bugün

çoğu zaman gaste şeklinde telaffuz edilen yayın organı.
çoğu zaman kullanım amacından saptırılan nesnelerin başında gelir.Haber almak,en az kullanıldığı alandır.
tirajın çıplaklıkla orantılı olarak arttıgı, yakında tarihe karışacak olan haber kaynağı.
(bkz: hürriyet bursa)
gazete sözcüğü italyanca gazetta dan gelir * ayrıca türkiye'de gazete sudan ucuzdur.buna rağmen yeterli düzeyde okunup okunmadığı tartışılır
Ülkemizin hemen hemen tüm gazetelinin bulunduğu site.

http://www.turkgazeteleri.com
dünyadaki gelişmeleri takip etmenize,anlamanız ve yorumlamanıza olanak tanıyan bir yayın.Olmaz sa olmazlardandır.Alışkanlık haline getirilmesi gerekir.
eski dilde: ceride-i havadis
ilk türk gazetelerinden bazıları:
1- takvim-i vekai
2- tasfir-i efkar
3- tanin vs...

milli mücadele'nin ilk resmi yayını da bir gazete'dir. irade-i milliye adlı gazete sivas kongresi sırasında, birçok makalesi bizzat m. kemal tarafından kaleme alınan gazetedir.
okumaya kuran-ı kerim gibi sağdan başlanır türkiye'de. nasıl bir hikmeti var çözemedim.
ceride.
bir dönem sadece kupon içerikli olsada son zamanlarda insan hayatının vazgeçilmez haber organı.
--Politika, ekonomi, kültür ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için, yorumlu ya da yorumsuz, her gün ya da belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayın.
--Gazetenin yazıldığı, basıldığı yer.
ticari kapitalizmin ürünü olan gazetenin ismi, italyanca bozuk para anlamına gelen gazzetta'dan çıkmıştır. gazete fiziksel özelliklerinden veya yarattığı etkiden bağımsız olarak satın alınırken kullanılan parayla nitelendirilmiştir. benzer durum 19. yüzyılda çıkmaya başlayan penny press'ler de yaşanmıştır. her ne kadar gazetenin kökleri 14. yüzyıldaki haber kağıtları ve haber mektuplarına gitmiş olsa bile düzenli aralıklarla çıkmaya başlaması 17. yüzyılda olmuştur.

1605'te anvers'te düzenli aralıklarla çıkan ilk gazete nieuwe tijdingen'dir. iki ayda bir fransızca ve flamanca olarak yayınlanmaktaydı. ilk haftalık gazeteler, 1609'da augusburg'da çıkan avis relation oder zeitung ve strasbourg'da çıkan relation'dır. augusburg'da, frankfurt'ta 1900'de de varlığını devam ettirecek olan frankfurter zeitung'un da yer aldığı birçok süreli yayın, 1615'ten itibaren yayınlanmaya başladı. londra'da 1622 yılında nathaniel butter tarafından weekly news kuruldu. paris'te 30 Mayıs 1631'de théophraste renaudot'nun la gazette'si çıktı. rusya'da ise 1703 yılında büyük petro tarafından st.petersburg'ta gazete yayınlandı. amerikan kolonilerinde yayınlanan ilk gazete olan publick occurances: both foreign and domestick, 1690'da sadece bir gün yayınlandı ve ingiliz yetkililer tarafından ertesi gün kapatıldı. *
(bkz: la gazzetta dello sport)
en uzun ömürlüsü 24 saat yaşayan garip nesnelerdir, şükretmek lazım yine de kelebekler de var garipler arasında...
ülkemizde ve sözlükte içini okumayıp üstünden yorum yapmanın oldukca popüler olan basın organı. japonya da yek bir gazete trajının türkiyede ki tüm trajlara esit olmasına sasırmamalı. * .
türk halkının kafelerde, kahvehanelerde, yanına uğradığı esnafın mekanında okuduğu nesne.

zaman, nur cemaatine bağlı şakirtler tarafından sanki bir ibadetmişcesine aldığı bir gazetedir. her şakirt bu gazeteyi alır ve bu gazeteyi bağımsız ve tarafsız görür.

milliyet, iyi yazarları ve vasatın üzerinde bir gazete olduğu için alınır. türkiye'nin gazete bayilerinden satın alınan 3. büyük gazetesiydi, sabah'taki birtakım laylardan sonra 2. büyük olma ylunda.

hürriyet, iyi yazarlarının yanında, sayfa olarak çok görünmesinden dolayı tercih edilir. müdavimleri çoktur. devamlı hürriyet alırlar. 30 sayfa gazetenin en az 10 asyfası reklam, ilan, taziye vs. sayfalarından oluşur. türkiye'nin en büyüğüdür.

sabah, türkiye'nin 2. büyük gazetesidir. ak parti döneminde özellikle tmsf el koyduktan sonra büyük değişim yaşamıştır ve ak parti'nin kontrolüne girmiştir. zaten alenen ak parti destekçisi yazarların transfer edilmesi çizgisini göstermiştir. çalık grubu'na satılmasıyla yayın politikasında daha ciddi değişmeler olacak ve satışları daha da düşecektir. milliyet ile kapışma halindedir.

posta, gazete bayilerinden alınan ve bu bağlamda türkiye'nin en çok satan gazetesidir. bütün berber dükkanlarında ve kahvehanelerde bulunur. en çok okunan sayfası kesinlikle haydar dümen'in sayfasıdır ve satışının bu denli büyük olmasında en büyük pay bu sayfaya aittir.

