bugün

vietnam savaşını en iyi anlatan oliver stone filmi.
müfreze.

boşrollerinde charlie sheen, william defoe, tom berenger ve scrubs ın dr cox ı john c mcginley oynar. dr cox pek başrol sayılmaz gerçi ya ben yine de yazayım dedim. william defoe nun canlandırdığı sergeant eliasın arkadan ateş açan vietconglar sonucu tom berenger ın canlandırdığı sergeant barnes tarafından ihanetiyle öldüğü sahneler ve arkada çalan adagio for strings süperdir.
biz aslında düşmanla savaşmamısız kendimizle savaşmısız diyebilen film
yönetmenliğini ve senaristliğini oliver stone'un yaptığı 1986 yapımı, 113 dakikalık amerikan savaş,dram ve aksiyon filmi.

konusu:
Vietnam ormanlarında geçen ve ülkelerinde aşağılanan pek çok Amerikalı gencin yaşadığı şoku ve vahşeti en iyi anlatan filmlerden biri "Müfreze". Film 1987 yılının Oscar'larında 4 dalda ödül kazanmıştı.

kaynakça:
http://www.beyazperde.com/film/1691
http://www.sinema.com/fil...bilgiler.aspx?FilmID=2962
''savaşta ilk kaybedilen masumiyettir'' sözünün de yaratıcısı film.
william defoe' nin yere diz çöküp kollarını yana açtığı finalle akıllarda yer etmiş, vietnam savaşı' nı sorgulayan nefis klasik.
savaş konusunda diğer başarılı filmler için:

(bkz: full metal jacket)
(bkz: apocalypse now)
(bkz: red thin line)
(bkz: born in the fourth of july)
bir savaşının gerçekliğini anlatan tek film olmuştur. askerlerin psikolojisi çok iyi işlenmiş bununda en önemli sebebi oliver stone'un vietnam savaşında cephede 15 ay kalmış olmasıdır. evet savaş böyle bir şeydir, sözlerin bittiği yerde kurşunlar konuşmaya başlar.
hayattaki birtakim yasadiklarimizi mimikler olarak agir cekimde karelersek daha rahat anlasilirdik, cok soze gerek kalmadan. platoon filmi ve muzikleri; bedenimizin selalenin sulari gibi duserken, ruhun havaya karisan su zerreciklerini andiran bir izlenim bir tat biraktigini farkederim. filmin insanda biraktigi etki aslinda insandan aldigi kopardigi birseylerdir. yitirdigimiz, koparilan ve eksikligini hissettigimiz degerlerimiz aklimiza geldiginde donuk hareketlerle, agir cekim mimiklerle verdigimiz tepkileri ice sindirdigimiz anlarin mantigini aradigimizda ellerimizi acar bizi almadan giden goz yaslarimiza boguluruz. son sozleri gozlerin soyledigini dusunursek...
Genellikle politik filmlere imza atan Oliver Stone'dan ismini en iyi savaş filmleri arasına sokmayı başaran 4 Oscar'lı klasikleşmiş bir savaş filmi. Belli bir kesime göre Stone'un en iyi çalışması.

"Savaşla ilk kaybedilen masumiyettir."

Taylor: Vietnam'da öleceksen ilk günlerde ölmelisin, çünkü fazla acı çekmemiş olursun.

Konusu beklendiği üzere Vietnam'ı anlatıyor fakat; film oradaki savaştan çok askerlerin arasındaki ve içlerindeki savaşı anlatıyor. Süregelen savaş sırasında askerilerin psikolojilerini film çok iyi yansıtıyor. Bunun yanında savaş olgusunu sert bir dille eleştiriyor. Ayrıca savaşta yer alan askerilerin hangi sınıftan olduğunu ve sınıfsal ayrılıkların her yerde var olduğunu da gösteriyor. Bunları bu kadar başarılı yansıtılmasını da filmin yönetmeni Stone'un Vietnam'da hiç de kısa
olmayacak bir süre yer almasına bağlayabiliriz.

"Savaş böyle bir şeydir, sözlerin bittiği yerde kurşunlar konuşmaya başlar."

Fimdeki oyunculuklar çok başarılı, bunu birçok savaş filminde görememiştik. Psikopat asker rolündeki Tom Berenger muazzam bir performans çıkarmış, diğer yandan emektar oyuncu Willem Dafoe da öyle. Charlie Sheen'i de unutmamak gerekli, en iyi performansını bu filmde göstermiş.

