bugün

su potansiyeli kullanılarak elektrik üretimi yapılan santralların kısaltılmasıdır.
(bkz: hidroelektrik santraller)
hes dogrusu pes dogrusu sloganıyla pıyasaya cıkan deterjan, kımyasal vs...
kayseri menşeilidir.
adanada kavşak bendi yapımında çalıştığım yegane yerdir. yaklaşık 1 milyar dolara mal oluyor bu projeler. derivasyon ve enerji tüneli...
su derivasyon tünelinin önünde olan betonarme yapıda durur. su enerji tüneline girer. tirübünler döner ve ordan elde edilen enerji şalt sahası yani üretilen enerjinin, elektrik enerjisine çevrildiği yere gider. arada sudan gelen pis maddeler denge bacasından atılır. hepsibu efendim... tüneli açmak ve o tüneler şev, palya kestirmekde en az tünel ve güvenliği kadar önemlidir.
(bkz: jumbo tünel delici)
(bkz: roc)
(bkz: ekskavatör)
son günlerde haklı olarak ve fazlasıyla gündeme gelen , doğu karadeniz insanının karşı karşıya bırakıldığı sorundur.
gün itibariyle yeşil artvin derneği nin hazırladığı Hesler ve Anayasa Değişikliği konulu panelde Artvinli olan Prof.Dr.ibrahim Özden Kaboğlu nun da en çok değindiği ve insanları bilgilendirdiği sorundur.

"dereler bizimdir, bizim kalacak!"
(bkz: Ogene köyü)
(bkz: anadolu nun isyanı)
http://www.anadolunehirleri.org/tr.html
http://vimeo.com/19937849
haruna göre hak eşitlik sol anlamına gelmektedir.
(bkz: behzat ç)
" Anadolu nun suyuna, toprağına göz koyanlara karşı harekete geçen birçok grup, Nisan ayında Büyük Anadolu Yürüyüşü ne hazırlanıyor.

24 Ocak 2011 de Ankara da TBMM nin önünde Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı nı protesto etmek için bir araya gelen gruplar Nisan ayında " Büyük Anadolu Yürüyüşü " ne hazırlanıyor. "

(bkz: http://www.telgrafhane.com/basliklar/guncel/4587)
tortum şelalesine gittiğimizde hayal kırıklığına uğramamıza sebep veren, bir çok kişinin hes'lere hestir sloganı attığını dalga-motor.
--spoiler--
bi hes atalımmı?
--spoiler--

leyla ile mecnun nun ardası...
Doğal güzellik katili ve henüz akıllarda dolaşan proje.
karadeniz doğasını yok etmenin devletsel adı.
bakanlıkça verilen 'çed gerekli değildir' kararına mahkeme hes projeleri ve eklentilerinin çevreye vereceği zararlar için koruma kullanma dengesi gözetilmeden, bilimsel ve teknik verilerden yoksun bir şekilde karar aldığı için iptal kararı verdi.
gerçekten sevindirici bi durum. hani orayı gidip yerinde gören biri olarak oranın hala gerekli merciler tarafından inatla 'doğal sit alanına' dönüştürülmemesini anlamak mümkün değil. umarım yakın zamanda böyle bir karar alınırda o müthiş doğal güzelliklerimize dokunmazlar.
hes; yaşamın ihya olacağı sanılarak, yaşama zarar veren uygulamalardan biridir.
akp hükümeti ile doğup 5 yıldır varolan, bazı bölgelerde halkın 5 yıldan beri direnişte olduğu, amacının sözde enerji üretmek olduğu, asıl amacın para olduğu doğa katili bir projedir.
erzurumun tortum ilçesine bağlı Bağbaşı beldesi civarındaki ödük vadisinde yapılmaya çalışılan zıkkım. çevreymiş, doğaymış, yaşama alnıymış, yeşilmiş dinlemeden ortalığı yerle bir eden şirketlerin, enerji şart diye bahane üreterek ceplerini doldurduğu yeni bir AKP sektörü. diyarbakırda kaçak elektrik kullanan bölücüye gıkını çıkarmayan devlet, tortumda geçimini ödük çayının suyuyla suladığı arazisinden kazanan gariban türk vatandaşını ezip hor görerek sözde enerji politikası yapmaya çalışıyor. http://youtu.be/Uo6sRsWYn0A
temiz enerji üretilen santrallerdir, ülkemizde daha da yaygınlaşması gerekir. bunları kötüleyenler var, elektriğe zam yapınca da ayaklanır bu akıllılar.
herkesin ortak malı olan suyun ticarileştirilmesini, satılmasını sağlayan devletin hiçbir şekilde mantıklı düzenli yasal düzenlemeler getirmediği, insanın bitkinin hayvanların yaşam haklarına tecavüz eden parası olanın önüne gelenin bakkal açar gibi açtığı elektrik üreten santral.
tek sorunu barajı yaparken suyun başka yere verilmesi. gerekli olan süre işini bir türlü tam yapamayan müteahhitler ya da yüklenici firmalar/taşeronlar yüzünden çok daha fazla uzayıp, derenin/nehrin yatağını değiştiriyor ve suyun kenarındaki ekosistemi bozuyor. bunun dışında baraj kurulup su yavaş yavaş göle aktarılırken, derenin geçici yatağı çevresindeki ekosistem tekrar bozuluyor. son olarak eskiden su yatağı, sonrasında inşaat alanı olarak kullanılan arazide artık depolanmış su bulunduğundan ekosistemi tekrar bozuluyor. ancak her şeye rağmen en yararlı elektrik üretim tesislerindendir. doğaya zararı kısıtlıdır ve uzun vadede(5-10 yıl) tekrar rayına oturmaktadır.

