bugün

eskişehirin bir ilçesi.
"memleketini söylerken en çok zorlananların adresi" gibi birşey galiba!
eskişehir'in bir ilçesidir. halk arasında buraya malıç denir.
doğrusu mihalıççıktır. ismi garip gelebilir ve söylemesi de zordur ama mihalıççıklılar malıç der. zaten bir malıçlıyı böylece anlarsınız. ismini köse mihalden alır. osmanlı devletinin ilk kurulduğu yerlerdir buralar. ilçenin en büyük 2 köyünden biri olan kayı zaten adını kayı boyundan alır ve köy sınırları içinde çok eski osmanlı dönemine ait bir mezarlık bulunmaktadır. çalçı köyünde de selçuklu dönemine ait cami ve çeşme bulunur. halkın neredeyse tamamı eskişehirin ve o bölgenin yerlisi olan manavdır. manav nedir bilmeyenler var ise açıklayayım, yörüğün yürümeyinidir. yani göçü bırakmış, yerleşik hayata çok eski dönemlerde geçen yörüklerdir. halkın neredeyse tamamı kayı boyuna mensup ailelerden türemiştir. bazı köylerine oldukça az olarak macır vardır. ayrıca bazı köylerinde tatar ve nogay aileler vardır. eskişehirin en eski ilçelerindendir. cumhuriyetin ilk yıllarında ankaradan eskişehire bağlanan ilçedir. ilçe eskişehirin ankara sınırındadır. bölgeler haritasında bir kısmı karadeniz bölgesinde bir kısmı iç anadolu bölgesinde kalır. ilçe merkezi oldukça yüksek bir konumdadır, sündiken dağının eteklerindedir ve eskişehirin belkide en soğuk ilçesidir. merkez nüfusu 3000 olan oldukça küçük bir ilçe olsa da en çok köyü olan eskişehir ilçesidir. son derece içe kapalı bir ilçedir. dışarıdan göç almaz aksine dışarı göç verir. başta eskişehir olmak üzere ankara ve istanbula göç verir. eskişehir merkeze 90 km uzaklıktadır. Bazı köyleri eskişehire 150-200 km kadar uzaktadır. bazı köylerinden Ankaraya gitmek Mihalıççıka gitmekten daha kolaydır. ankara sınırlarında bulunan gordion, mihalıççık köylerinden sarayköy ve narlıya 20 dakikalık mesafededir. mihalıç peyniri bu bölgenin peyniri değildir, balıkesir peyniridir. mihalıççık peyniri de oldukça güzeldir, özellike keçi peyniri yenilesidir. mihalıççık'ın ormanları meşhurdur. çam'ın her türünü görebilirsiniz. çatacık geyik üretim ve yetiştime merkezi vardır. binlerce geyik doğal ortamda ama korunarak yaşarlar. bu ilçenin dağlarında, ormanlarında ayı, geyik, kurt, tilki, çakal, porsuk, domuz, tavşan, keklik, bıldırcın vardır.

ilçenin yer altı kaynakları oldukça fazladır. aslında çok zengin bir yapıya sahip olan ilçe kesinlikle potansiyelini açığa çıkaramamıştır. örneğin dünyaca ünlü ateş karıncalarının en güzel örnekleri bu ilçenin atatürk ormanlarında bulunur ve her yıl abd başta olmak üzere birçok ülkeden bilim adamları karınca toplamaya gelir. ayrıca mantar konusunda türkiyede en çok çeşidin bulunda 3-4 ilçeden biridir. kirazı çok meşhurdur ve napolyon kirazlarında en geç yetişen kiraz olduğundan tüm türkiyede kiraz biterken bu ilçe tekrar ülkeye kiraz sunar. kirazın tadı rakiplerine hiç benzemez, tatlı ve çok yumuşak bir kekremsi, tatlı geçişli tadı vardır. 3 tane çok değerli ve türkiyenin en eski madenleri vardır. kavak köyünde krom madeni ve manyezit madeni vardır. koyunağılı köyünde de kömür madeni vardır. anadoludan hatırı sayılır ziyaretçi çeken yarıkça kaplıcaları vardır. yer altı kaynakları dışında 800 yıllık gelenek ürünü olan sorkun çömlekleri sorkun köyünde en eski yöntemlerle hala günümüzde üretilir. belçikadan incelemeye 2 üniversite ekibi gelmiştir.

ilçe ayrıca yunus emre'nin ilçesidir. halk şairi, filozof büyük insan yunus emre bu ilçede doğmuş ve yaşamıştır. doğduğu köyün adı değiştirilmiş ve yunus emre yapılmıştır, türbesi de bu köydedir. ayrıca şehit edilen eski gümrük ve tekel bakanı mhp'li gün sazak da mihalıççıklı sazak köylüdür. gün sazak'ın babası Kırmızı-Yeşil Şeritli istiklâl Madalyası sahibi emin sazak da ilk meclisin vekillerindendir. emin sazak 8 dönem eskişehir milletvekilliği yapmıştır. sazak ailesinden daha birçok vekil çıkmıştır. ayrıca fenerbahçe eski başkanlarından güven sazak da bu ailedendir.