bugün

en 2 temel iki mühendisliktir. inşaat mühendisliği dünyada ilk olarak kullanılan mühendisliktir ve barınma ihtiyacından doğmuştur. günümüzde inşaat mühendisleri ile makine mühendisleri bir bütündür. inşaat mühendisleri makine mühendisleri olmadan bir şey yapamamaktadır gerek demir gerekse beton gibi malzemelerin hepsinin altında makine mühendislerinin imzası olduğu için inşaat mühendisleri makine mühendislerine muhtaçtır ama makine mühendisleri üretim açısından onlara ihtiyaç duymazlar.
ytü inşaat ingilizce ve agü makina mühendisliği arasında kaldığım versus. yeşillendirem olursa baya sevaba geçer.
necmettin erbakan > süleyman demirel.
elektrik elektronik mühendisi der susarım.
inşaat mühendisliği'nin açık ara alacağı versus.
En iyi mühendislik dalıdır.
Diğeriyse vasat tiplerin işidir.
=işsizlik.
makinr olmadan inşaat olmaz. inşaat olmasa makinenin ruhu duymaz. çoğu mühendislik makine mühendisliğinin alt dalı gibidir. elektrik elektronik, edison zamanında makinr mühendisliğinin bir parçasıydı. zamanla ayrıldı.
inşaatla makine çok farklı alanlardır. inşaat sektòrü belli bir sermaye ister ve bu herkezde yoktur. günümüzde zengin bebeleri okumakta.
makine mühendisliği ise ana mühendislik dalıdır. hemen hemen tüm mühendislikleri sıçmıştır onlarda kendine mühendislik demiştir.
elektirik elektronik mühendisliği türkiyede dir. çoğu yurt dısı üniversitede sadece elektirik mühendisliği vardır.
makine müh alacagı versus.
türkiye gibi bir ülkede durumları vahim olan 2 mühendisliği karşılaştırılmasıdır.Yanlıs anlasılmasın küçümsemek değil amacım zira iki meslek gurubnada dahil değilim lakin şöyle bir gerçek varki bu meslek gruplarına sahip vatandaşlar kpps yda tassaklı bır torpıl gıbı sansları olmadıkca baslangıc maasları 1500-2000 bandında olacaktır ki, bu rakamın ilk 5-8 yıl içerisine artması çok zor..Asgari ücretin 1300 tlere abandığı, iphone 5c nin 1450 tl olduğu bir ülkede okadar oku didin aldığın maaşa bak.. Eskiden eğitimin bir önemi olurdu ancak şimdi okulu bitiren kasiyer oluyor yada karın tokluğuna çalışıyor.yaziktır lan bize.eyyorlamam bukadar.
tüm mühendisliklerin makine müh. çıktığını bilmeyen yazarın dalkavukluğu.

Allah bilir bu endüstriyi de mühendislikten sayar.
gnr-civil war
(bkz: taşak kokusu vs taşşak kokusu)
teknik resim de küp çizerken bile zorlanan bebelerin ''yaa tenik resim çokkk zor'' demesi bile inşaatın çoktan kaybettiğinin kanıtıdır.

ulan adamların çizdiği en zor parça dikdörtgenler prizması.
arkanız varsa inşaat yoksa banane amk.
Bu bolumleri okuyup burada ciddi ciddi sidik yaristiranlar varsa bosuna okumayin sayin oksijen israflari.
Varsa şekliniz Jeofizik Müh. e bekleriz
makine müh. okumak çok daha zordur. lakin bölümler bitince de inşaat müh. daha zor iş bulur, icabında şantiyeden şantiyeye sürekli ikamet değiştirir; makine mühendisinde ise iş seçeneği çok çeşitli olur.
inşaat cm. ile makina mm. ile çalışır. al sana 10 katı fark.
Iki ezeli muhendisligin kapismasidir. Tercih doneminde ki bu arkakadasa yardimci olacak karsilasmadir ayni zamanda.
Son yıllarda olunmaması gereken 2 bölüm ülke mühendis kaynıyor. iibf de aynı şekilde idealleri olanlarsa önceliği is bulabileceği bi bölümde denesinler, sonra yine okurlar.
bir makina mühendisi olarak; Türkiye nin sanayi ülkesi olmaması , inşaat ülkesi olması hasebiyle inşaat mühendisliğinin okunması daha mantıklı olur.makina mühendisliğnin mekanik tesisat bölümünde iş bulmaları daha kolaydır.fakat genel olarak kıysalamak gerikirse makina mühendisliği çok geniş bir alanı kapsamaktadır.birşeyler üretmek,analitik düşünme yeteneği gelişmiş olan arkadaşlara tavsiye ederim.
makine muhendisi tip egitimiyle gemilerde calisabilir. hatta yanlis hatirlamiyorsam, deneyime gore 2. muhendis dahi oluyor.

tankerlerde 7-8k$ bandinda gelirleri var.

insaat muhendisi ise mezun oldugun okul ve is bitirmene gore belirleniyor maasi. ancak ne var ki turkiyede muhendise seyis gozuyle bakildiginda. disarida alacagi maasin 1/3 ne "tamam" diyebiliyor. ust siniri bilmiyorum ama ailemde 8k$ alan insaat muhendisi de var, 3k$ alan kaptan da... *