bugün

yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün belli oranlarda küçültülerek kağıt üzerine geçirilmesi
sinir sisteminde, duyuları temsil eden bölgeler.
hakimiyet
dünyanın bilinen ilk haritasi bir taş üzerinde çivi yazısı ve şekillerin yer aldığı bir haritadır. bir babil kalıntısıdır. üzerinde etrafı sularla çevrili yuvarlak bir kara parçası bulunmaktadır. bu kara parçası mezopotamyadır.

bu eski çağlarda çizilen tekerlek haritaların bir benzeridir. tekerlek haritalarda, haritayı çizen kişi dünyayı bir daire şeklinde tahayyül eder ve kendi yaşadığı bölgeyi bu dairenin ortasında konumlandırır.

günümüz haritacılığının ilk örneği antik yunanlı ANAXIMANDER'e atfedilmektedir.

ayrıca; (bkz: siyasi harita)
Harita

Haritanın temel işlevi, haritası olduğu bölgenin topografyası ya da bu bölge ile mekansal olarak ilişkili diğer konular (bu bölgenin jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, trafiği, yeraltı kaynakları, değişik bakış açılarından ekonomisi vb.) hakkında bilgi vermektir. Bu haliyle harita, insandan (haritayı üreten- kartograf) insana (harita kullanıcısı) mekansal referanslı bilgi aktaran, genel olarak basılı, bir iletişim aracıdır. Harita, Uluslararası Kartografya Birliği tarafından son olarak 1991 yılında tanımlanmıştır.

Bu tanım, Harita, belirlenmiş bir kullanım amacı için gerçek doğa (haritası yapılan bölge) ile ilişkili seçilmiş bilgilerin aktarımını yapan bütüncül yapıda görsel, dokunsal ya da sayısal kartografik üründür. biçimindedir. Dokunsal kavramı ile, görme özürlüler için üretilmiş ve dolayısıyla haritadan bilgileri ancak parmaklarıyla dokunarak alabilenler için üretilmiş haritalar ifade edilmektedir. Sayısal kavramı ise bilgisayar ortamındaki haritalar için kullanılmaktadır. *
(bkz: maps) *
üstü cizgilerle dolu kagit parcasi...
herkezin kafasi basmaz abi bu haritaya, siyasi, cografi ve fiziki olarak kendi arasinda üce bölünür...
evet bölünür cünkü o bir mühendis harikasidir, hepsini bir tanenin icine koyamaz, koyarsa 3 ü bir arada olur, ne olur??? Satis yapamaz, özelligi kalmaz, anlami olmaz...

kafa karistirir, "ankara nerede?" türkiyenin ortasinda...
ya elimizde dünya haritasi varsa, burada da ankara belirli bir sekilde gösterilmemisse ne bok yiyecegiz?
gözümüzü kapayip bas parmagimizla haritada bir yer gösterecegiz...

bir de ölcek vardir: sinirlari ufaltir ufaltir bilmem ne kac on bin kere kücültür...
o kücülünce insanlardami kücülür???
Hayir efendim, sadece kagit üzerinde görünüm güzel gözüksün, manzara hos dursundur...

Harita denilince ilk akla gelen atlas olur...
Atlasi kullanmak cok zor gelir bazi insanlara, cünkü sayfasi coktur, siyasiyi, fiziki ve cografi haritalari ardi ardina siralamistir... Halbuki en kolay kullanimda atlasa aittir...
Bakin söyle:
acarsin abi en son sayfayi, neyi bulmak istiyorsun???
Adiyaman
Hemen a harfinden adiyamani buluyoruz, adiyaman yazisinin kicinda harf ve rakamlar vardir...
birisi sana sayfayi söyler, digerleri ise sana meridyen ve paralellerini belirtir, bi acarsin sayfayi, bir bakarsin bir kare var bellirli belirsizdir iyi bakmak lazim, hah iste o karenin sinirlari icerisinde...

simdi ise teknoloji ilerledi ve navigatör denilen bi aygit cikarttilar...
uydudan senin bulundugun noktayi buluyor ve gidecegin yere nasil gidilir gösteriyor, haritadan anlamiyorsan onu hic anlamazsin adres sormaya devam etmek gerekir...
ortaçağ avrupa'sında çizilen haritalara bir daire içerisindeki t square (yani içinde bir t çizilmiş kare) diye adlandırılan bir biçim verilirdi.

buna göre, akdeniz, t'nin aşağıya inen ayağıdır. buna karşılık ege denizi ile kızıl deniz de t harfinin kanatlarını oluştururlar.

