bugün

koç topluluğunun olanakları kısıtlı ilköğretim mezunu gençlerin sanayi, bilişim ve hizmet sektörüne eleman yetiştiren meslek liselerine girmelerinin desteklenmesi, staj olanağı sağlayarak, bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyac duyduğu nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi için başlattığı projedir.

http://www.mesleklisesimemleketmeselesi.com
güzel bir projedir.avrupanın en büyük genç nüfusuna sahip ülkesiyiz ve bu büyük kaynağı malesef aktif kullanamıyoruz.realiteye baktığımızda bu gücün mali imkanları kısıtlı ve okuma şansları az,ama mesleki bir ihitisaslaşmayla hem para kazanıp hem de tahsil görürlerse teori ile partiği harmanlamış tünelin sonu aydınlık bir nesil yetişebilir.
şu memlekette belki de en önemli sorunlardan birine parmak basmış koç topluluğunun girişimidir. canı gönülden destekliyorum. hatta keşke elimden gelse de birşey daha fazlasını yapsam. türkiye'de şöyle bir fikir yerleşti herkesin beynine; üniversiteye girmeliyim ne olursa olsun. sütçü imam da olsa birine girip bir bölümden mezun olmalıyım. bu düşünceye paralel bir çok da bölüm ve üniversite açılmaya başlandı talebi karşılamak adına. peki ne oldu; herkes üniversitelere hücum etmeye başladı. herkes üniversite mezunu olmak için uğraştı. peki üniversite mezunu olunca ne oluyor? işi yapan değil yaptıran veya kontrol eden oluyorsunuz. e peki herkes işi yaptıran olursa işi kim yapacak? bizim ülkemizde meslek lisesinden mezun teknisyen, tekniker özellikle kaliteli eleman sıkıntısı o kadar çok ki. üretim, bu türde kalifiye olmuş eleman bulabilmek için o kadar zorluk çekiyor ki. peki ne oluyor, eleman az ise o kaliteli elemanı kapmak için bir rekabet ve bunun sonucunda kaliteli teknisyenin devamlı bir sirkülasyonu. özellikle hizmet ve üretim sektörlerinde en çok zorlanılan ve sıkıntı yaşanan konudur bu. peki ülkemizde aman işsizlik yüksek, kimse iş bulamıyor derken neden böyle gerçekten elzem ve kritik bir noktada eleman eksikliği yaşanıyor? herkesin aman ben üniversiteli olacağım isteğinden dolayı, bok var sanki üniversiteli olunca -da diyemiyorsunuz, çünkü teknisyenin aldığı para belli üniversite mezunu birinin. işte böyle bir iki ucu boklu değnek. fakat böylesine bir kısır döngüyü bir şekilde bozmak gerekiyordu ve bunu bozacak kişinin ilk eylemsizliği yenebilecek kuvvette olması gerekiyordu. koç topluluğu bunu yapacak güce sahip ve umuyorum bu ilk hareketlerinden sonra meslek liseleri ve teknisyen sıfatı ülkemizde daha çok değer kazanır. kontrol eden- yöneten insan kadar üreten-yapan insan da değerlenir.
bu bir çözümdür ki cogunlukla teknik lise mezunlarını kapsamaktadır.kız meslek lisesi mezunlarının cogunun da aslında iki senelik okusa bile saat ücretiyle calısabılecek yer bulamaması olaylar zincirinde pek onemsız bır ayrıntıdır bile.ki iki senelik okuyamayıp yani yatay geciş hakkı tamamiyle unutulmuş 84 83 kusagı da işin cabasıdır.
özel sektörün bu konuya eğilmesi önemli türkiyede işsizlik var ama ciddi anlamda nitelikli işçiye de ihtiyaç var.ama eğitim sistemi inadına iktisatçı işletmeci yetiştiriyor.mesela uludağ üniversitesi bir yılda 250 tane iktisatçı alıyor 2.eğitimide düşündüğünde korkunç bir rakam bu insanları nerdeistihdamedeceksin.almanya da ki eğitim sistemi mesleki eğitimle yürüyor gerçi adamlar ağır ve hafif sanayide çok fazla yol katedmişler ama bizde de bu konuda açık var. (bkz: eğitim şart)
bu kadar güzel ve anlamlı bir proje, ne yazık ki layiğiyle anlatılamamıştır. iletişimi yapılamamıştır.
