Müzikte kabaca 17. yüzyıl'ın sonu 18.yüzyılın başını kapsayan beethoven'ın öncülüğünde başlamış klasik dönem formunun değiştirilip geliştirilerek başka bir boyuta taşınmış döneme denmektedir. Diğer bilinen romantik dönem bestecileri
(bkz: weber) (bkz: Schubert) .
"tek kural kuralsızlıktır" diyerek yola çıkan romantiklerin yaratıcılığın önünde engel olan her şeye karşı çıktıkları 18. yüzyılın sonuna ve sonrasına tekabül eden dönemdir.

bu dönemin dünya çapında ün kazanmasını sağayan isim ise victor hugo olarak kabul edilir.

romantik dönem çeşitli ülkelerde farklı akımlarla ortaya çıkmıştır.

ingiliz edebiyatında romantik dönem etkileri daha çok şiirlerde kendini göstermiştir. ilk olarak William Wordsworth ile başlar. Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley ve John Keats yine bu dönemin önemli isimleri arasındadır. döneme en fazla damgasını vuran ve en büyük temsilcisi olarak gösterilen isim ise lord byron'dur.

alman edebiyatında ise "sturm und drang"* dedikleri çağla birlikte klopstock, lavater ve herder ile romantik dönem kapıları aralanır. tabii içerideki en önemli isim Johann Wolfgang von Goethe'dir ve alman edebiyatındaki romantik akım tam olarak kendisiyle başlar. genç werther'in acıları isimli eserinde werther kimliği ardından yaşadığı aşkı bize açık bir şekilde yansıtır.

fransız edebiyatına geldiğimizde ise en önemli isimlerden biri elbette victor hugo'dur. Cromwell isimli eserinin önsözünde romantik akımın ilkelerini ortaya koymuştur. george sand, Benjamin Constant, Alphonse de Lamartine, Alfred de Vigny ve Alfred de Musset gibi isimler de bu akımı benimseyenlerden olmuştur. lamartine ve musset'in kaleimden çıkan şiir türündeki eserler bu akımla ilgili olmuştur.

italyan edebiyatında Alessandro Manzoni, carlo goldoni, Giacomo Leopardi ve Silvio Pellico isimleri öne çıkmıştır. manzoni ve özellikle leopardi bu akımla alakalı şiir alanında önemli eserler vermiştir.

rus edebiyatında ise Byron ve Schiller'den etkilenen puşkin romantik dönemin en önemli temsilcisidir. puşkin aynı zamanda rus edebiyatında gerçekçi dönemin hazırlayıcılarından biri sayılır.

amerikan edebiyatında Herman Melville, edgar a. poe,Walt Whitman ve Ralph Waldo Emerson önemli eserler vermiştir.

türk edebiyatında bu akımın temsilcileri ise Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi, Abdülhak Hamit Tarhan ve Recaizade Mahmut Ekrem olarak geçer.