bugün

yüzölçümü ile Türkiye nin 11. büyük vilâyeti durumundadır. Toprakların %59,7 sini dağlar, %24 ünü platolar ve %16,3 ünü de ovalar teşkil eder. Kahramanmaraş üç ayrı coğrafi bölgenin (Akdeniz Bölgesi ,Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ) birbirine en çok yaklaştığı alanda yer alır.

ilçeleri: afşin, andırın, çağlayançerit, göksun, nurhak, pazarcık, türkoğlu, ekinözü ve elbistan.
dünyada istiklal madalyalı tek şehirdir.Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinde yardımına koşması büyük takdir toplar.ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş'a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yönetiçileri toplanır, bir durum tesbiti yapar. Sonun da Ankara ya " Maraş ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur " cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın da onayı ile istiklal Madalyası'nın Maraş ta fertlere değil, Şehir halkına verilmesi kararlıştırılır. Ve Kahramanmaraş bir adet Kırmızı Şeritli istiklal Madalyası ile ödüllendirilir . Kahramanmaraş'lı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında iSTiKLAL Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder ...Maraş şehri Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBMM tarafından 7 Şubat 1973 tarihinde "KAHRAMANLIK" payesiyle ödüllendirilmiştir ve bu tarihte maraş ismi kahramanmaraş olarak değişmiştir.

Kahramanmaraş denildiğinde damak tadını uyandıran dondurma haricinde, Kahramanmaraş tarhana'sı, fıstık, biber, ve sanayi sektöründe çelik, tekstil, dericilik, ahşap oyma ve sim sırma ile nakış ürünleri ülkemizde ve yurtdışında büyük ilgi görmektedir.Sularla kaplanmış ilin etrafı barajlarla donatılmıştır ve ülkemizin elektrik tüketimi'nin büyük payı, Kahramanmaraştan sağlanmaktadır.

Kahramanmaraş şehri, ülkemiz'in ilk 20 büyük ili içerisindedir, konum olarak, Adana, Kayseri, Malatya, Gaziantep karesi'inin içinde olup, son sayımlara göre merkez nüfusu 500 bin'in üzerindedir ve çoğu kişinin yanlış bildiği üzere güneydoğu anadolu bölgesinde değil Akdeniz bölgesinde yer almaktadır.
b,r de elbistan diye bir ilçesi vardır. Unutulmuş olsa gerek. Hatta en büyük ülçesidir kendisi. Ayrıca dondurmasını ve tarhanasını unutmamak lazım. Bir de kırmızı biberi var. En ünlü yanı ise tabii ki kahramanlık madalyasıdır. Dünyanın tek kahramanlık madalyasına sahip kentidir.
Akdeniz bölgesinde olduğunu çoğu kişinin bilmediği we inanmadığı,özellikle dondurmasıyla meşhur olan,son yıllrda sanayi alanında oldukça gelişen madalyalı tek şehirdir.
plaka kodu 46'dır.
[kat: türkiye şehirleri]
Türkiyeye aşağıdaki isimleri kazandırmış şehir;

halk musikisi/ozanlık
-------------------------
· karacaoğlan
· aşık mahzuni şerif
· aşık hüdai
· derdiçok
· hayati vasfi
· aşık hilmi şahballı
· osman dağlı
· aşık meluli
· aşık meçhuli
· ismail ipek
· aşık kul hasan
· özlem özdil

diğer musiki
-------------------------
· müşerref akay
· tufan kıraç

edebiyat/fikir
-------------------------
· necip fazıl kısakürek
· cahit zarifoğlu
· abdurrahim karakoç
· bahaeddin karakoç
· rasim özdenören
· aladdin özdenören
· nuri pakdil
· mevlana idris zengin
· salih zengin
· nedim ali zengin
· ihsan deniz
· ahmet taşgetiren
· bejan matur
· erdem beyazıt
· ramazan dikmen
· recep şükrü güngör
· ömer erinç
· ali büyükçapar
· bünyamin k.
· tahsin yücel
· şevket yücel

bilim
-------------------------
· prof.dr. mükrimin halil yinanç
· doç.dr. faruk yaşa

siyaset/askeriye/bürokrasi
-------------------------
· kemali beyazıt
· mehmet sağlam
· doğan güreş
· hanefi avcı
· fikri şahin
· ilhami söyler
· bilal ergüven


