlaşmazlığı ve Türkiye ile iran arasındaki hudut meseleleri halledildikten sonra bu mümkün olabildi. Zorlama tedbirleri konusunda italya'nın aldığı sert tutum ve Habeşistan'ın istilasının gerçekleşmesi bu devletleri birbirine yaklaştıran önemli bir unsur olmuştur.

1937 yılında iran ile Türkiye arasında çeşitli konularda işbirliğini amaçlayan anlaşmaların imzalanmasından sonra Ortadoğu'da Türkiye'nin faaliyetleri arttı. 7 Nisan 1937'de Mısır ile bir Dostluk Anlaşması imzalandı. Nihayet iran ile Irak arasında sınır anlaşmazlıkları Türkiye'nin gayretiyle ortadan kalktı.

Bu arada Afganistan da anlaşmaya katılacağını bildirince, 8 Temmuz 1937'de Tahran'da Sadabad Sarayında Türkiye-iran-Irak ve Afganistan arasında Sadabad Paktı adını alan anlaşma imzalandı.

5 yıl süreyle imzalanan bu anlaşmayla taraflar; Milletler Cemiyeti ve Briand- Kellog Paktına bağlı kalmayı, birbirlerinin içişlerine karışmamayı, ortak sınırlara saygı göstermeyi, birbirlerine karşı herhangi bir saldırıya girişmemeyi taahhüt ediyorlardı.

Böylece Türkiye Batıdan sonra Doğuda da bir güvenlik sistemi kurmuş ve kendisi için önemli olan bu iki bölgede barış politikasını
kuvvetlendirmiştir.
atatürk tarafından kurulmuştur, dou sınırlarını güvence altına almak amacı ile kurulmuştur.
şimdilerde akp sayesinde anası bellenen paktır. doğu' da düşman olmadığımız ülke kalmadı.
79 yıl önce Türkiye ile iran, Irak ve Afganistan arasında saldırmazlık paktı (Sadabat Paktı) imzalandı.
Pek fazla işlevsel olmadı yani beklenen etkiyi veremedi malesef.
görsel
Dünya tarihinin en estetik isimli barış anlaşması.
Türkiye hariç hepsi şeriatla yönetilen ülkeler şuan.