bugün

hamartiası çabuk sinirlenmesi ve bunun sonucunda fevri davranmasıdır. neticede bu yüzden babasını öldürmüş ve olaylar gelişmiştir.
babasını bilmeyerek öldürmüş, thebai kentine kral olmuştur oidipus. yine bilmeyerek evlendiği annesinden 2 si kız; 2 si erkek olmak üzere, toplam 4 çocuk dünyaya getirtmiştir.. babasını öldürüp annesi ile evlendiğini öğrendiğinde, gözlerine mil çekerek kendini cezalandırmıştır. annesi de oğlu ile evlendiğini öğrenince, kendini asmıştır. artık kör bir kral olan oidipus, çocuklarının maskarası olmuştu. ve çocuklarının ellerinden çok çile çekmişti.. oidipusta onlara beddua etti ve 2 kardeş taht kavgası yüzünden birbirlerini kırdılar. sonra dayıları otoriteyi eline alıp, oğullardan birini öldürdüp; diğerini de kurda kuşa yem etti.
milan kundera'nın var olmanın dayanılmaz hafifliği kitabında atıfta bulunduğu mitolojik hikaye. çek yazar 'bilmiyordum' bahanesinin hükmü yok sayılması gerektiğini bu hikayeyle aktarır. oidipus, 'bilmiyordum' dememiş, bilmemesinin cezasını yine kendi vermiş.
psikanalizin babası frued'un da gözünden kaçmamış mitolojik kahraman.
dramatik ironi ile bize katilin katili aradığını izleten oyundur. aristoteles bu oyun hakkında en yetkin tragedya demiştir poetikada.
"hadi lan" dedirten milattan önce yazılmış ama hala heyecanla okunulabilen tiyatro metnidir.
(bkz: pier paolo pasolini)
antik yunanda kader inancının nasıl da tanrıların bile müdahale edemeyeceği bir güçte olduğunu gösteren mittir.
(bkz: kral oidipus)
(bkz: antigone)
brezilya dizilerine konu olacak kadar trajik mitolojik bir hikayedir.
o dönemin başta sophokles olmak üzere birçok şair ve yazarına malzeme olması da ayrı bir düşünme konusudur.
yunan tragedya şairi sophokles'in en ünlü oyunu.
eski bir mitolojik hikayeye dayanan oyun, farklı kurgusuyla dikkat çeker. zira olay dizimi farklıdır; sondan başa doğru gelişir. birçok eleştirmene göre antik yunan edebiyatının en iyi oyunu olarak gösterilen kral oidipus, psikolojiye de ilham vermiş ve psikolojik bir rahatsızlığa ad olmuştur: oidipus kompleksi
Thebai kralı Laisos'un çocuğu olmuyormuş, en yapacağını şaşıran kral apollon 'a danışmaya gitmiş. apollan 'a durumu anlatan laisos, apollon 'dan sonunun ne olacağını öğrenince şoke olmuş. apollon laisos 'a Bir oğlu olacağını, ama bu çocuğun ilerde onu öldürüp karısı ile * evleneceğini söylemiş. bundan bir zaman sonra kraliçe hamile kalmış ve dokuz ay sonra bir erkek çocuk dünyaya getirmiş. kral laiosderhal bu çocuğun öldürülmesini emretmiş. kendi öz çocuğunun gözlerinin önünde ölmesine dayanamayan kraliçe, celattan onu gidip uzakta bir ağaca ayağından asmasını söylemiş. cellat da kendisine denileni yapmış. derken yoldan geçen bir çoban bu çocuğu ağaçta asılı bulup kurtarmış ve gidip şehirlerinin bir tüelü çocuğu olmayan kraliçesine vermiş. kraliçe çocuğun ismini ağaçta asaılı kaldığından dolayı ayağı şiş olduğu için bu manaya gelen Oidipus koymuş. çocuk büyüyünce ona gerçek evlat olmadığı söylenmiş. bir üre sonra da Oidipus 'a tanrı Apollon, babasını öldüreceğini söylemiş. Bu duruma engel olmak için ülkesinden kaçan Oidipus yolda giderken çıkan bir kavga sonucu, bilmeden öz babası olan kral Laisos'u öldürmuş. bundan sonra da doğduğu şehirde pek çok kahramanlık gösteren Oidipus 'u halk kral ilan etmiş. kral olan Oidipus bilmeden kendi öz annesiyle evlenmiş ve bundan dörrt çocuğu olmuş. Bu duruma çok öfkelenen tanrılar, bu kent üzerine felaketler yağdırmışlar. Müthiş bir kuraklık ve kıtlık oluşmuş. Kendine danışılan bir buyucu, sebebi yeni kralın öz babasını oldurup, annesiyle evlenmesine bağlamış. Gerçeği büyük bir keder içinde öğrenen Oidipus kendi gözlerini oymuş. Kenttekiler tarafından aşağılanıp, gözden düşen Oidipus 'a kendi çocukları da yüz cevirmiş. Bir zamanların kralı dilenci olarak hayatini sürdürürken , yanında sadece kızı Antigone kalmış.
Oidipus, annesiyle evlenmesi nedeniyle freud 'un Oidipus kompleksine de adını vermiştir.

(bkz: odipal kompleks)