Patatesli soğanlı bir kek yaptım akşam kızlarla parkta otururuz hem hava almış oluruz hem de bir şeyler yeriz dedik. Kek iki saattir fırında. Üstü kömürleşme derecesine geldi. Ama içi bir tık çiğ. Yaparken yanımdakine sordum, tarif iki bardak ama ben üç bardak un koydum hala hamuru cıvık diye. Kek hamuru böyle olur dedi... kek hamuru una doymadığı için maalesef böyle oldu...
kek hamuruna kattığımız kabartma tozunun içindeki maddeler kekin pişmeye başlamasıyla etkileşime geçer. etkileşimden karbondioksit baloncukları ortaya çıkar. bu baloncuklar giderek büyür ve kekin kabarmasını sağlar.
Basit gibi dursa da, lezzetli ve iyi kabarmış yumuşak bir kek yapmak her yiğidin harcı değildir.
Öyle çırpıp, fırına atmakla olmaz, püf noktalarını öğreneceksin.
Isıyı iyi ayarlayacaksın.
Ölçülerin tam kıvamında olacak.
O harç öyle lezzetli olacak ki, kaşıklayıp yenebilir kadar olacak nerdeyse.
Malzeme oda sıcaklığında olmalı. Un,kabartma tozu,vanilin elenmeli ve yumurtali şeker karışımına ilave edildikten sonra söndürmeden kaşıkla karıştırılmalı.mikserle karıştırırsanız söner. Kabarmaz. Fırının kapağı 15 dk önce açılmamalı.
Birkaç temel bilgiyi bildikten sonra, yaratıcılık marifetiyle, onyüzbin çeşit yapabileceğiniz yumuşak, kabarık pasta.
Kuru meyveli, yaş meyveli, kuruyemişli, kakaolu, sade, kremalı..vs hatta tuzlusu bile olabilen, kokusu büyülü bir şahane.
Hani okuldan dönmüşsün, açsın, yorgunluktan can çekişiyorsun, pilin bitmiş, enerjin yerlerde, hehh işte tam o esnada, taaa taaaamm, fırından az evvel çıkmış, buram buram kokan bir kek!
mutfak masasında sana göz kırpıyor!
Allahııııımmm! Hayat ne güzel....