bugün

(bkz: özel sektörün köküne kibrit suyu)
devlet kontrollü özel sektör.yaratıcı ve azimli kişiler için özel sektör , heyecan arayanlar için özel sektör ,monotonluk istemeyenler için özel sektör.yükselmek için özel sektör.
türkiye'de kamu sektörünün payı son 60 yıldan bu yana her yıl için yüzde 20'nin altında seyretmektedir. hatta, denetim dışı fonların yaygın olarak uygulandığı 1980'li yıllarda bir ara yüzde 13.5'e kadar bile düşmüştür. gelişmiş avrupa birliği ülkelerinde ise ikinci dünya savaşı bitiminden günümüze kadar kamu sektörü, son 20 yıldaki yoğun özelleştirme ve serbestleştirme uygulamalarına karşın, başlangıçtaki yüzde 25'lerden yüzde 50 ortalamasına yaklaşarak, optimal büyüklüğe ulaşmıştır.

başta iskandinavya olmak üzere fransa ve hollanda'da söz konusu oran yüzde 50-70 arasında seyretmiştir. avrupa birliği ülkeleri deneyimleri ve ampirik araştırma sonuçları, devletin ekonomideki payının artmasına bağlı olarak, sosyoekonomik sorunların da daha kolay çözülebileceğini göstermektedir.

bu ülkeler bugünkü durumlarına ise bilinçli politikalar uygulayarak gelmişlerdir. kamu sektörleri türkiye'ye göre en az 2 kat daha büyük olan almanya ya da fransa'da kamunun bizdeki kadar savurgan olduğu pek düşünülemez. buna karşın, türkiye'de kamu sektörü daha da küçültülse bile, siyasal ve mali reformlar gerçekleştirilmedikçe, savurganlık, verimsizlik ve yoksulluk daha da artacaktır.
hayata yeni atılacak kişilerin ki bunlar genelde üniversite mezunu olacak kişilerdir, kafasını meşgul eden büyük öneme sahip sorudur.
memurluk kadar cazip bi meslek yok gözümde bi de maaşları iyi olsa.
kamuya geçmeden önce mutlaka özel sektörde çalışılmasının gerekliliğini anlatan sorunsaldır. ilk başta özelde sürünmeli ve kamuya geçildiğinde bulunulan yerin değeri anlaşılmalı.
zamanın da sırtı devlete dayamak o kadar kolaydı ki,
şu anda değil devlete, bentderesi kerhanesine bile sırtını dayayamıyorsun.
özel sektör de ise,
hükümet işverenin yanında!
yapacak birşey yok. çalışın köleler.
lisansüstü eğitim alan her gencin kafasını ve geleceğini kurcalayan sorunsaldır. zira harıl harıl dersler işlenip tezler seminerler hazırlanırken, mezun olan diğer arkadaşlar tecrübelerine tecrübe katıp sektörde ilerlemekte, maddi hayatın yanında itibarını da kazanmaktadır. doktora talebelerinin bile kadro beklediği akademi hayatı da bu yönden düşündürücüdür.
Belli olmaz.

Meslekten mesleğe değişir.