bugün

kayaların veya yamacın içine doğru uzanan boşluk, in, bir yeryüzü oluşumu.
(bkz: sarkıt)
(bkz: dikit)
ibrahim tatlıses'in çocukluğunun geçtiğini iddia ettiği, dağlarda, tepelerde bulunan geniş boşluk.
ibrahim tatlıses'in doğduğunu iddia ettiği, genellikle oluşumu binlerce yıl süren yeryüzü şekli.

edit: ayrıca turistik güzelliklerdeki mağralarda fotoğraf çekmek yasaktır. sebebi ise flaşın mağra yüzeyine zarar vermesiymiş.
mitolojiye göre mağara, karanlık ve saklayıcı olması nedenlerinden dolayı ana rahmini sembolize eder. ayrıca yer altı ile yer üstünü birleştirdiği için de devamlılık ve bütünlük işlevi sağladığına inanılır. bu birleştiricilik fonksiyonu da anaçlığını pekiştirir.

türk ve islam mitolojisinde mağarların ezelden beri kutsallaştırıldığı malumdur. bunun hz. muhammed'in düşmanlardan kaçarken mağaraya sığınması, ilk vahiynin bir dağda gelmesinden dolayı olduğunu düşünmek ve söylemek mümkündür. gerek alyat destanlarında, gerek bozkurt ve ergenekon destanlarında bu kutsallaştırmanın izleri açıkça görülmektedir.
(bkz: in)
şimdi diyeceğim ki, deep'in evi.. hem moderasyon "sadece yazarı ilgilendiren entryler silinir" deyip silecek.. hemde olmayan adamın arkasından konuşmuş olacağım.

o yüzden karar verdim; deep'in evi değil.. *
(bkz: kaptan mağara adamı)
ibrahim tatlıses'ın

- ben maaaaaaaaeeeeraaa da dogdum , benim babam da maeraaaa da dogdu.

dedigi ayıların favorisi olan mekan.
az önce star tv'de yayınlanan berbat ötesi 2005 yapımı film. fazla yoruma gerek bıraktırmıyor.
Doğal süreçler sonucunda oluşmuş yeraltı oyuğudur. tarih öncesi çağlarda (neolitik çağa kadar) insanların barınmak ve vahşi hayvanlardan korunmak için kullandıkları yer.
bülent ecevit'in şiiridir;

mağaranın duvarına
hayvanları taştan oydum
kükrediler karanlıkta
türkülerle karşı koydum

karanlıktı mağara
ışığı taştan oydum
üşüyordum
bir de güneş koydum

aşk oydum mağaranın duvarına
aşk oydum
ağrıdı taşlar
yarıldı mağara
insanlığın ilk evi. iyi ve kötü tarafları ile hala hayatımızdadır.
cemil meriç'in bir kitabının adıdır.
10. sınıf coğrafya dersi dönem ödevine basitce bir konu olmayı başararan yeraltı oluşumları. akla ilk gelenlerden birisi de herkesin bir gün görmesi gereken damlataş mağarasıdır.
artvin ili hopa ilçesinde bir kafe.
denizlerde ve karalarda olabilen, dışarıyla bağlantısı bir giriş olan doğal barınaklar. içlerinde yaşayan canlılara da mağara canlıları denir.

zoologların üç sınıfa ayırdıkları bucanlılar, mağara misafirleri, yani trogloxenes; mağara severler, yani troglophiles; ve mağara sakinleri, yani troglobites.

mağara misafirleri, beslenmesini dışarda yapıp mağarayı barınak olarak kullananlar. mesela yarasalar.

mağara severler, yaşamak için karanlık ve nemli ortamları tercih eden ancak mağara dışında da yaşayabilen canlılar. bazı semender ve solucan türleriyle mağara cırcırböceği diye isimlendirilen böcekler ve uzun bacaklı bazı örümcek türleri bu gruba girer.

mağara sakinleri tüm yaşamını mağarada geçiren canlılardır. bazı kırkayak, örümcek ve böcek türleriyle; saydam bazı semender türleri bu gruptadır. deniz diplerindeki mağaralarda bazı karides, kerevit ve balık türleri yaşar. bu canlıların gözleri haliyle yoktur veya körelmiştir, çevrelerini gövdelerinin iki yanında bulunan antenlerle algılarlar.
taş devri insanlarının sevişme mekanı.
Duvar resimlerinin ilk çizildiği yerler.
taş devrinde seviştin sanki allasen diye sitem ettiren hüzünlendiren başlık.
yazın soğuk, kışın sıcak olan yaşamaya elverişli yerdir. (yazar, yaşadığı şehrin sıcağından bunalmış bir durumda iken, bu başlığı görmesiyle aklında bir ışık yanar..)
hayali kürdistan.
argoda vajina.
hayatımda bir kere gitmek istediğim yer. derin ve devasa olanlarından birisine denk gelmek istiyorum.
(bkz: kaptan mağara adamı)