bugün

brief encounter filminde kullanılmış, ray conniff singers coveri haricinde ferrante and teicher patentli çok güzel bir yorumu bulunan enfes rachmaninov * eseri.
op 18. ikinci konçerto rachmaninoff'un dünya tarihine geçmiş eserlerinden biridir. anlatılana göre rachmaninoff 1. senfonisinin başarısızlığından sonra depresyona girer ve psikolojik sorunlar yaşamaya başlar. yaşadığı sorunlar üzerine bir psikoloğa gider ve psikolog onu tedavi ederken yazmaya zorlar. en sonunda da hipnotize ederek, "şu ana kadar yazmadığın güzellikte bir eser yazıcaksın" der ve rachmaninoff'u uyandırır. 3 bölümlü do minör konçerto, eşsiz melodik yapıları ve bir hayli zorlu teknik pasajlarıyla dünya tarihinde yerini almıştır.
sergei rachmaninoff'un, evvelki birkaç eserinden, onların yorumundan ve algılanışından ötürü meydana gelen büyük hayal kırıklıklarından, bunalımlardan sonra tamamladığı, bu açıdan, dinleyicilerine ve neoklasik batı müziği otoritelerince bir intibah sayılabilen meşhur eseri. rach 1'den daha çok ses getirmiştir. günümüzde çalınma zorluğu ve shine isimli muhteşem filme tema oluşu yardımıyla en çok bilinen, en çok dinlenen eseri rach 3, bu vasıtalar ile bu denli meşhur olmasa idi, belki de en çok tanınan eseri bu olacak idi.

ayrıyeten; böyle böyle eserlerle neoklasik batı müziği'nin karakterinin kararlılaşmasına da katkıda bulunmuştur. yani brahms'larla başlayan hafif hafif değişim, bu eserler de incelendiğinde, artık bambaşka bir hal almış, minimalizm sanatın geleceğini, avantgarde dalını belirlemeye başlamıştır.
bestecinin en çok çalınan eseridir kuşkusuz. daha çok tchaikovsky'nin etkisiyle, duygulu, zaman zaman da coşkulu müzik yazmayı seven rachmaninov, yaşamında ilk büyük başarıyı bu eseriyle kazanmıştır.

eser üç bölümden oluşmaktadır. birinci bölüm: moderato - piu vivo - allegro, ikinci bölüm: adagio sostenuto, üçüncü bölüm: allegro scherzando.
insanın fırtınalı iç dünyasını bu kadar iyi yansıtabilen nadir eser verilmiştir kanımca. elbette üstadın kendi parmaklarından yükselen tınılarla dinlemek en etkilisidir.

http://www.youtube.com/wa...-dt18&feature=related
bestecisi rachmaninoff un op.18 piyano konçertosudur. ikinci konçerto olduğu için 2 numarasını almıştır.

bu konçertonun 2.ve 3. bölümleri 1.bölümden önce yazılmışlardır. rachmaninoff büyük krizlerdeydi bu eseri yazarken, birinci senfonisini bitirmiş, birinci senfoni de onu bitirmişti.

birinci bölümün başında piyano akorlar çalar. bu akorların sol el partisi inanılmaz büyük elli yani aslında ütopik büyükülkte bir ele sahip olan birileri için yazılmıştır. rachmaninoff kendisi büyük elleri olan birisiydi, ve kendi yazdığı bu pasajı notada kendi vurguladığı istediği gibi kendi de çalamamıştır (kendisinin yaptığı kayıtta akorları kırdığı gayet açık bir şekilde duyulur, gülünç bir şekilde bu kırıloma notada yazılı değildir)... o yüzden, "bestecisi yaparsa biz haydi haydi yaparız" mantığıyla günümüz piyanistleri de o akorları kırarak çalarlar. strassbourg müzik akademisinden bir piyano profesörü tanırım, o akorları kırmadan çalabilen bir oydu. ama adamın elleri öyle büyüktü ki insanın kafasını problem olmadan avuçlayabiliyordu.

ikinci bölüm söylendiği üzre çok ünlüdür çok liriktir. şu anda aklıma gelmeyen çok ünlü bir hit olan, sanırsam christina aguilera söylüyordu, bir şarkının bütün konstruksiyonunu oluşturur.

3.bölüm orta partideki üçlemeler yüzünden biraz kazıktır. o üçlemeler kah sol kah sağ ele geçerler. orta teması çok güzeldir. tipik bir rachmaninoff tur. armoniler chromatic bir kayış halindedirler.

bu konçertoyu en iyi atamız, büyüğümüz kafayı yemişimiz olan sviatoslav richter çalar. o efsanevi kayıt için

1) http://www.youtube.com/watch?v=7_suu2h2AQUnull

2) http://www.youtube.com/watch?v=8XeeH2SEMRg&feature=related

3) http://www.youtube.com/watch?v=9Out551sfOc&feature=relatednull

4) http://www.youtube.com/wa...M&feature=relatednull

5) http://www.youtube.com/wa...Zf28s&feature=related

6) http://www.youtube.com/wa...1ab5E&feature=related

(bir richter hayrani parça parça bütün konçertoyu youtube a yüklemiş. 1-2, birinci bölüm,3-4 ikinci, 5-6 da son bölüm)(işte bu kaydın üstüne kayıt yoktur, sözlük yazarına iyi eğlenceler.)
müzik kariyerini piyano konçertoları ile parlatırken, senfonilerde eleştirilen üstad bu hengamenin üzerine politik zorluklarla da boğuşmak zorunda kalmıştır. yaşadığı zorluklar nedeniyle abd ye göçen usta, tüm varlığını borsa oyunlarına yatırmış büyük buhranın etkisiyle tüm servetini neredeyse kaybetmiştir.

piyano konçaertosu 2 onun müzik kariyerini en parlak köşe taşıdır. çok beğenilen konçerto sayesinde moral motivasyonun yanısıra ödül ve para kazanmıştır.

abbado şefliğinde lucerne festival orkestrası ve solist helene grimaud dan gayet parlak bir yorum.

http://youtu.be/uJRHht55E1M

http://youtu.be/znlUBaLH2zY

http://youtu.be/g3Uzi0Vndbo