bugün

Kendi döneminde kullanımı ve kurulumu en kolay linux tabanlı işletim sistemlerinden biriydi. Çok umut vadedidiyordu ve o ilk haliyle devam etseydi kullanıcı sayısı da zaman içinde yükselirdi. En azından zamanında dos komudu ile iş yapmış bir kitle linux da öğrenmiş olurdu.
Tübitak tarafından geliştirilen türk işletim sistemi. Ücretsiz kurabilirsiniz.
yıllardır devlettin ittirmesi bile bu işletim sistemini yaygınlaştıramadı amk.
'pisi' paket yönetimi sistemi,
'yalı' kurulum aracı,
'çomar' donanım yapılandırma sistemi,
'kaptan' ilk ayar sihirbazı
gibi projelerle geliştirilmiştir. 2012 de kurucu mimarları ve geliştiricileri tasfiye edilince verimsiz bir döneme girmiş ve popülerliğini kaybetmiştir..
meslek yüzünden genelde kali, blackarch, parrot os ve backbox kullanmış biri olarak artık siber güvenlik araçlarını günlük kullanıma uygun linux dağıtımları üzerine kurup çalıştırmayı denediğim zamanlar tanıştım pardusla. iyi güzel fakat bir sıkıntı var. Uzun süre kullandım sildim, ubuntu, mint, arch linux kullandım uzun süre sonra tekrar döneyim dedim Pardus 17 gayet iyi çalışıyordu fakat o mağazanın yetersiz oluşu, kurduğunuz dosyaların bir çoğunu desteklememesi, elle eklediğiniz repoların ısrarla hata vermesi, ubuntu repoları için güvenli değil hatası vs vs. delirtti beni. derken 19 çıktı. dedim güncelleyeyim düzelmiştir bunlar. yok efendim daha fazla hata. en son dedim bari temiz kurulum atayım onu yapınca daha da iptal oldu yaklaşık 20 dakika önce login ekranı sonsuz döngüye girdi. tty komut satırında sudo dahi hata verir oldu. huyum kurusun ne zaman yeni sistem kursam önce sudo apt-get update ve ardından sudo apt-get upgrade atarım. upgrade alınca çöken sistem mi olur? flutter dart kurarken path ekleme sonucu her reset sonrası ısrarla tekrar path eklemek zorunda kalmam gibi konulara hiç girmiyorum bile. şu an kendisi yerine tekrar mint kuruyorum. ubuntunun arkasına bir wallpaper atıp yerli işletim sistemi diye atar, ubuntu sistemden clone alıp isoyu biz yaptık diye dağıtır içine kod yazmazsanız. unix kodlama dahi bilmeyen insanlara bu işi teslim ederseniz sonuç bu olur. tamam yapmayın demiyorum ubuntu veya salt debian üstüne inşa edebilirsiniz ama be adam 2 satır kod yazın veya açın bakın bir nerede hata verecek, bir test edin be. çok zor değil. illa kendi sistemlerimizi mi oluşturalım debian veya arch üstüne? ne yapalım. yazık gerçekten. bir daha kurmamak üzere pardusu kaldırıyorum. katoolin repolarında dahi hata veriyordu onu demeyi unuttum. araçları tek tek git üstünden kendim indirip kurmuştum.
Yerli bir linux benzeri işletim sistemi. Bence çok kullanışlı değil ancak hem çok virüs girememesi hemde hızlı olmasi güzel.
Kullanıcı sayısı geliştirilirse program daha iyilştirilebilir.
Logosu ise kaplandır.
Linux tabanlı işletim sistemidr.
manjaro ile (pardus)17.1 sürümü arasında kaldığım linux dağıtımıdır. yumi kullanarak iki sistemide deneyip PoL destekleri olup olmadığı ve bana gerekli yazılımları (kodi,transmission gibi gibi) düzgünce çalıştırıp çalıytıramadıkları gözlemleyerek windowstan kurtulmayı amaçlıyorum.
Türk yapımı diye geçen linux tabanlı açık kaynak işletim sistemi.

Alt yapıyı kullanarak değil de sıfırdan kendimizin yaptığı bir işletim sistemini kullanmak sizce de iyi ve güvenli olmaz mıydı?
bunu bi ara yüklemiştim niye yükledim bilmiyom bana lazım değildi ki niye yükledim? sonra sildim.
linux için iyi bir başlangıçtır.
bir süre kullanıp ubuntuya geçmiştim, sonra vaktim olmadığından ve ilgi alanı farklılığından bıraktım.

en güzel yanı güvenle her şeyi yapabiliyor oluşunuzdur.
açık kaynak kodu sonuçta, aç bak ne var ne yok, kafana yatmazsa gönder gitsin.
An itibari ile ikinci bir sistem olarak bilgisayara kurmak amacıyla indirmeye başladığım yerli işletim sistemi.
Bu işlerden fazla anlamam ama Denemek istedim.
Tubitak'ın oluşturduğu yazılımdır.
Windows, ios gibidir. Yerli üretimdir.
linux dağıtımı. eski ekibi yok. yerine geçen emir erleri ile umarım ilerleyebilir.
milli savunma sanayisinde kullanılacak olan ișletim sistemimiz.
Şirketteki yazılımcıyla az önce konuşurken beni duygulandıran işletim sistemidir.