son olarak hes'ler artık kişisel ya da kurumsal yatırım aracı olarak görülmekte ve yatırımcısına çok iyi karlar sağlamaktadır. küçük çapta bir hidro elektrik santralin senelik karı 1 milyon tl yi bulabilmektedir.

not: ama ağaçlar kesiliyor, doğa zarar görüyo diyenleri mağarada yaşamaya davet ediyorum.
Aptalların enerji lazım! yoksa enerjiye zam gelir! şeklinde malca geyikleriyle sunulan santrallerin kısaltmasıdır.

Oğlum öncelikle enerji ihtiyacını gidermek "uygun olmayan yerlere" santral kurmakla olmaz. Bu tam tersi enerjiyi daha pahalı hale getirir. KW başına belirli bir maliyet vardır ki bu da santrali gavurca sözle "rantabl" kılsın. sen her gördüğün dereye HES ihalesi verirsen devlet olarak dersin ki "ben burada hes işletmene izin verdim, haliyle seni karlı kılmak için maliyeti ne olursa olsun o elektriği senden alacağım" Rantabl yere hes kurmazsan da enerji maliyeti yükselir ve bu da zam olarak yansır. Bununla beraber doğaya verdiği zarar da cabası. HES inşaatları bölgesel dengeyi bozduğundan ekolojik sistemin anasını ağlatır. hem enerji maliyetlerini yukarı çekecek, hem ekosistemi bozup ortalığın amına koyacak önemli mi peki? Hükümet kendi yandaşlarına senin bizim paramızı suyumuzu, ağacımızı aktardığı sürece hükümet olarak sorun yok!

Rantabllığa dönersek eğer. Termik santral denen santrallerin özellikle kömürlü olanları yüksek kapasitede santrallerdir. bir tane termik santral irili ufaklı su görülen yere inşaa edilmiş saçmasapan santrallerin yüzlercesine eşittir. normalde kullanılamayacak, gidip sorduğunuzda nasıl buranın kömürü diye alacağınız yanıt "topraktan az daha iyi" olan kömürü de kullanmanıza neden olur. Carbon salınımları ise filitreleme sistemleriyle enaza indirilmeye çalışılır. 100 tane sikindirik hes yapıp maliyeti tavan yaptırırken bozduğunuz dengenin 10da1 ini bile bozmazsınız. irili ufaklı saçmasapan peşkeş çekilme şeklinde yaptırılan HESleri Afşin gibi santrallere tercih edecek Greenpeacinin de aklını sikeyim denir başka bir halt denmez. (ha filitreleme sisteminden yakınırlar ki ben de yakınıyorum)

Mal olmamak gerekli. ayrıca Bugün bütün suların tepesine santral inşaa etseniz ve doğanın anasını belleseniz yine ülkenin enerji ihtiyacının küçük bir miktarını ancak karşılarsınız. sidik kadar akan suyun mekanik enerjisiyle, kimyasal tepkimenin ortaya çıkardığı ısı enerjisinin ürettiği enerjiyi karşılaştırmak kadar aptalca bir şey yoktur.

ek: 100 metrelik alan! deyip teknik konular üzerine yorum yapanları da görmemizi sağlamıştır. Ulan tek boyutla iki boyutlu bir kavram olan "Alan"ı nasıl tanımlayabiliyor bu teknik dehalar merak ediyorum. Kısaca yaz, ben cahilim, mühendislik bilmiyorum diye.
(bkz: leyla yalçınkaya/#14965343)
akpkk'nın küçük oğludur. doğayı yok etmekle meşguldür.
karadeniz bölgesi'nde istenmeyendir.

görsel
görsel
suyun enerji üretiminden daha önemli faydalarının olduğunu bilmeyen politikacıların elindeki gücü kullanarak kapitalist şirketlere dereleri peşkeş çekmesi sonucu kurulmuş elektrik santralleri. Doğanın kanunumu üstün senin ki mi? zamanla görürsün.