t'nin üstünde yer alan kısım bir bilinmezlikler dünyasıdır, ve ne kadar açıklanamayan konu varsa buraya atfedilir. orası çok büyüktür. örneğin bir canavarın geldiği veya bir kötülüğün geldiği söylendiği zaman bunun doğudan geldiği söylenirdi. bütün efsanelerde doğu imgesi, bilinmeyen ve korkunç bir şeyler barındıran bir yerdi. insanlar canavar şeklinde tasvir edilir, yecüc mecüc'ün diyarı burası olarak anılırdı.

hatta, cennet bile doğu'nun en uzak ucundaydı.

bu nedenle haritalarda, doğu, yani asya kıtası tümüyle şekilsiz ama kocaman bir kara parçası olarak gösterilirdi.
ilkokulda çizdirilen şeydir. önce asıl harita karelere bölünür. sonra yapılacak kağıt aynı şekilde karelere bölünür. böylece harita daha kolay kopye edilebilir. tabi camda da aynı işlem gerçekleştirilebilir. tercih meselesi.
(bkz: gök haritası)
bir de topoğrafik olanları vardır ki tadından yenmez.
http://www.tr.map24.com/
kaptanların vazgeçilmez rehberi. teknoloji ne kadar ilerlemiş olursa olsun kağıt üzerindeki haritalar her zaman varlığını sürdüreceklerdir. rotalar onun üzerine çizileceklerdir. bulunduğumuz kordinatlar bu harta ile belirlenecektir. ama mantık olarak hiçbir harita aslında gerçek değildir, dünyanın geotik yapıda oluşundan dolayı düzleme aktarılamaz. bu yüzden uzak mesafe seyirlerinde haritaya çizdiğimiz düz rota aslında gerçek dünyada eğik, dolayısı ile daha uzun bir yoldur.
belli hesaplar yardımı ile haritamıza bir eğri çizeriz, işte o gerçek dünyadaki doğru, en kısa mesafe olur.
(bkz: büyük daire seyri)
(bkz: rota)
(bkz: mercator chart)
basit anlamda harita, yeryüzünde bulunan doğal ve yapay ayrıntıların belirli bir oranda küçültürek kağıt düzleminde gösterimidir.
silahlı kuvvetler de bir sınıf. sınıf işareti şu şekildedir.

http://www.kkk.tsk.mil.tr...img/resim_yaka/harita.jpg
dünyanın tamamının veya bir kısmının bir ölçek dahilinde küçültülerek kuş bakışı olarak düzlem üzerine aktarılmasıdır.
krokiler veya taslaklar birer harita sayılmazlar...
envai çeşit haritayı kolayca bulabilmek için:

http://harita.start.web.tr/
Harita, Uluslararası Kartografya Birliği tarafından son olarak 1991 yılında tanımlanmıştır. bu tanıma göre Harita, belirlenmiş bir kullanım amacı için gerçek doğa (haritası yapılan bölge) ile ilişkili seçilmiş bilgilerin aktarımını yapan bütüncül yapıda görsel, dokunsal ya da sayısal kartografik üründür.
bölgeleri makat veya kağıt üzerinde gösteren şey. hatasız harita olmaz derler.
ilk çizen kişi martin waldseemüller dir.

birde dijital olarak yüksek çözünürlükte satan yer varmıdır bulamadım. gerçi bir yer buldum ama ikincisini bulamadım bilen varsa paylaşırsan benimle çok sevinirim.
en genel anlamıyla fiziki ve siyasi olarak 2 başlık altında toplanmış ölçekli kağıt parçası.
dünyanın profil fotografıdır.
Haritanın temel işlevi, haritası olduğu bölgenin topografyası ya da bu bölge ile mekansal olarak ilişkili diğer konular (bu bölgenin jeolojisi, jeomorfolojisi, iklimi, trafiği, yeraltı kaynakları, değişik bakış açılarından ekonomisi vb.) hakkında bilgi vermektir. Bu haliyle harita, insandan (haritayı üreten- kartograf) insana (harita kullanıcısı) mekansal referanslı bilgi aktaran, genel olarak basılı, bir iletişim aracıdır. Harita, Uluslararası Kartografya Birliği tarafından son olarak 1991 yılında tanımlanmıştır.

Bu tanım, “Harita, belirlenmiş bir kullanım amacı için gerçek doğa (haritası yapılan bölge) ile ilişkili seçilmiş bilgilerin aktarımını yapan bütüncül yapıda görsel, dokunsal ya da sayısal kartografik üründür”. biçimindedir. “Dokunsal” kavramı ile, görme özürlüler için üretilmiş ve dolayısıyla haritadan bilgileri ancak parmaklarıyla dokunarak alabilenler için üretilmiş haritalar ifade edilmektedir. Sayısal kavramı ise bilgisayar ortamındaki haritalar için kullanılmaktadır.

http://1haritaci.blogspot.com.tr
Yolda gitme kolaylığı sağlar.
bir yerin tamamının veya bir bölümünün oransal ölçeklerle küçültülerek herhangi bir zemine yapılmış çizimdir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar