Kurucuları Ebu Hanife, imam Şafi, imam Malik ve Ahmet Bin Hanbel olan mezheplerdir. Hepsinin ictihadları doğrudur, hiçbirine yanlış diyemeyiz. Farklılıkları şudur: Yoruma açık hadisleri yaşadıkları coğrafi mekana, sahip oldukları kültüre göre olabilitesi mümkün olan yorumlarda bulunmalarıdır. Ayrıca ictihadı da peygamber efendimiz tavsiye etmiştir.
Dinde mezhep yoktur.
Mezhepler, dinin içinde insanları ayrıştırır. Oysa ki islam, ayrışmaya karşıdır.
Sözüm ona Müslümanlara; Müslümanım deyip ardından mezhebini söylüyorsan sen bir beyninin varlığını sorgula.
(#42551384) son derece doğru bir yorum. Mezhep nedir ne değildir öğrenmek isteyen araştırır ayrıca din inanlar arasında tartışılır.
Mezhep yanlız islamda değil hıristiyanlıkta. Yahudilikte de vardır. Madde ve fırkasız kanun olmayacağı gibi mezhepsiz din olmaz. Mezhep dini akide ve ritüelleri yorumlayarak bir düzene sokan yollardır. dinin iman şartlarına asla dokunmaz aksine tutum davranış ve ritüellerin iman şartlarına uygunluğunu saptar. Bunun sonucunda islam felsefesi kelam ve islam hukuku fıkıh oluşmuştur.
hıristiyanlıkda islamdan daha fazla mezhep vardır. Hıristiyanlarda mezhep aynı zamanda kilise olarak adlandırılır.
Evet, dort hak mezhep palavrasina su acidan bakarsak, peygamber efendimiz bu dort hak mezhepden(!) Hangisine mensup veya kurucusuydu, de hadi cevap verin?. Velhasil mezhep uydurmasini bir kenara birakarak, kur'an ve sunnete tabii olalim kafi.
1 din, 4 esas ve sayısız yedek halife, 4 mezhep, onlarca tarikat, yüzlerce cemaat, onbinlerce din alimi, milyonlarca kitap sayfası, milyar küsür inanan. Sonuç?