bugün

ikna etme, etkileme ve yönlendirmek amacıyla dilin (lisan) kullanılması (Gowler&Legge).
güzel söz söyleme sanatı.
bir balık çeşidi olmadığını üniversite sıralarında idrak ettiğim sözcük...
aristo'nun materyal mantik* siniflandirmasina soktugu ilim. organon'daki kitaplardan dorduncusudur. islam ilimlerinden belagat ile konu acisindan benzerlik gosterir. ancak arap belagati cok daha koklu ve gelismistir.
"diyalektiğin eşdeşidir. her ikisi de aşağı yukarı bütün insanların genel bilgi alanı içine giren ve belli bir bilime ait olmayan şeylerle ilgilidir. Dolayısıyla, herkes şöyle ya da böyle kullanabilir bunları, çünkü bir dereceye kadar, bütün insanlar zaman zaman görüşleri tartışma ve doğrulama, kendilerini savunma ve başkalarına karşı çıkma girişiminde bulunur. sıradan insanlar bunu ya rastgele ya da alışkanlıkla ve edinilmiş alışkanlıklar yüzünden yapar. her iki yol da olanaklı olduğuna göre, konu dizgesel bir biçimde açıklıkla ele alınabilir, çünkü bazı konuşmacıların pratikle, bazılarınınsa kendiliğinden başarılı olmalarının nedenini araştırmak mümkün; ve böyle bir araştırmanın, bir sanatın işlevi olduğu konusunda herkes düşünce birliğinde olacaktır." diyor aristoteles aynı adlı kitabında.
hitap etme,konuşma sanatı.
tek kelimeyle karşılığı hitabettir. en büyük ustasi da gorgias'tır.
güzel konuşma ve ikna etme sanatı olarak bilindiği gibi, safsata olarak da nitelendirenler vardır.
platon'un gorgias isimli eserinde de işlenen konudur.şöyle ki:gorgias bir doktorla birlikte bir şehire gidecek olsalar,halka kendini doktor olarak kabul ettirebileceğinden bahseder.ve hitabet ve belagat ,yanimse söz sanatlarının öneminden dem vurur.platon da(kitapta sokrates) ona şöyle cevap verir:evet kendini söz sanatıyla onlara kabul ettirebilirsin,ama onları bir doktor gibi tedavi edemezsin, dolayısıyla da retoriğin bir işe yaramayacak.

sonuç:platon retoriğe karşıdır.
gerekçe:siyasilerin ve sofistlerin ,retoriği suistimal etme ihtimalleri.
hitabet sanatı, diğer adıyla belagat.
ses sanatlarını inceleyen bilgi dalı.
jostein gaarder, vita brevis de (hayat kısa) sık sık bundan bahseder. yanlış hatırlamıyorsam papaz o kadını terkettikten sonra retorik üzerine dersler almıştı. kadın da bir süre sonra kendini yetiştirip retorik hocası olmuştu. tabi aşk ızdırabı ve gizli bir intikam duygusuydu onu bunu yapmaya iten.
Güzel söz söyleme, hitabet sanatı.
tartışmayı vurgulama veya ikna amacıyla sorulan, cevap gerektirmeyen sorular için de kullanılan sözcük. retorik soru olarak geçer.
(bkz: retorik soru)
Söz sanatlarını inceleyen bilim dalı (bkz: belagat)
Güzel, etkili ve çarpıcı söylevcilik. Sözcüklerin etkili biçimde kullanıldığı edebi yazı veya konuşma.
bir sanat değildir, sokrates e göre.
Laf cambazlama çeşidi imiş.
bir keresinde arkamdan "retoriği çok güzel" denmiş idi. Dövdüm.
bu işi iyi yapanlara retoriker denilir.
Retorik sanatının tek gerçek öğesi olarak inandırma tarzları'nı ileri sürerken aristoteles, mantıksal uslamlamada retorik'i dayanır görmek istediği çabaları kasteder. Yani retorik, mantık bilimi ile politikanın etik dalının bir bileşimidir ve kısmen diyalektiğe kısmen de sofistik usavurmaya benzer.

platon ise, retoriği -"bu inandırma ustasının-, onu uygulayanlar, hakikat bilgisine ya da saygısına sahip olmaksızın inandırma yollarını aradıkları için, reddeder. Kendi üstünlüğünü kurmaya çalışırken kalabalığın hoşuna gitmeyi amaçlayan hatip, iktidar arzusunun kölesidir ve tamamen sahte değerler düzeni içinde iş görür, der.
konuşurken * karşıdakini etkileme sanatı
Aristoteles'in Retorik tanımı; Belli bir durumda elde var olan inandırma yollarını kullanma yetisi.
Retorik'in 3 ana ayağı vardır;
*Konuşmacının kendi karakteri
*Dinleyici grubun karakteri
*Konuşmacının sözü kullanımı

3 farklı retorik vardır;

a) Politik Retorik: Uygunluk uygunsuzluk üzerine kuruludur. Amaç karşıdaki topluluğu ikna etmektir. ikna etme sayısal verilerle vs. ile yapılmaktan çok duygusal yöne hitap edilir. Knuşmacı duygularıda işin içine katar. Siyasilerin kendi yapıp ettiklerini meşrulaştırma olayıdır.

b) Adli Retorik: Savunma-suçlama arasındaki belirlenimlerle işleniyor. Duygusal boyuta hitap çabası yoktur. Kullanılan kanıt, belge ile eylemin haklılığı anlatılmaya çalışılır.

c) Törensel Retorik: Açılışlar, yıl dönümleri, dini-milli bayramlarda yapılan geniş halk kitlelerine yapılan hitaplardır. Daha çok birlik beraberlik aidiyet duygularını pekiştirmektir amaç. Konuşmayı yapan kişiye bağlı olarak yapılan konuşmada başka birine vs. mesaj gönderme olabilir. Sadece konuşmayla sınırlı değildir törensel retorik. Bütün ritüelleri içerir. Örneğin; Şehit cenazeleri - bir mesaj verme olayıda segilenir. Sünnet törenleri, asker uğurlama törensel ritüller arasında verilebilecek örneklerdir.
tuhaf ama argoda geyik tabirine denk düşüyor. yani şöyle demez miyiz '' ee,sıktı artık şu anadolu futbol devrimi retoriği '' kaldır onu koy geyiği,uydu mu,uydu.
konuşacak kişinin dilini çok başarılı kullanmasını gerektiren, güzel söz söyleme, etkili konuşma sanatıdır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar