sanılanın aksine liberal olan iktisatçı. am ı a liberal? kitabında kendisine sorduğu soruya evet libaralim olarak cevap vermiştir. zira kendisi liberalizmin daha uzun ömürlü olmasını isteyen, tamamıyla serbest olan piyasa ekonomisi yerine gerektiğinde devletin müdahale etmesi gerektiğini söylemiştir.
2. dünya savaşından sonra batı almanyada yaşanan işsizliklere çözüm olsun diye,gerekirse bir gün çukur açtırın ertesi gün geri kapattırın, diye dönem hükümetine akıl vermiş insan.bunun nedeni ise batı almanyada ki toplumsal sorunları örtmek ve insanların sscb'ye gitmesini önlemekti.ha şimdi yaşasa ne olurdu bilemem.ama kapitalizmin temellerini anlatan ekonomisyen kendisidir ve bugun tekel işçilerinden tutun marmara-ray işçilerine kadar olan kesmin asıl sorumlusu kendisidir.
1929daki kriz nedeniyle görüşlerine sarılınan kişi ve makro ekonominin kurucusudur. Fakat stagflasyon olgusuna tüm ekonomik sistemler gibi o da çözüm bulamamıştır.
kendisi gibi önemli bir iktisatçı olan john neville keynes'in oğludur. en ünlü eseri 1936 yılında yayınlamış olguğu "the general theory of employment, interest and money" dir.
kendisi aynı zamanda hem ekonomist hem gazeteci hem finanscı bir abimizdir. her bölümde benzer ekoller vardır ancak işletme ya da maliye gibi bölümlerin hocaları tarafından (teorileri de vardır tabi hatta bu teoriler "keynesian economics" olarak isim bile almıştır. zamanında işsizlik için çareler aramış geceleri uyumamıştır.
"general theory of employment, interest and money" (1935–36) adlı eseri pek bir ünlüdür.
1883'de doğmuş olan er kişidir. keynes, cambridge üniversitesi ekonomistlerinden bir baba ile başbakan kızı bir annenin çocuğuymuş. çocukluğunu babasının otoriter yapısının etkileriyle geçirmiş.10 yaşına geldiğinde, cebir ve geometri dalında ustalaşmış,14 yaşındayken eton da burs kazanmış. o yıllarda, üstünde çalıştığı konularla ilgili 60"tan fazla ödül kazanmış olan şahsiyet.
keynes'e göre ancak üretim ve istihdamın bütün düzeyinde toplam talep fiyatının toplam arza eşit olduğu noktada arz kendi talebini yaratır... say ile zıttır...
iktisatta şöyle bir yaklaşımı mevcuttur genel itibari ile,
keynes'in genel teorisi, 1929 büyük depresyonunun ortaya çıkardığı işsizlik ve yetersiz üretimin sebebi olarak efektif talepteki yetersizlikleri görmekte ve say'ın piyasalar kanununa karşılık olarak her talep kendi arzını yaratır; (demand creates ıts own supply) görüşünü savunmaktadır...
yani ;
keynes e göre, bir ekonomide üretim faktörlerinin kullanıldığı,sınıra kadar toplam arz elastikliği sonsuz varsayılabilir. diğer bir deyişle, tam istihdam denge düzeyine kadar toplam talepteki her artış arzı da peşinden sürükler. bu bakımdan denge gelir düzeyini belirleyen etken efektif taleptir.keynes, efektif talebi bir toplumda müteşebbislerin mevcut istihdam seviyesinde sahip oldukları üretim faktörlerinden elde etmeyi umdukları gelirin toplamı olarak ele almaktadır...
yolu iktisat veya benzeri konulardan geçen hemen herkesin ne yaptığı hakkında bir fikri olmasa da mutlaka ismini bildiği adamdır. teorileri uzun yıllar ekonomiyi etkilemiştir. bir onceki ekonomik buhranın çıkardığı bir stardır.
annesi, sosyetik bir medya yıldızı. keynes bir devlet okuluna gitti ve okulda oldukça düşük notları vardı. hevesli bir sinema izleyicisidir. masabaşı iş fikrinden nefret eder. gençlik yıllarında bakkaldan şeker çalarken yakalanmıştır.
ekonomi öğrencisi olarak ilk senelerde küfrettiğimiz ama sonraları değerini bildiğimiz (hele ki şu kriz günlerinde) ekonomi dehâsı. "uzun vadede zaten hepimiz ölmüş olacağız" sözü ilk bakışta yüzeysel gelse de bunun ekonomik tezahüründe ustanın haklılığına hak verilir.
müthiş bir adam olmasa da kapitalist düzen içerisindeki en mantıklı adamlardan biridir kendisi.
sadece genel teori kitabı ile ekonomiye katkıda bulunmamış, uluslararası para fonu'nun kurulmasında da ciddi pay sahibidir.
kendisinin temel tezi, piyasa ekonomilerinin her zaman kendilerini düzeltecek bir mekanizmaya sahip olmadığını, yani düşük işsizlik ve yüksek üretim düzeylerini her zaman garanti edemeyeceği biçimindedir.
keynes, büyük buhran'daki gibi derin bir ekonomik düşüş başladıktan sonra, piyasa güçlerinin tek başına bunu tersine çeviremeyeceğini iddia etmektedir. bunun nedeni, kısmen ekonomideki belli anahtar fiyatların, özellikle ortalama ücret düzeyinin yeterince esnek olmaması, yani ekonomik bir olumsuz şokla karşılaştığında hızlı biçimde değişmemesidir. keynes, özellikle kamu harcamaları, vergiler ve para politikası gibi makroekonomik politika araçlarındaki ayarlamalarla ekonominin performansındaki düşüşün önüne geçilebileceğini ve ekonominin istikrara kavuşturulabileceğini iddia etmiştir. keynes'in devletin istikrar politikaları uygulayarak ekonomik çöküşü önleyebileceği argümanı o kadar yaygın kabul gördü ki, görüşleri adeta kutsandı ve keynesyen devrim olarak adlandırıldı.
geliştirdiği toplam arz ve toplam talep gibi pek çok kavram halen makroekonomik analizin temel araçları arasındadır. ancak bazı anahtar düşünceleri, özellikle bütçenin ve para arzının yönetimine ilişkin politika önerileri tartışma konusudur.
1970lerde milton friedman başta olmak üzere keynes'in aktivist devlet politikalarına karşı çıkılmıştır. friedman, monetarizm* olarak bilinen ve keynesyenciliğin anti tezi olan bir doktrin ortaya koymuştur.
kaynak: kemal yıldırım, doğan karaman, murat taşdemir - makroekonomi - seçkin yayıcılık / 6ncı baskı - eskişehir 2007.
geçen fakülteden* hoca arkadaşlarla oturuyoruz, harlı bi geyiğe girdik ama öyle böyle değil. derken rahmetlinin de kulaklarını çınlatıyoruz. böyle sinsi bakışlı kel bi adamcağız var, "keynzien ekonomiks" falan anlatıyo bişeyler. dedim "ekonomiks ov vat?", lavuk bildiğin keyneze "keynz" diyo. böyle idrak dünyam altüst oldu. hadi leonard'a lenırd; stephen'a stivın dediklerini öğrenince de canım sıkılmıştı ama nedense keynez daha bi koydu çünkü; şimdi buna türkiye'de keynz desen adamı tefe koyarlar o kurcalıyor aklımı.