yeniden aktif hale gelen, reklamları televizyonda ve sözlükte bile bulunan projedir.
turkiyenin asıl sorunu issizliktir. o yuzden kalifiye isciden cok uretim, otomasyon ve organizasyon sorunu vardır. hadi diyelim sihirli bir degnekle butun genclige bir anda mesleki egitim verdin, ortalık kalifiye isciden gecilmiyor. nerde bu insanları istihdam edecegin sanayi ve ekonomi?
turkiye de patronların "sikim olsun ama donuma degmesin" anlayısı devam ettikce bu tarz cıkısların bir anlamı olmaz. tabi ki herkes universite okumak zorunda degil ama issizligin asıl sebebi nitelikli isci yoklugu degil,sanayinin ve uretimin kaynaklara ve nufusa oranla cılızlıgı.batıda hic de kalifiye olmayan seksen yasında bir kadın bile evde oturmaktan sıkılıp is bulabiliyorsa ve turkiyede genc nufus issiz gucsuz sokaklarda surtuyorsa sorunu baska yerde aramak lazım gelir. batıda kisi basına dusen ogretmen,doktor,avukat,muhendis vs.sayısı nedir, turkiye de bu oran nasıldır?
bu oranları karsılastırırsak carpıklıgın asıl sebebi ortaya cıkar.
evet meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliğinin ortaya çıktığı yıl tam bir şok içindeydik hayallerimiz yıkılmıştı. birileri imam hatipleri kapatma uğruna bütün meslek liselerinde okuyan öğrencileri katletti, okul hayatlarını söndürdü... Ticaret Meslek Lisesi bu gün 35-55 yaşları arasındaki bankacıları, Muhasebecileri, Mali Müşavirleri, Özel Şirketlerin üst düzey yöneticilerini yetiştirmiş bir okuldu. Eskiler hep anlatır bu okul bitiren hemen bankada işe başlardı. Bu lise sonunda hele birde iktisat akademisini(iktisat fak.) okudunmu devlet dairelerinde şeflikler müdürlükler yakındı. Şimdi ise ticaret lisesi mezunu biri en fazla sekreter olabiliyor çünkü elini sallasan üvn mezununa çarpıyor. ama ünivesite mezunları bile boşta geziniyor. * Şimdi gelelim koç grubunun özverili çalışmasına; koç türkiye nin en önde gelen sanayicileri arasında özellikle endüstriyel anlamda. koç un şu anda fabrikalarında çalışan usta başlarının çocuğu endüstri ve teknik mesek lisesi mezunları. yani candamarları diyebiliriz. fakat son 7-8 yıldır baktıki artık kalifiye eleman çok azaldı çünkü meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı o kadar azaldıki. meslek liselerine bir gidin göz atın sınıf mevcutları bazı illerde 20 yi geçmiyor. koç bu durumdan elbetteki zarar göreceğini anladı ve sadece endüstri ve meslek liselerini ön planda tutan bir proje başlattı. iyi güzel çok sevindik ama! sadece endüsti ve teknik meslek lisesi öğrencilerine olanak sağlanıyor. nerde diğer meslek liselerine sağlanan imkanlar? Madem bu kadar duyarlısınız o halde işinize yarayan diğer meslek liselerindende öğncilere imkan sağlayın Ticaret Lisesi Mezunlarınada imkan sağlamıyorlar çünkü o alanda binlerce işletme, iktisat mezunları var üniversite mezunlarını o muhasebe finans alanlarında çalıştırabiliyorlar. ama bir makina mühendisini usta başı yapamıyorsun malesef. yane konunun özeti şu; koç kendi menfaatleri doğrultusunda sadece teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencilerine olanak sağlamış durumda. diğer meslek liselerine herhangi bir yardımı yok. bu sebeple bu projenin adı yalnış! koç grubu için endüstri meslek lisesi koç meselesi sloganını kullanmalı! insanların gözünü boyamıyalım lütfen!
çok iyi bir hareket olarak nitelendirdiğim, bunun 2. boyutu "meslek yüksekokulları ne meselesi?" diye sorduğum olay
küçükken, henüz liseye giderken yani, hehehh liseye gidenler birer küçük çocuktur evet. neyse bazı arkadaşlarım meslek liselerine gidiyordu. anlatılanlara göre kız yokmuş!