Bildiğimiz kadarıyla ilk kararlı sürümü çıkaran ekibi baskı sebebiyle kaçırdılar. Şimdi ise debiana wallpaper atıp milli işletim sistemi diye yutturuyorlar. Yatacak yeriniz yok oğlum söyleyeyim ben. Sinirlendim durduk yere.
Türkçe olan ve Türklerin gözünün nuru olan çok güzel java tabanlı işletim sistemi. Once linux ile tanıştık lakin bunu da sevmiştik. Maalesef ki bir kaç yıl önce hakkı rahmetine kavuşmuştur.

Pardus en son tubitak sayesinde ölmüştü. Ölümü ise yeni sürüm çıkmayinca debian ile çiftleştirdiler. Sonra adını Pardus bilmem ne halt dediler. Sonuçta tbi ki kısır bir çocuk doğdu. Sonrasında aspx gibi sadece okullarda akıllı Tahtalarda kullanıma sunuldu.

Eski sunucuları malesef aktif değil bir ara çok uğraştım ama olmadı. Bizde geriye Ubuntu CentOS linux kaldı.

Huzur içinde uyu pars...
bir ara kullanmayı heves ettiğim ama bilgisayarın rami yetmediği için kullanmadığım işletim sistemidir.

şimdi de tekrar heves ediyorum ama herkes bok gibi oldu diyor. saygılar.
9 yıl sonra geliştirilmiş ve 'yazılım' titri ile piyasaya çıkmıştır.

http://habergzt.com/yerli...-uygulamasi-basladi/3016/
arkadaşlar desteği tübitak çekti. artık geliştirilmiyor.
son duyumlara göre yeniden başlayacak. bi yapılanma var.
hep denemek istediğim ama bir türlü dene yemediğim linux tabanlı işletim sistemi.
türk işletim sistemi , çakma windows gibi ama gideri var.
Eski ruhu ve Tübitak'ın istihdam ettii yazılımcıları olmadığı için can çekişen, gidici olan yerli işletim sistemidir.
Linux mint ve ubuntu gibi türkçesi gelişmiş, ve her konuda forumlarda ihtiyaç giderecek danışacak gönüllünün olduğu dağıtımlara göre ezik işletim sistemidir.
Eski ruhu mevcut iktidar tarafından gereksiz görülerek öldürülmüş işletim sistemidir.
şu sıralar pisi tabanlı sürümlerine bile bok atıldığını gördüğüm Linux dağıtımı.

Şu sıralar pek çok babayiğit "Linux ne lan? Linux çekirdekli dağıtım mı olurmuş? Diğer Linux dağıtımlarının çakması bildiğin... Üstüne Pisi arayüzü koymuşlar al sana Linux dağıtımı olmuş. Gidin kendi çekirdeğinizi yazın da "Milli işletim sistemimiz var" diye gururlanalım." şeklinde saçma salak ifadeler vermekte, biz Windows kullanmayanlar olarak bu babayiğitleri endişeyle ilgileniyoruz.

Birincisi güzel kardeşim, Tübitak istese çekirdek yazamaz mı? Biraz tartışmalı ama bence yazar. Yazar yani. Aşırı zor bir şey değil. Yazılması gereken tonla programı geçtim en basitinden şimdi bu bin bir emekle yazılmış çekirdeğin driverlarıyla falan kim uğraşacak? Daha Windows üzerinde driver kurmadan bilgisayarını adam akıllı kullanamıyorsun, yeni yazılmış işletim sisteminde ne yapmayı planlıyorsun? Eğer nasıl bir şeyle karşılacağını merak ediyorsan FreeBSD'yi Linux kütüphaneleri olmadan yükle, sıfırdan çekirdek yazmanın ne sıkıntılara gebe olacağının birazını görmüş olursun. Birde daha bir Linux dağıtımına destek verememiş Tübitak'ın koca bir işletim sistemine nasıl bakacağınızı düşünüyorsunuz?

Tabii milli bir işletim sistemi yazılsa kime fayda onu da merak etmiyor değilim. Kurumsal olarak kullanılması çok zor gibi gibi, milletin alıp kullanacağını da zannetmem. Herhalde ülkü ocaklarında falan Windows'un yanına kurulur. *
ikincisi, Pisi paket yöneticisini kullanan Pardus bir Linux dağıtımının çakması falan değildi. (Yok çakma diyen var abi ciddi ciddi. Tepem attı.) Sadece siz KDE arayüzünü diğer dağıtımlarda da görünce "Abi herhalde Pardus çalmış bunlardan... Çok benziyor ya..." diye bir şey düşündünüz. Yok öyle bir şey, siz işletim sistemi arayüzden başlar zannediyorsanız o sizin salaklığınız. KDE dediğin proje Windows'a bile kurulabilen acayip bir şey. Windows ve Mac OS dışı cephede genelde zaten işler bu şekilde işler. C ile yazılmış programları derlemek için Stallman reisin yazdığı GCC bir yerden alınır, masaüstü ortamı başka yerden alınır, o şurdan alınır bu burdan alınır. "E amuğa koyayım bende yaparım öyle bir işletim sistemi" derseniz buyrun kernel.org'dan Linux çekirdeğini indirin başlayın koyulmaya. * Ama hiçte göründüğü kadar kolay olmadığını anlarsınız.

Neyse, ne yazacağımı unuttum milletle uğraşırken. Yeter bu kadarı
an itibari ile yeryüzüünde içinde yazılımcı* olmadan yürütülmeye çalışılan en baba yazılım projesidir.