bugün

en önemli sebebi;

üretime dayalı değil ganimete dayalı bir ekonomi olması.
en büyük sebeplerinden biride batıya özenme ve maneviyat kaybı olmuştur.çünkü bir millette ne kadar maneviyat hassasiyeti olursa birlik ve beraberlik o kadar sağlam olur ve bu şekildede devlet daha uzun süre ayakta kalır ve güçlenir.ayrıca ekonomiyide unutmamak lazım.
sadece osmanlı değil tüm devletlerin çökme sebebi ekonomi politikasındaki beceriksizlilerdir.

ama işin manevi tarafı da vardır.
1600 lerde avrupada herkes fizikle kimya ile pozitif bilimlerle uğraşırken,
makineleşmeye, endüstriye , üretime dayalı bir ekonomi kurarken , işin kolayına kaçıp ganimet ekonomisine dayalı bir sistem kurarsanız,
insanlara 9-10 yıl askerlik yaptırıp orda burda savaştırıp ,her ailede bir şehit, bir çolak, bir topal, bir kayıba yol açarsanız
insanlar o ölmek için kendisine dayatılan manevi değerleri sorgulamaya başlarlar.
emperyalist sömürgeci yayılmacı bir imparatorluk olması da nedenlerden biridir.
(bkz: Kırım savaşı)
Savaştan sonra alınan 2 milyon osmalı lirası olan borç ödenememiş 30 yıl kadar zamanla fazileriyle birlikte 256 milyon osmanlı lirasına dönüşmüştür. Osmanlı bu borcu ödeyemeyince ingiltere birkaç adam gönderip tütün, pamuk, buğdağ vs. şeylerden kesip kendi ülkelerine göndermiştir. Ayrıca iç işlere karışarak Osmanlı'yı içten içe sömürmüşlerdir.
osmanlının çökme sebebi ile,
ırağın işgalinde saddamın yere düşmüş heykelini ıraklıların terlikleriyle dövme sebebi aynıdır. saddamın ırağında da her evde bir şehit, bir kayıp, bir topal bir çolak vardı ..
osmanlı'nın çok uluslu olması, yapılan savaşların uzun sürmesi ve buna bağlı olarak ekonominin zayıflanası, padişahların sık sık değişmesi ve yeniçerilerin padişahlardan cülüs bahşişi alması, osmanlı'nın doğal sınırlarına ulaşması (doğal sınırlar: avrupa'da viyana'dan asya'da hazar denizi'ne, afrika'nın kuzeyi'ne kadar), tımar sisteminin bozulması, halka yüklenen ağır vergiler, eğitimdeki bozukluklar osmanlı imparatorluğu'nın çöküş nedenleridir.
deprem olması *.
ayaklarının yere iyi basmaması, buna karşın bastonda taşımaması, buna karşın bastığı zemininde sağlam olmaması, buna karşı ekonomi bakanının ekonomi bölümü mezunu olmaması, buna karşı içerdeki hainlerin hainlik görevlerini iyi yapması, buna karşı dışardaki dostane düşmanların dostane düşmanlıklarını iyi yapmasıdır.

the fall of the ottoman imperial...
kapütilasyonlara okadar taviz verirseniz ve her feth edilen yere osmanlı hanedanı değilde orda yetişen türk bozmalarını koyarsanız olacağı budur. Ayrıca Kanuni Sultan Süleymandan sonra gelen padişahların alemci hovarda ve kadın düşkünü olması da cabası olmuştur.
gelisen ve degisen dunyaya ayak uyduramamasi cokusu hazirlamistir. bu ayak uyduramayış ekonomik, askeri ve siyasi alanlarda boy gostermistir. bunun sonucu olarak batili ulkeler taklit edilmeye calisilmis, kulturel dejenerasyon yasanmis ve guclu olarak gorulen ulkelere hayranlik baslamistir. bu özünü kaybediş surecinin ardindan osmanli, kendisini kurtlar sofrasinda meze olarak bulmustur. ta ki yeni bir kahraman bu duruma isyan edene kadar...
son padişahların gogo, koko ve şoko parti merakı

peşin edit : nedense sonradan ittihat-terakki gibi partiler kurdular anlamış değilim *
iğnenin bile ithal ediliyor olması, harem halkının entrikaları ve fazla hoşgörü de etkili olmuştur.
Padişahların vazgeçemediği zevk sefa ve islam adamlarının cahilliği,aslında baktığımızda günümüz türkiyesinde değişen hiç birsey yok,din adamları yne cahil,ülkeyi yönetenler yine zevk sefa peşinde.
insanlarin beyinlerini kulanmamasi.
Allah'ın verdiği aklın kullanılmaması durumunda ortaya çıkan "Varlık içinde yokluk çekmek"..
Yavuzun mısır fethinden elde ettiği ganimeti, Kanuni'nin Macaristanı almak için yeyip bitirmesi, yahu sen daha toprağı ne yapacaksın doğal sınırlarına ulaşmışsın, toprağını koru bilime yönel. Cihan Hakimiyeti anlayışı bitirdi osmanlıyı.
bir kısım nedenleri şöyle sıralamak mümkündür:

yöneticilerinin türk olmaması

türk ulusunu tarihin hiç bir devrinde olmadıı kadar aşağılaması

türklük yerine araplığı koymaya çalışması

toprak fethetmek dışında hiç bir politikasının olmaması

yenileşmeyi en baştan reddetmesi

alevileri katletmesi
devletten türk elinin çektirilmesi ve bütün devlet dinamiğinin devşirmelerin eline geçmesi osmanlının esas çöküş nedenidir.