-------------------------
· serdar bilgili
· ali topçuoğlu (istiklal'de içli köfteci)

spor
-------------------------
· ahmet ak
· harun doğan
· şeref eroğlu
· bekir büke
· metin kaplan
çok sıcak bir yer ama hiç sanıldığı gibi bir yer değil insanlar gayet modern sıcak ve canayakın.bağdat caddesi gibi bir caddeleri bile var trabzon caddesi.gerçi buranın halkı mecburiyet caddesi dese de güzel bir cadde
Sanko Holding tarafınan yaptırılan, türkiye'nin en büyük çimento fabrikasının kurulmakta olduğu ildir. Pazarcık ilçesi narlı eldesinde yapımı devam etmektedir. Bu fabrikanın kurulmasında da bazı arkadaşların da *swh~ ~ payı vardır.
KAHRAMANMARAS
Maras Dondurmasi, Dongel Magaralari, Afsin-Elbistan
Termik Santrali, Maras Kalesi, Tarhana, Sutcu Imami ile meşhurdur.
çarşaflı, sarıklı, cüppeli vatandaş sayısı bakımından konyayı sollayacak boyutta olduğuna inandığım ilimiz.
çarşaflı, sarıklı, cüppeli vatandaş bulundurmayan şehrimizdir.
gün itibariyle, Richter ölçeğine göre 4.4 büyüklüğünde deprem kaydedililen ilimiz.
http://www.hurriyet.com.t....asp?gid=180&sz=58862
dondurmasıyla ünlü ilimiz.
dondurması taş gibi olup yenilesi, tarhanası cips niyetine tüketilip keyif yapılası, yaşanılası memleketim...
istiklal madalyası sahibi şehir.
ahir daglarinin eteklerine bir yuva gibi kurulmus güzel sehir. akdeniz bölgesinde olmasina karsin, iklimi ve görüntüsüyle daha cok bir güneydoguanadolu sehridir. tarhanasi, kirmizibiberi,dondurmasi ve el yapimi, saplari boynuzdan olan bicaklariyla ünlüdür. komsulari, adiyaman, gaziantep, osmaniye, adana, kayseri, sivas ve malatya dir.
dağın eteğinde bir şehirdir ve yokuşları insanı canından bezdirir. ayrıca orta asya türklerinin zamanında göç ettiği bir yerdir. yerli halk çok saf, kendi halinde ve sıcak kanlıdır.cabbar ve ökkeş isimlerinin en yoğun olduğu ildir. yaşar pastanesi en ünlü mekanıdır. (bkz: mado)
güzel memlekettir ama her tarafı altın olsa ne yazar maraş işte.
ing bank'ın 2009 yılı içinde 17.500 metre kare alan üzerine 12.000 metre kare kapalı alanı olan ve tüm türkiye'deki operasyonel işlemlerin yürütüleceği operasyon merkezi kuracağı şehir.
maalesef
(bkz: kahramanmaraş olayları)
şu anda inanılmaz derecede sıcak olan memleket. klimaladan da hoşlaşılmıyorsa gece beş dakika bile uyunamamayla sonuçlanır.
hem istiklal madalyası gibi bir gurur kaynağı, hem de 78 maraş olayları gibi bir utanç kaynağı bulunan şehrimiz. dondurması da güzeldir.
dondurmasıyla unlu , sıcaklıgın gunduzleri 45 dereceyi buldugu , ancak geceleri fırtınamsı ruzgarlı havasıyla usuten enterasan ama sirin bir akdeniz ili.
alınan bilgilere ve yapılan izlenimlere gore herkes toprak zenginiymis ve birbiriyle rekabet icindeymis.rekabet derken de hava atma hususunda yani.
bir baska izlenim ise kahramanmaras'ın opel corsa cenneti olması , her adım basında bir opel corsa'ya rastlamak mumkundur.bunun nedeni ise yukarıdaki toprak zenginleriyle ilgili.zenginlik sayesinde toprak agalari eslerine bu tarz araclar alıyorlarmıs.ama nedense en cok opel corsa'ya rastlanılmıstır.
tek yapmaniz gereken magrali mahallesi'nden uzak durmaktir. yasar pastanesi'ndeki tufekler koleksiyondur evet.
(bkz: memleket)
(bkz: maraş dondurması)
(bkz: istiklal madalyası) * (bkz: maraş katliamı)