bugün

franziskaner münih in hatta bavyera bölgesinin en tanınan ve en fazla tüketilen bira markalarından bir tanesidir. spaten-franziskaner-brau gmbh firması tarafından üretilmektedir. münih te kurulmuş ilk özel bira imalathanesi de bu şirkete aittir. ilk olarak 1363 yılında faliyete geçmiştir. franziskaner ismini imalathanenin karşısında bulunan franziscan manastırından alır. marka pils, weiss, dunkel tarzında biralar üretsede, sahip olduğu ününü kanımca efsanevi weiss birasına borçludur. weiss tipi biralar yurdum insanının çokta alışık olduğu bir bira çeşidi değildir. malzeme, hazırlanış ve görünüş bakımından önemli farklılıklar arz eder. yapımında sadece arpa değil, arpa ve buğday maltları karışımı ve şerbetçiotu kullanılır. weiss biralar alışkın olduğumuz pils biralara (bkz: efes pilsen) (bkz: tuborg pilsener) göre daha kıvamlıdır ve transparan değildir, şöyleki bardağınızın bir tarafından baktığınızda diğer tarafı göremezsiniz. muhakkak özel yarım litrelik bardaklarından tüketilmelidirler. çünkü bahsettiğimiz weiss biraların bir özelliğide, pilslerde rastlanmayan canlı maya mantarlarıdır. bu canlılar ziyadesiyle şişelerin dibinde yaşadıkları için, onları bulundukları yerden ayırıp bardağımızın içine almak özenli bir çalışma gerektirir. çünkü bu canlılar biraya tipik tadını vermekle birlikte içene daha güzel ve hızlı bir kafa yapma durumu vaad eder. bu yüzden şişenin dibinde 2 parmak bira kalana kadar bardağa boca edilmeli, kalan bira hızlıca çalkalanarak köpürmesi sağlanmalıdır. bu çalkalama işlemiyle dipten kopan maya mantarları artık size şifa olmaya hazırdır. dediğimiz gibi franziskaner bu weiss bier (bkz: beyaz bira) tayfasının en delikanlı olanı, en meşhuru ve de ağababasıdır. klasik kahverengi şişede, meşhur bira içen keşiş amblemiyle satılır. alkol muhteviyatı hacmen %5 olup 4 derecede tüketilmesi önerilir. akşam yemeklerinin yanında tüketimi şiddetle tavsiye edilir. ( özellikle et yemekleri ve ızgaralarla). şu an almaya da depozitosu hariç 0.75 euro ya satılmaktadır. fransizkaner in yaman rakipleri bulunur. bunlar meşhur weiss lar paulaner ve erdinger dir. fakat fransizkaner, ilk aşkımız, gençlik arkadaşımız efes pilsen şişe ile birlikte gönlümüzde rakipsizdir. bu bira ile herhangi bir yerde karşılaşırsanız denemenizi tavsiye ederim..
gözümde dünyanın en iyi tada sahip birasıdır.Gerek arpa gerekse buğday biraları olsun franziskaner kadar lezzetli buram buram buğday kokusunu içinize çekebildiğiniz bir başka bira görmedim henüz.
alamancı birasıdır.
Alamancı birası değil, White beer'dır. Bu nedenle Alamancı birası olamaz. Alamancılar meraklı değildir White beer içmeye
muhteşem bir alman buğday birası bir schöfferhofer bir erdinger bir paulaner edasıyla salınmakta olup almanya'da 1€ civarında satılmakta olup türkiye'ye gelirse en az 8 liradan satılacaktır.
An itibariyle menbağında lucky strike red eşliğinde tüketmekte olduğum, gevrek tatlı münih menşeyli bira tanrısı.
bildigin boza. utanmasam yaninda leblebiyle icecegim. lan bira dedigin biraz sert, keskin olmali, girtlagi yakmali, mideyi az biraz eksitmeli. bunu icerken vallahi uyku once sutunu icen bebeklere benziyorum. isin kotusu alistim bir de, her gun 3-4 siseyle eve geliyorum.
yemek yaninda muhtesem giden bira. bol köpüköü bardagiyla sölen havasi yaratiyor.