kemal sunal ın alacağı versus. tiyatrodan, sinemadan anlamayanlar zıplar şimdi.
efendim rahmetli kemal sunal doğaçlama ustasıydı. çoğu filmde tirad, replik ezberlemezdi. mimikleri ise doğaldı.
gel gelelim şener ustaya. yetenekli, yeri doldurulamayacak adam.
ne gerek var sidik yarışına.
kemal sunal güldürür, güldürürken de düşündürür. böyle bir yanı vardır onun. tabir-i caizse türk sinemasının ağlayan güler yüzüdür o. her ikisinin de ortak oynadıkları filmlerde gülüp eğleniyoruz bugün bile. örnek vermek gerekirse bir bizim aile olsun bir gülen gözler olsun hababam sınıfı'nı saymıyorum bile.
ama şöyle bir düşüncem var şahsen. türk sineması yeşilçam sürecinden sonra erotizm ve akabinde gişe yapmayan filmler ile çökmüştü. bir dönem.
artık aktör ve aktrist yokluğundan mı yoksa yaratıcılığın olmamasında dolayı mı bilemiyorum. ama yeşilçam bir kaos yaşadı. üretememezlik, başarısız filmler, kötü prodüksiyonlar falan. hani onu da nasıl örneklesem... buldum hani şu ali poyrazoğlu'nun arkadaşım şeytan filminin olduğu dönemler diyelim. 90'lar.
gelelim şener şen'e. o müthiş bir yapımla türk sinemasının tekrar şaha kalkmasında başroldeydi. evet öyleydi. eşkıya ile bunu başardılar. bir silkinme, bir yenilenme, bir yeniden doğuş oldu.
bu noktada şener şen hakkı yenilemeyecek bir şeyin parçası oldu. teşekkür edilmeli kendisine. oyunculuğu müthiş, kesinlikle.
kemal sunal bu ülkenin en iyi aktörlerindendi. bir ayhan ışık, bir tarık akan, bir ediz hun, bir cüneyt arkın ne ise kemal sunal da onların birkaç gömlek fazlasıdır. nedeni de basittir. o bir karakter oynadı. güldüren bir karakter. hem de birden fazla filmde. gün oldu kapıcılar kralıydı, gün oldu inek şaban'dı. ama hep güldürdü. gün oldu propaganda dedi, duygulandırdı.
bu ülke bir kemal sunal daha yetiştiremez, yetiştiremeyecek.
kemal sunal 82, şener şen -seslendirmeleri hariç- 62 filme can vermiştir.
kemal sunal'ın iyileri: düttürü dünya,kapıcılar kralı,davacı,yoksul
şener şen'in iyileri:muhsin bey,eşkıya,aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni,züğürt ağa
ikisinin ortak iyileri:kibar feyzo,tosun paşa,davaro,hababam sınıfı tatilde diye uzar gider.
şener şen'in şansı yavuz turgul;kemal sunal'ınki ise umur bugay&zeki ökten ikilisidir.
dönemin film yapımcıları kemal sunal'a uygun senaryolar üstünden gitmiştir. o yüzden rahmetli üstada saygısızlık etmek istemem ama şener şen'in olayı bambaşka, görmezden gelinecek gibi değil...
(bkz: banker bilo)
(bkz: çiçek abbas)
(bkz: züğürt ağa)
(bkz: muhsin bey)
(bkz: zengin mutfağı)
(bkz: eşkıya)
(bkz: kabadayı)
(bkz: gönül yarası)
ama şunu unutmamak gerekir ki kemal sunal'ın "başka" filmleri oynamaya fırsatı olmamıştır eski dönemde ondan belli bir kalıp filmler yapması istenmiş ve o yönde imkanlar verilmiştir. ki o filmler içinde dahi sosyal içeriği olan filmler vardır.
tam da yeni, "sırf komedi olmayan" film yapma fırsatlarını elde ettiğinde ise ne yazık ki ömrü vefa etmemiştir. * sırf bu yüzden şener şen ile aynı çizgide oyunculuk yaptı diyebiliriz veya diyebilirdik...
edit: ben görmemiştim bu entryi yazarken, bir üst entrynin yazarı olayı tam manasıyla anlatmış.
karşılaştırılması sadece aptalca olan ve birbirlerini tamamlayıcı özelliğe sahip olduklarını görmeyen bu yüzden bir filmi gözleri ve beyniyle değil eli ve g.tüyle izleyen yazar kıyaslaması.