1512 - 1520 yılları arasında tahtında kalmış olan padişahı* zamanında, safevi devleti ile dünya'ya hakim olmak isteyen tek devlet olarak savaşlar yapıp da, 1514 senesinde yamulmuyorsam, ismi çaldıran savaşı olan savaşda bu devleti yerle bir ederek, o zamanlar dünyanın tek hakimi olduğunu kanıtlayan imparatorluk. fakat zamanla, padişahların şiki egolarının ve de zevklerinin esiri olması, yanlış tutumları, ve de avrupa'nın eski grek kültürünü yeniden yorumlamaya gidip de rönesans ve de yeni keşiflerle reform hareketlerinde başarılı olması ve de yeniden güçlenmesi ile, zamanla gücü tükendikçe tükenmiş, bütün devlet yapısını eski kafadan silemeyip de, oryantalist mantaliteye sahip politika izlemesinden dolayı, günümüzde yerini türkiye cumhuriyeti'ne bırakmış, en genişlediği zamanki sınırları belki de dünya'da hiç bir devletçe yakalanamamış, osman gazi; ondan önce de ertuğrul gazi'nin atmış olduğu 1281 yılındaki temellere dayanan devlet.
klasik türk veraset sistemini uygulamayan iki türk devletinden birisidir. diğeri ise memlükler'dir. ayrıca en uzun süreli devamlılığı olan iki türk devletidir. bu türk veraset sisteminin yapısının yanlış olduğunun kanıtıdır.
Osmanoğulları beyliğinin diğer Türk beyliklerinide bünyesine katarak ve genelde topraklarını batıya doğru genişleten 600 sene dünyaya hükmetmiş devlettir.
şeyh edebâli'nin soman bey'e nasihatındaki kavramlar sayesinde cok üyük bi güç olmuş ama daha sonrasında bu kavramların birer birer yozlaşıp kaybolmasıyla eski gücünü yitirip yokolmuş ata devletimiz.
PADISAHLARIN VE AZINLIKLARIN COK ZENGIN TURKLERIN FAKIR OLDUKLARI BIR DEVLETI. ARAP SEMPATIZMANLIGI HAT SAFADAYDI. BU KADAR GUCLU BIR DEVLET OLMASINA RAGMEN HAKKETIGI SAYGIYI GOREMEMESININ SEBEBI BILLIMI VE HALKINI S.KLEMEMIS BIR DEVLET OLMASI.
haLKINA ZERRE DEGER VERMEMIS BIR DEVLETI. ARAPLARA GUVENDI ARAPLARDA ONLARI SATIP GITTI. AZINLIKLAR TURKLERDEN HER BIR BAKIMDAN DAHA GUCLU DURUMDAYDI. ZATEN AZINLIKLARDA CEKIP GIDINCE OSMALIDAN GERIYE BIRSEY KALMADI. AYRICA BILLIM YERINE HER ZAMAN ASKERI GUCE ONEM VERMISTIR.
yaşadığı coğrafyada günümüz itibarı ile 32devlet bulunan hükümsürdüğü bölgenin siyasi ve etnik yapısı düşünüldüğünde teşkilatlanmasına ve yönetim anlayışına birkez daha hayran olunacak
dar-ı saadet.
(bkz: osmanlı barışı)
Osmanlı içtimai yapısı üzerine uzman olan Erlanyen Üniversitesi
profesörlerinden Hutterrohta :
"Osmanlı Devleti, geniş topraklarını ve üzerindeki çeşitli kavimleri,
Topkapı Sarayı'ndan mükemmel bir şekilde idare ediyordu. O saray da batıdaki
en mütevazi bir derebeyinin sarayı kadar bile büyük değildi. Bu nasıl
oluyordu?" diye sorulduğunda, Profesör Hutterroht'un: "Sırrını çözebilmiş
değilim. 16. asırda Filistin'in sosyal yapısı üzerinde çalışırken öyle
kayıtlar gördüm ki hayretler içinde kaldım. Osmanlı, üç yıl sonra bir köyden
geçecek askeri birliğin öyle yemeğinden sonra yiyeceği üzümün nereden
geleceğini planlamıştı. Herhalde Osmanlı, devlet olarak insanlığın en
muhteşem harikasıdır" diye cevap vermiştir.
Niyazi, Mehmed;"Tarihe Saygı", Zaman gazetesi, 14 Temmuz 1992
tarihimizi şu anki değer yargılarına göre değerlendirecek olursak irredentist ve insanlığa uymayacak uygulamaları var gibi görünebilecek devlettir. ancak zamanı içinde değerlendirildiğinde toplam adalet yönetimi diye adlandırılabilecek bir yönetime sahip olduğu da görülecektir.
ancak yine de fethettiği (ya da işgal diyebilenler çıkabilir) yerlerde yağma yapmadığını sananlara burdan selam etmekteyim.
Resmi ideolojinin geriye dönüşten korkması nedeniyle sürekli karaladığı devlet. Lakin devlet böyüğümüz babamız sayın Demirel bir konuşmasında artık Osmanlıyı karalamaktan vazgeçmeliyiz, rejim oturmuştur, rejim oturana kadar karalanması gerekiyordu, ama şimdi buna ihtiyaç kalmadı diyebilmiştir. 10.10.1999