akşam, kendi halinde vasatın üzerinde olan bir gazetedir. ilk 10'un içindedir.

fanatik, türkiye'nin en çok satan gazetelerindendir. fenerbahçe ve galatasaray'a 2, beşiktaş'a 2, 1, 1,5 sayfa gibi değişik varyasyonlarda sayfa ayırır, trabzonspor ise fiks 1 sayfadır. derleme toplama 1-2 sayfa da diğer sporlardan verir. hakan can en büyük artısıdır. milliyet'in spor servisine de çalışır. örneğin fanatik bir röportaj yapar, milliyet'te bu röportajın bir bölümü yer alır.

fotomaç, nispeten sallama haberler vardır. sabah'ın spor servisine destek verir. sabah, takvim allah ne verdiyse, her çeşit yazarı spor yazarı diye köşesinde tutar. amigosundan, çapkınına, ekonomistinden, magazincisine kadar yazı yazdırır.

bulvar, türkiye'nin en kral gazetelerindendir. erotizmden ziyade mizahi bir yapısı vardır. attığı manşetler müthiştir.

türk basını asla tarafsız değildir. hep bir tarafta yer alır. gazetenin sahibinin çıkarı neyi gerektiriyorsa, o yönde kamuoyu yaratılmak için uğraşılır. bazen oldukça komik çatışmalar olur sabah aydın doğan'a belgeyle sallarken, hürriyet de dinç bilgin'e, belgeli sallar. ancak, savcılar da bu tartışmadan hiç görev çıkarıp, dava açmazlar.
türkiyede patronlarının yakın durduğu tarafa şakşakçılık yapmak yoluyla haber yapan gazetelerdir.
bir haberin doğruluğunu anlayabilmek için iki zıt görüşlü gazeteye bakmakta fayda vardır.
iki gazete de aynısını söylüyorsa sorun yok ama farklıysa bekleyin, bir kaç gün sonra gerçekler asparagas haber gibi çıkar ortaya.
kimin sözüydü bilmiyorum :

"taze bir güne başlarken tüm huzurumla , düne ait şeyleri getirip önüme yığmaktan başka bir şeye yaramayan , günümü berbat eden birşeydir gazete."
türkiye'de yok.

yine en güzeli gaste ve 20dk. hem tabloid, hem sadece "haber" veriyor. şu oldu bu oldu diyor kesiyor. haa diyeceksin ki biri hürriyet'ten biri de zaman'dan.. ne diyeyim.
gazetta'dan dilimize gelmiştir.
gazetta olarak geçen kelime mâna olarak para birimi anlamındadır. italya'da gazetenin çıktığı ilk zamanlar* belli bir kriterde sayfa sayısına bağlı kalınmıştır.( yanlış hatırlamıyorsam dört sayfadan ibaretti )**
bizim dilimizde gazete; ''haber veren haberdar eden kağıt parçaları'' olarak bilinmektedir.
fakat kelimenin aslı, yani gazetta; '' haber veren, haberdar eden kağıt parçalarını almak için verilen para birimidir''

mesela 16.yy'da roma'da ''la porta di lima adriana '' adlı gazeteyi büfeden alırken vermeniz gereken ücret: 2.5 gazetta'dır.

17.yy'da '' corontas '' almanya sınırları içerisinde verilen isim.
ingilizce'de ''newspaper'' olarak telaffuz edilir.

bu arada bu kültür ilk olarak roma'da* meclis binası'nın dış sütünlarına asılarak başlamıştır.
yakın geçmişe kadar türkiye'nin gazete basım mekanı cağaloğlu idi*. ve çok yakın bir geçmişe kadar ilkel teknoloji olan entertype denilen dizgi ile dizilirdi gazeteler.*
memletimizde fazla okunmayan yazılı basın organı. tabi bazılarına göre okunuyor olabilir ama dünya ortalamasına bakarsak gazete okuma oranımız çok az. tabi satışlar yuksek, okuma diyorum mınakoyim satış değil. yoksa değişik insanlarız, gazeteyi alıp cam silen var, dürüp büküp g.tüne sokan var, magazin sayfalarının üzerine attıran var. manyak çok nasılsa...
dünyadaki ilk gazete 1609da almanya/stuttgart'da yayımlanan johannes carolus (avisorelatione den zeitung)'dur.
Bir toplumsal iletişim aracı,

Fakat ülkemde kullanım alanı böyle değil. En boktan en gereksiz haberlerin üstüne elinde boyu kadar haç bulunan papaz resimleri vardır. Haber gerçekten çok boktan ve gereksizdir ama üstünde eşşek kadar papaz resmi, merak ediyorum acaba yurt dışındaki gazetelerde bu kadar imam resmi basılıyormu.

Ama sayfa pkk propagandası eşşek kadar pkk bayrakları, sözde kınıyor altta küçük bir haber var şehit aileleri madalyalarını geri veriyor. işte ülkemde ilk sayfada büyük haber olan pkk lılar ve canları yanan şehit aileleri. bu

entrymi ülkeyi bu hale getiren tüm orospu çocuklarına hediye ediyorum.
Sofra bezi,cam bezi yada trafik kazalarında kazazedelerin üstüne örtülen uygun boyutta ki kağıt parçalarıdır.ve aynı zamanda bir medya aracıdır.

Cesetin üstüne örtülen bir gazetede ki magazin haberini okuyan birisini görmüştüm canlı canlı.Ne ironik olayların kahramanları yurdum insanı!