"Biz aslında düşmanla savaşmamışız, kendimizle savaşmışız."

Barnes: Benim gerçeklerden kaçmaya ihtiyacım yok, ben gerçeğin ta kendisiyim.

Filmde iyi asker ve kötü asker diye ayırabileceğimiz iki grup ortaya çıkıyor. Savaşın insanları doğruyla yanlışı ayıramayacak duruma getirdiğini etkileyici bir görsellikle görüyoruz. Filmde yığınla izleyiciyi etkileyen sahneler yer alıyor. Özellikle Elias'ın vurulduktan sonra adeta çırpınarak Vietconglardan kaçmaya çalışması filmin en çarpıcı sahnesi. Zihinlerde uzun süre yer edinecek bir sahne.

Savaş karşıtı filmler arasında önemli bir yere sahip, izlenmesi gereken bir yapıt. Sıradan Vietnam filmlerinin çok üzerinde...
johnny depp in de bir ara gozuktugu film. ilk seyrediste depp i farkedene surpriz hediyeler verecegimdir.
(bkz: adagio for strings)
(bkz: samuel barber)
Oliver Stone, kendisi de Vietnam gazisi olduğundan bir nevi otobiyografik yönü de var. Martin Sheen'in (Apocalypse Now) oğlu Charlie Sheen başrolde, birçok usta oyuncu da var Willem Dafoe, Forest Whitaker hatta Johnny Depp bile az da olsa gözüküyor. Bildiğimiz gibi Vietnam üzerine çok film çekildi sektörde ama bu film aradan sıyrılıyor, konuyu ele alışı ve güzel göndermeleri ile. Enfes müzikleri olduğunu da belirtmek gerek.
güneydoğu gazileri tarafından en gerçekçi bulunan savaş filmidir. özellikle o gece baskını sahnesi için "işte aynen böyle oluyor" demişlerdir.
tek kelimeyle harika bir filmdir. bir zamanlar askerdik güzel filmdir, full metal jacket çok güzel filmdir ama müfree bu filmlerden birkaç adım önde.
(bkz: white rabbit)
1986 yılında oliver stone tarafından çekilen, kült, vietnam filmi.
platoon'u izledikten sonra gözümde insan ırkı ikiye ayrılmıştır. elias'lar ve barnes'lar. elias'ın kişiliğinde fırsatlar ülkesi, demokrasi abidesi amerika, barnes'ın kişiliğinde kapitalist, emperyalist bir o kadar da faşist amerika resmedilmiştir. elias melek barnes şeytandır. izleyelim izlettirelim bu filmi.
Elektronik eşyalar satan *** bir firmadır.
vietnam savaşı konulu gerçekçiliğe en yakın film. oliver stone un cephede bizzat bulunması ve teğmen emeklisi bir denizciden yardım alması bunun sebeplerindendir.

rejoice o young man in thy youth...
joytsick de satan firmadır.

http://www.platoon.com.tr...group.asp?group=50GAMEPAD
filmi, sinema neden var sorusuna verilen en güzel cevaplardan birisidir.
sinema tarihinin en iyi savaş karşıtı filmlerinden. vhs`lere çıktığı dönemde izlemiştim ama yaş itibariyle anlamamıştım bu yüzden izlemeden önce sıkılacağıma dair ön yargım vardı ama 2 saat nasıl geçti anlamadım bile. izledikten sonra hatta izlerken hem askerliğimi yapıp geldiğim için mutlu oldum hem de askerlik yaptığıma pişman oldum. aslında bir savaşta değiliz ama bizim şu an ki askeri sistemimizi ve asker mantığımıza çok benzeyen bir savaştı. bazı sahnelerde aklıma tertipçilik olayı da gelmedi değil. benim söylediklerimi ve filmin genel mantığını en iyi final sahnesinde kısa bir cümle ile açıklıyordu zaten: "şimdi geriye bakıp düşünüyorum da biz düşmanla değil, kendimizle savaştık ve düşman bizim içimizdeydi."
izlemeyenler savaş filmi izledik demesinler.
zamanında piranha gibi kolpalar serisi ile piyasaya çıkan, halen tırışkadan ürünler üreten bir ürünü alınırken dikkat edilmesi gereken marka..