ulan adamlar çift hilti ile dalmışlar kuleye, nasıl zararı olmaz bunun.
böyle ayrıştırma işi mi olur.
şayet muhdes malzeme ayrıştırılacaksa bu hiltiyle değil, daha hassas aletlerle yapılmalıdır.
resterasyon yapıyoruz ayağına parça parça götürüp yurt dışında satsalar kimse şaşırmaz. bence tabi. yerine de şahane bir avm dikerler haliç manzaralı böyle ooohhhh. tam win win durumu. hem kuleyi sat parayı indir hem avm den komisyon al.
Sonradan yapılan yapılar mı yıkılıyor?
Eyvah!
Bu kafa bu anlayış ile yarın birgün Ayasofya'da sonradan yapılan yapılar eklemelere de ellerinde Hilti balyoz ile dalarlar. Ne bileyim, mesela; Ayasofya yapıldıktan 1000 sene sonra yapılan ve orijinalliğini bozan şeyler için Hilti kullanılabilir.
Örnek: Ayasofya yanına yapılan minareler.
Bu mantık ile ayasofya'da minareler yıkılsa haklı mı diyeceğiz bu duruma?
Sonradan yapılan dediğiniz yer neresi?
Kaç yılında yapılmış?
Mimarlık mühendislik tarih açısından bir rapor bir inceleme mi elinizde var?
Galata kulesine kaç defa gittim?
Galata kulesi ile fiziki bağlantısı olan (özellikle giriş Temel zemin kısmında) bu yıkılsın bu yakışmamış kuleye zarar verir dediğim bitişik dahili bir kısım görmedim.
Böyle 1500 yıllık yapıların (özellikle kule olan yığma taş ile yapılan) tarihi bina yapının zemininde duvarla bitişik olan ekleme bile olsa bu bölümlerin binaya zarar vermiş veriyor olsa bile ki kaç defa gittim, böyle bir risk yok, aksine kule duvarı ile bitişik bu eklemeler 1500 yıllık tarihi binanın deprem bölgesinde trafik araç insan sirkülasyonu esnasında devamlı ortaya çıkan rezonans-titreşim dalgalarını absorbe-emmesi içinde faydalıdır. Aynı zamanda yapı yorgunluğu nem basınç yük vb değerler ile ortaya çıkan genleşmenin önlenmesi için de yapıya artı güç katar. Örnek olarak ayasofya'da yapılan eklemeler (mesela, minareler) için sonradan yapılan binaya zarar veren vb kelimeleri duyunca gülmemek için (sinirden) kendimi zor tutuyorum.
Diyelim ki haklı savunma...
Ya kardeşim! Hilti ile 1500 yıllık kulenin temeline dalınır mı?
Daha basit olarak; masa üzerinde dolu bir bardak vişne suyu varken, bembeyaz bir masa örtüsü varken ve kirlenmesin diye dikkat gösterirken masanın ayağına çivi çıkılır mı?
Bırakın sanat tarihini, yapının değerini fizik denen bir şey var ve sizce fiziği biz sadece kadında 90-60-90 olarak mı algılıyoruz?
Başkaları beni ilgilendirmez ama lütfen zekama bilgime hakaret etmeyiniz.
sen 2 bin yıl her türlü savaşa, bozguna, isyana, yağmaya dayan; badem bıyıklı birileri gelsin sana hilti ile dalsın! gerçekten enteresan. bence galata kulesi’nin yönünü kıbleye çevirmeye çalışıyorlar.
Düşünsenize...
Roma'da bulunan Flavianus Amfitiyatro için yapılan restorasyon çalışması yapılıyor.
Restorasyon ekibi elinde Hilti ile flavianus amfitiyatroya dalmışlar.
Bakınız, doğru-yanlış tartışması olarak bunu algılamayın; bu görüntüye asla izin vermezler.
Yapılan iş restorasyon için gerekli olsa bile böyle bir görüntüye izin vermezler.
iş gücü kaynak bütçe finansman (vergilerin kamu veya sponsor bütçesinin kullanımı) açısından maliyet olarak iş günü personel sayısı projenin maliyeti aşılmaması vb durumlar göz önüne alınarak bırakın Hilti kullanmayı gerekirse ekskavatör bile eserin projenin uygunluğuna göre kullanılır.
Örn: Mısır'da Nil üzerinde yapılan asvan barajının su havzası içinde kalacak olan Ebu simbel tapınağı sükülerek (aslında kesilerek) şimdi yerine taşındı. En büyük iş makineleri bu taşımada kullanıldı ama taşları (heykelleri) kesmek taşımak için her ne kadar büyük iş makineleri kullanılsa da heykellerin bütünlüğü estetiği için kesimlerde taşımada montajlamasında estetik uzmanları cerrahlar da bu projede tarih mühendislik mimarlık alanında söz sahibi olan profesörler kadar söz sahibi oldular.
Burada kuru kuruya muhalefet mi ediyoruz sanıyorsunuz?
Derdimiz akp CHP mi sanıyorsunuz?
Ya da bu tür projelerde maliyet mi dert ediyoruz sanıyorsunuz?
ihaleyi kim almış kime verilmiş derdi mi taşıyoruz sanıyorsunuz?