bir türk olarak pekde gurur duymadığım devlet. ha saygı duyarım o ayrı. hoşgörüsüne yıllar süren başarısına diyecek laf yok. ama biz türk halkı hep osmanlı devletinde sadece bir teba olarak kaldık. osmanlı hanedanı kendine rakip çıkabilir korkusuyla türk ailelerin çok zengin olmasını engelledi. türk halkı genelde çiftçi olarak kaldı. ticaret ve zanaatta hep yahudi veya rum asıllı insanlara öncelik tanındı. saray, yönetim kısmındaki devşirme sistemini hepimiz biliyoruz zaten. evlendikleri kadınlarda genelde devşirme. osmanlının askeri başarısındaki en önemli rolü oynayan yeniçeri ocağıda zaten genelde küçük yaşta devşirilmiş slavlardan oluşuyor. kafatasçı bi ırkçı değilim ama bi türk olarak bu durum benim pek hazmedemediğim bi bişey.
bu arada asıl komik olan bazı milliyetçi arkadaşlarımızın 'biz osmanlı torunuyuz' tarzı söylemlerle ortalıkta dolaşmaları. ulan bizim atalarımız osmanlı devletinde kendi halinde yaşayan köylülerdi. osmanlı devletinin yıllar süren başarısında olumlu yada olumsuz pek bi etkisi olmadı dedelerimizin. yaşadılar ve göçdüler bu dünyadan. osmanlıyı süper güç yapanda, yıkılmasına sebep olanlarda hanedan soyundan gelenler ve oradan buradan devşirdikleri yabancılardı. o yüzden kendimize pay biçmeye gerek yok bence.
1) imparatorluk değildi. batı, kendi büyük devletlerine imparatorluk der, ama, osmanlı bir islam devletiydi ve emperyalizm ile aynı kökten gelen imparatorlukla alakası yoktur.
2) islam'ı -olması gerektiği gibi- türklüğün üstünde tutmuştur. devletin yazışma dili ise selçukluların aksine türkçedir.
3) en az 300 yıl dünyanın süper gücüydü.
4) osmanlı devletine saldırarak dağılmasına neden olanların ideolojilerini benimsemiş olanlar, onu küçümser.
5) teokrasi değil islam'la yönetilmiştir.
6) ırkçılar sevmez, çünkü ırkçı bir devlet değildi. ülkücüler ise gücüne aşıktır, onu milli devlet sanar, ama osmanlı milli (national) bir devlet değildir.
bazı islam düşmanları tarafından türk devleti olarak kabul görülmeyen devlet. işin garip tarafı ise selçuklu devleti'ni türk devleti sayarlar, türkiye'yi türk devleti sayarlar ama osmanlı devletini türk devleti saymazlar. bire gafil insan, bilmez misin ki selçuklu'nun devamı osmanlı, osmanlı'nın devamı da türkiye. tea allahım yaa...
yıkılmasında ve son dönemlerinde komik duruma düşmesindeki en büyük etken milli bir devlet olamamasıdır. din eksenli devletlerin ömrü fazla uzun sürmez. osmanlı uzun sürdü ama din devletlerinin modası geçtiğinden yavaş yavaş eridi. osmanlıda türk diye bi kavram yoktu zira. gayrimüslim, müslüm vardı ki bu bi devletin içine düşeceği en büyük hatadır.
Bu çağda hala Osmanlın Birinci dünya savaşını kaybetmediğini sanan bünyeler var.Bu bünyeler bu yüzden Lozan'ın değerini anlayamıyorlar.
Öyle insanlar ki 1919 Osmanlısının sınırlarını Kanuni Osmanlısıyla Aynı sanıyorlar.
En ilginç özellikleri ise tüm gerçeklerin itaatçıların uydurması olduğunu düşünmeleri.Bu yüzden ki hiç bir ilmi Tarih kitabına inanmıyorlar.Ve maalesef bu aptallar, Osmanli Devletini de Ataturk yikti zannediyorlar.
19.yüzyılda rusların zulmünden kaçıp anadoluya sığınan gürcü, çerkes vb halklar tarafından ecdat olarak kabul edilen devletin adıdır...
not: insan önce nerden geleceğini bilecek arkadaşım, geldiği yeri inkar etmeyecek.. tabi bu sözüm başbakan vb tıynetindeki kişilere.. ecdatı olmadığı halde kendisiniN atasını osmanlı olarak kabul etmek ve onu savunmak için kendini paralamak saçmalıktır.. yapmış olduğum ırkçılık falanda değildir...
1517 yılına dek bir türk devleti olan, lakin bu tarihten sonra ne idüğü belirsiz bir siyaset izleyen ve türk düşmanı bir devlet haline bürünen, en nihayetinden 2. abdülhamid han ile birlikte 350 yıl sonra yeniden "türk devleti" olduğunu hatırlayan, lakin bu kayıp 350 senenin bedelini batarak ödeyen devlet...
1299 senesinde veya o civarlarda kurulmuştur. 1922 senesinde saltanat lağvedilmiştir. 1923 senesinde cumhuriyet ilan edilmiştir. 623 sene hüküm sürmüştür.
roma imparatorluğuyla birlikte dünya tarihine damgasını vurmuş büyük bir medeniyettir. roma batının kurduğu büyük uygarlıksa osmanlı da doğunun kurduğu en ihtişamlı uygarlıktır. imparatorluk dağıldıktan sonra üzerinde yaklaşık bugün 64 ülke kuruludur. bugünkü orta doğu en huzurlu yıllarını osmanlı döneminde geçirmiştir. yaklaşık 400 yıl boyunca rahat bir yaşam süren orta doğuluların bügünkü vaziyeti ise malum.
Ertuğrul gazi oğlu Osman Gazinin 1299 da kurduğu Türk islam devleti. Prof. dr. Halil inancık'a göre 1302 koyunhisarı zaferi sonuçunda kurulduğunu iddaa eder. Şeriat ile yönetilen kesinlikle emperyalist olmayan, birden fazla halkı içinde bulunduran 3 kıtaya hükmetmiş, 22 milyon (km)2 topraga ulaşmış, Bizans imparatorluğuna son vermiş tarihteki en büyük imparatorluk olmuştur. imparatorluk anlamı emperyalizmin anahtar kilit ilişkisi gibidir ancak Osmanlı kesinlikle emperyalist hareket etmemiş aksine barışı huzuru sağlamak icin ugrasmıştır. Osmanlıda kullanılan imparatorluk anlamı sadece ve sadece bu 3 kıtaya hükmetmiş devletin büyüklüğünü anlatmak amacıyla kullanılmıştır.
BiZ mayası baştan ayağa haysiyet kanıyla yoğrulmuş olan o OSMANLIlar boyunun ulu soyundanız.Biz ,bir küçük aşiretten cihana hükmeden bir devlet çıkaran o yüce hamiyetli,çalışkan ve güçlü kişileriz ... **
avrupa daki izleri onca savaşlara rağmen hala yaşıyor.
avrupa milletlerini özellikle balkanları çok etkilemiştir.
öyle ki sırpça , hırvatça , boşnakça gibi avrupa dillerinde osmanlı ile ilgili birçok deyim ve söz vardır. kısaca tüm dünya o nun düşmanı olsa da hayranıydı.
μία καρέκλα.