bugün

Kwame Nkrumah (21 Eylül, 1909 – 27 Nisan, 1972),
Afrikalı kolonizm karşıtı liderdir. Gana'nın kurucusu ve ilk devlet başkanı; 20. yüzyılın en etkili pan-afrikacı liderlerindendir.Afrika'daki çocukların en büyük hayali Kwame Nkrumah gibi birisi olmaktır.

kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kwame_Nkrumah
Gana bağımsızlık lideri.*
doğumundan ölümüne kadar ideoloğu olduğu pan - afrikanizm in tüm afrikaya yayılması ve emperyalistlere karşı bir şuur oluşturulması için çalışmış liderdir.

1925 ten 1935 e kadar ülkesinde öğretmenlik eğitimi gördükten sonra biriktirdiği para ile abd ye gidip lincoln üniversitesi nden mezun olan nkrumah, 1945 yılında gittiği ingiltere de ; ideolojisi yönünde ilk adımını atmış ve 5. pan afrikan kongresi ertesinde batı afrika ulusal sekreterliği ni kurmuştur. 1947 yılında ülkesine dönerek teklif edilen " birleşik altın kıyısı kongresi " nin genel sekreterliğini yapmaya başlayan ulusçu lider, 28 şubat 1948 de ingiliz sömürge yönetimine karşı ayaklanarak eylemselliğini sergilemiş, ancak 12 mart ta parti üyeleri ile beraber tutuklanmaktan kurtulamamıştır.

12 nisan 1948 de serbest kaldıktan sonra ülkesi dahil bir afrika turu düzenlemiş olan kwame, ingiliz kapitalistlerin elinde zor günler geçiren kakao çiftçileri ve daha sonradan oy hakkı tanıdığı kadınlar tarafından büyük bir destek görmüş ve 12 haziran 1949 da " the convention people s party " yi kurmuştur.

1931 e gelindiğinde, ingilizlerin sömürgelerinde yürürlüğe soktukları " westminister statüsü " ne aykırı olmayan bir anayasa teşkil etmiştir. toplumun büyük bir kesiminin mutabık kaldığı anayasada kabile şeflerinin ayrıcalıklı olmadığı ve herkesin oy hakkının olduğu belirtilmiştir.

1 ocak 1950 de başlattığı " positive action " adlı kampanya sonrasında hapse atılmasına rağmen, ingilizlerin organize ettiği 1951 seçimlerini kazanarak yasama meclisindeki çoğunluğu elde etmiştir. serbest kalmasından sonra, 21 mart 1951 tarihinde başbakanlığa seçilen lider, bu tarihten itibaren tam bağımsız gana için çalışmalarına hız kazandırmıştır.

" afrika da afrikalı yabancı olmamalıdır. afrika da herkes afrikalıdır. yıkılacak ve ezilecek düşman duvarı afrikalı değildir, emperyalizmin ortaya çıkardığı afrika yı ufak devletlere bölme anlayışı ve yapma - suni sınırdır " diyerek özelde gana genelde de afrika nın kalkınması için plan ve projelerini devreye sokan nkrumah, 6 mart 1957 de gana nın bağımsız bir devlet olduğunu açıklamış ve yerel dillerden twi de kurtarıcı anlamına gelen ' osagyefo ' lakabını almıştır.

6 mart 1960 da gana ya cumhuriyeti yerleştiren kwame, 1961 de, ganalı kadroları pan - afrikanizm ışığında yeşertmek için " ideological institute " adında bir eğitim programı geliştirmiştir. liderliği müddetince gana ya ; tren yolları, hastaneler, okullar kuran ve bu hizmetleri ücretsiz bir şekilde sağlayan nkrumah, ülkesini ormancılık, besicilik, balıkçılık alanında da geliştirmiş ; kakao üretimini iki katına çıkartmış ; boksit ve altının ihracat rakamlarını tavana vurdurtmuş ve 1961 yılında, hidro elektrik güç için volta nehrine bir baraj projesini tasarlamış ve yapmıştır.

1958 den itibaren baskı altında tuttuğu muhalifleri bu tarihten çok da fazla uzun sürmeyen bir zaman dilimi içerisinde iyiden iyiye sindiren ve 1964 yılında tek parti sistemini sağlayan nkrumah, 1966 yılında ziyaret ettiği çin de iken ; belgelerle kanıtlandığı üzere, cia tarafından yetkilendirilen ulusal kurtuluş konseyi nin gerçekleştirdiği darbeye engel olamamış ve yönetimi bırakmak zorunda kalmıştır. bu tarihten sonra bir daha gana ya geri dönmeyerek gine ye yerleşen pan afrikanist lider, 1972 yılında, tedavi gördüğü cilt kanseri yüzünden romanya da vefat etmiş ve ardından doğduğu köy olan nkoful a gömülmüştür. 2009 da, gana devlet başkanı mills in 21 eylülü kurucu günü olarak ilan etmesi ile beraber ölümsüzleşen kwame, lincoln üniversitesi, moskova devlet üniversitesi, kahire üniversitesi, polonya da bulunan jagiellonian üniversitesi ve doğu almanya daki humboldt üniversitesi gibi kurumlar tarafından onursal doktora ile ödüllendirilmiştir.

http://www.dunyabulteni.n...aber&ArticleID=255878