şeyhülislamlardan sadrazamlara kadar herkes devşirmedir. fatih; son türk sadrazamınıda boğdurduktan sonra imparatorluk ciddi anlamda yönetim sıkıntıları çekmeye başlamış, yavuz un hilafeti ele geçirmesi ile beraber türklüğün son kırıntılarını buna dayanarak yoketmeye kalkan şeyhülislamlar sayesinde ise dibi boylamıştır. yavuzdan sonra orduyu kutsayan kamların kaldırılması buna örnektir.

o şeyhülislamlar türk olsa, o sadrazamlar türk olsa; hezarfen ahmet çelebiler, lagari hasan çelebiler e yazık edilmezdi.

devşirme üst rütbeliler imparatorluğun çatırdaması, gelişememesi için ellerinden geleni yapmışlardır. buna yeniçeriler dahildir.
O KADAR PARA KAZANDIKLARI HALDE BUNUN BINDE BIRINI BILLIME SANATA ONU BIRAKTIM HABER ALMA GIBI FALIYETLERE YATIRMAMALARI,.

RADYO CIKTIGINDA RADYONUN ICINDE CINLERIN OLDUGUNU SANMALARI. MADMAHAYI SEYTANI BIR BULUS OLARAK GORUP KULANMAMALARI.

GELISEN TEKNOLOJIK EKONOMIK SEYLERI SEYRETMELERI. DUNYA ILERLERKEN ONLARIN YERLERINDE KALMALARI.
bu neden laledir efendim. tarihin tekerrürden ibaret olduğunu düşünürsek, allah korusun diyorum.
en önemli sebebi kibirdir. bütün devletleri yıkan da kibirdir. gözleri görmedi kanuniyle altınçağını yaşayan osmanlı imparatorluğu. dünyanın heryerinde politika yürütürken en doruk noktasında olduğu zamanda avrupada büyük değişiklikler olmaktaydı. fakat bunu göremedi. bırakın kanuni zamanını. 4. murat zamanında bile avrupanın bir gün osmanlıdan daha güçlü olup onu yıkabileceğini düşünemedi. hiç aklına bile gelmedi gelemezdidide. osmanlı odemde devlet-i ebed müddet di yıkılamazdaki o...
osmanlı imparatorluğu'nun, batı avrupa'da yükselen merkantilizmi es geçmesi çöküşünün temel nedenidir. zira merkantilizmle birlikte zenginleşmeye başlayan avrupa, ticaret yollarının yön değiştirmesiyle de osmanlı'ya vergi vermekten kurtulmuştur.

wallerstein'in da belirttiği gibi özellikle 17. yy dan itibaren dünya imparatorluk sistem olarak kodlanan arkaik sistemler yerini kapitalist dünya ekonomiye bırakmıştır. kapitalizmin akdeniz havzasındaki yükselişi değerlendirildiğinde imparatorluğun çöküşünün alt yapısal nedenleri açığa çıkmaktadır.

merkantilizmi es geçen osmanlı, 1826 yılında imzalanan baltalimanı antlaşması ile beraber osmanlı yarı sömürge konumuna gelmiştir.
değişen çağa uyduramadılar koskoca imparatorluğu!
tek bir nedene bağlanamayacağı için "nedenleri" olarak değiştirilmesi gereken başlık.
* almanlar yarra yering içince osmanlı da içmiş sayılmıştır.

şaka bir yana osmanlı nın en büyük sorunlarından biri merkezi otoriteyi sağlayamamadır. osmanlı toprakları sürekli büyüdüğü için yeni viayetlere ayrılmak zorunda kalınmıştır. başkent istanbul dan kilometrelerce uzakta bir yerin yönetiminin merkeze bağlı kalmasını sağlamak çok zordur. bu kadar uzak bir yerde de yönetim başı buyruk olur ve rüşvetten haraca her şey mübah sayılır.

ikinci bir problem, yeniçerilerdir. yeniçeri ocağı, kurulduğunda disiplinli, güzel bir sistem oluşturmuştur. yeniçeri olacak kişilerin belli özelliklere sahip olması gerekir fakat bir dönemden sonra yeniçeri ocağına maaşı kaymak gibi olduğu için rüşvetle adam alınmaya başlanmış, bu da disiplinin bozulmasına sebep olmuştur.

bir başka sebep olarak da osmanlı nın bilim ve teknolojiye vermesi gereken önemi vermemesinden ve dış dünyayı yeterince iyi takip edememesinden kaynaklanmaktadır. günümüzde dahi bilim ve teknoloji de pek ileride olamadığımız için adam yerine konmamaktayız.