ulan ne o öyle 50 erkek bir sınıfta. insan ingilizce öğretmenini tabi ki sikmek ister. tabi ki, google'da en çok arananlar listesinde "liseli, etek altı liseli, seksi liseli kızlar" aramaları üst sıralarda olur. adam bilmiyor ki, ekoseli eteğin ergen erkekte bıraktığı duyguyu. araştırıyor. hehe zannedilmesin öyle osbir çekmek için arıyorlar bunları. araştırmak için, görüp bilmek için bunlar.

hay allahım aklıma mukait ol, kızsız lise hı?
En güzel liselerdir. Atölye olayı vardır. atölyede kimi zaman günde 10 saat boyunca iş yapılır. tabi iş süresi budur ama işler son yarım saatte yetiştirilir. geri kalan zaman gırgır şamatayla geçer. Güzeldir. en sağlam arkadaşlıklar meslek liselerinde atılır. +tornavidayı verir misin kardeşim.
-Al kanka... bitti mi proje...
+yok lan proje için değil, kemal'in böğrüne sokucam.
hocaları da şahanedir. kimi zaman ustabaşı havasındadır. kimi zaman ne havalarda oldukları belli değildir.
tavsiye edilir gidin tatil yapın ve bişeyler öğrenin...
meslek lisesi gerçekten bu ülkenin en büyük sorunlarından biridir bu bir gerçek. lakin bu projeyi başlatan koç ailesi kendi çocuklarını meslek liselerine gönderir mi? kesinlikle göndermez. kim çocuğunun okuyup mühendis, doktor veya öğretmen olmasını istemez? işte bu yüzden bu ülkede kimse evladını meslek lisesine göndermiyor.
(bkz: yök ün katsayı kararını danıştay ın durdurması)
bu mudur lan memleket meselesine bakış açınız?
(bkz: en büyük yalan)
Öğrencilerin çeşitli yarışmalarla kendilerini göstermeleri, burs imkanlarıyla rahat eğitim görmeleri sağlanıyor. Çok güzel bir projedir.

görsel

--spoiler--
Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesine şimdiye kadar tam 264 meslek lisesi, 8000i aşkın öğrenci, 20 Koç topluluğu şirketi ve 500ü aşkın gönüllü çalışan dahil oldu. Her geçen gün büyüyerek ilerlemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar 552 Koç Topluluğu çalışanımız meslek lisesi öğrencilerinin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek vermek üzere meslek lisesi koçluğu görevini üstlendi.
--spoiler--
http://limy.in/t/xuvnh9
geç kalınmış bir projedir. etraf vasıfsız insan kaynıyor, destekliyoruz.
devlet okullarını sermayeye peşkeş çekme projesidir. kanmayınız.
kesinlikle doğru bir tespittir. bir üniversite öğrencisi olarak şu anki aklım olsa lise seçerken tereddütsüz seçeceğim lise türüdür. yıllardır çözüme kavuşturulamamış ve günümüz itibarı ile daha da karmaşık hale getirilmiştir.

bana göre liseler tekrar düzenlenmeli ve şu şekilde olmalı:

düz lise (kaldırıldı gerçi ama hala devam eden yerler mevcut sanırım), anadolu lisesi, anadolu öğretmen lisesi, özel liseler (anadolu lisesi denkliğindeki) kaldırılmalıdır ilk olarak. bilimsel araştırmacı yetiştirmek mi istiyorsun ne yapmak istiyorsan en üst seviye için fen liseleri daha da kaliteli konuma getirilerek kalmalı.

sonrasında meslek liseleri iki kademeye ayrılmalıdır. ilk kademe üniversiteye yönelik eğitim, ikinci kademe (üniversiteye ya da önlisans programlarına girişlerinin önü kapatılmamak şartıyla) ara eleman yetiştirmeye yönelik eğitim.

başarılı olanların yoluna fakültelerde devam edeceği, biraz alt seviyede kalanların önlisans programlarında devam edeceği ve en altta kalan kesimin de ara eleman olarak iş bulma fırsatının arttırılabileceği bir ortam oluşturulmalıdır.

ama gel gör ki saçma sapan bir sistem vardı ve daha da saçma bir hale getirildi. yazıktır günahtır. adam gibi bir çözüm bulum artık da ülkemiz refaha ersin.
memlekete durduk yere mesele çıkarıyorlar. al işte dertsiz başımıza dert.
Biz iş hayatına erken atılan işçiler veya branşında işbulamayıp başka iş yapmak zorunda olan gençler olarak devletimizden kadro iş güvencesi istiyoruz.
Sahi böyle bir proje vardı ne oldu buna on yıl geçti.

Asıl mesele eğitim meselesidir.
Ara eleman bulma sıkıntısından dolayı koç grubunun desteklediği projeydi. iyi tarafları olduğu gibi olumsuz yönleri de bulunmaktaydı.

bu proje altında firmaların kendi okullarını hatta yüksek okullarını açması sağlanmış oldu. kalifiyeli eleman yetiştirilmesi iyi bir gelişmeydi. ancak öncesinde uygulanan politikalar sonucunda birçok meslek okulu mezunu iş bulamadı, okullar itibarsızlaştırıldı. en işe yaramaz gözüken kişiler buralara giderek en azından bir meslek sahibi olması istendi.
uygulanan bu proje sayesinde firmalar ellerinin altında hazır bir işgünü de tutmuş oldu böylelikle.