sadece çok az sayıda insan ispanyol vaşağını görebilme şansına sahip olabilir, çünkü vahşi kediler içinde nesli tükenmeye en yakın olanı bu türdür. güney ispanya'nın ücra ormanlık alanlarında yaşar. 2000'li yılların başında sayıları 100'e kadar düşen ispanyol vaşaklarının koruma programları sayesinde bugünkü sayısının yaklaşık 400 olduğu tahmin edilmektedir.