mersin şehir hastanesinde babasını tedavi ettiren adam, babasına takılı olan idrar sondasının "Erkek hemşire yok, caiz değil" bahanesiyle 4 saat boyunca değiştirilmediğini iddia etti. bir kez daha tekrarlıyorum islamla içli dışlı olan insanların sağlık sektöründe olmasına karşıyım. kusura bakmasınlar ama zikerler öyle caizi.
Son günlerde bu imam hatip tıp fakültesi mezunları bir hayli arttı zaten.
Önce gata'daki lavuk, sonra bu.
Hemşirenin cemaat bağlantıları araştırılmalı, hasta ayrımı yaptığı için hastaneden kovulmalı.
Hastanın ailesi tarafından iftira olur olmaz ayrı mevzu.
Ama doktorun görevidir muhabbetini de geçelim. Doktorun tanı koyup, müdahaleyi hasta bakıcının yaptığı vakalar az uz değil. Bunlar Karşısında Hemşire bulduysa gene iyi.
Sağlık söz konusu olan. Zaruret halinde caizdir. Hastalık bir zarurettir. Kim demiş caiz değil diye? Caiz değilmiş. Hadi ordan be. işine öyle gelmiş onların. Dini kullanmasınlar. Bu konuda fetvalar açık. Zaruret miktarı Cevaz var. izin var. Müsade var. Kimse cahil değil artık. Herkes neyin ne olduğunun farkında. O zaman neden hemşire olmuş ki? Dinen, Kamu / özel sağlık kurumunda o anda hastaya uygun görevli bulunamadıysa -ki olabilir- zaruret hali doğmuştur. Bahane üretip Faturayı hastaya kesmek yerine -erkek yada kadın- farketmez Görevini yerine getirmekle mükelleftir. Doktor hemşire v.s. kimse artık..
--spoiler--
Ancak özür sebebiyle erkeğin veya kadının avret yerine bakılmasında bir sakınca bulunmaz. Örneğin; sünnet için sünnetçinin erkeğin mahrem yerine bakması caiz olduğu gibi, hastalık halinde de bu caiz olur. Yine doğum sırasında ebe, kadının mahrem yerlerine bakar, zarûret halinde kadın doktor bulunmayınca erkek doktor da kadının tedavisinde bulunabilir. Çünkü Hz. Peygamber (asm) doğum sırasında ebenin hazır bulunmasına ve gerektiğinde doğuma şahitlik yapmasına cevaz vermiştir. Bu durum bakmayı da kapsar. (es-Serahsî, a.g.e., X /156).
es-Serahsî (6. 490/1097), kadının erkek tarafından tedavi ve muayenesi konusunda şöyle der:
"Kadında çıkan bir çıbanı tedavi edecek bir kadın (doktor) bulamaz, başka bir kadına tedavi şeklini öğretmek de mümkün olmaz ve hasta kadının ölmesi veya bitkin hale gelmesi yahut dayanamayacağı bir acının meydana gelmesi söz konusu olursa, bu yaranın bulunduğu yer dışında kadının örtünmesinde, sonra onu bir erkeğin tedavi etmesinde bir sakınca yoktur. Bu erkek, gücünün yettiği ölçüde yaranın bulunduğu yer dışındaki kısımlardan gözünü sakınır. Çünkü bir cinsin diğer cinse bakması daha ağırdır. Burada zarûret halinin gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılır. Bu ise ölüm tehlikesidir, böyle bir tehlike ortaya çıkınca da zarûret miktarından fazlası mübah olmaz." (es-Serahsî, a.g.e., X/157).
din işleri ile dünya işlerini karıştıran memleketlerde görülebilen durumlardandır. önümüzdeki yıllarda, doktor ve kafası çalışan diğer sağlık görevlilerinin de ülkeyi terk etmesiyle, "bunlar"la başbaşa kalacağız. hazırlayın kendinizi.