gün geçmiyor ki bir ergenimiz daha kendisine bu teşhisi koymasın. bir de ingilizcesini kullanmazlar mı daha havalı oluyor diye. babadan oğula nesil bunlar efendim.
Semptomlarını okuyunca acaba? dediğim, kendimde olduğundan şüphelendiğim facia gibi psikolojik sıkıntı. Allah düşman başına versin lan, vermesin demiyorum bak. versin!
(bkz: sinirda kisilik bozuklugu)
daha cok travmatik bir olay yasanma sonucu ortaya cikan psikolojik rahatsizlik. misal: tecavuz, anne ya da babanin ölmesi ya da ayrilmasi.
borderline olan bir kimse de kendine zarar verme durtusu bulunur. bu kisiler genel olarak kendi kollarini jiletle ya da baska birseyle keserler. bu tip kendine zarar verme durumunda iclerinde besledikleri olumsuz duygulari atarlar.
ayrica bir borderliner asla yanliz kalmaya tahammul edemez ve bunu ellerinde ki tum imkanlarla önlemeye calisirlar. misal: intihar etme tehditleri.
intihar etmeye megillidirler.
takintili asik olurlar.
borderline bir kisi kendini hep icsel bir boslukta hisseder ve bu kisiler surekli duygusal inis cikislar yasarlar. ayrica bu hastalik bazi durumlarda bipolar bozukluk ile karistirilir. borderline baska psikolojik rahatsizliklarla birlikte de gorulur. misal: yeme bozuklugu.
borderline bir hasta kisiligi oturamamis bir kisidir. bu kisiler kendi cinsel arzularini da cogu zaman bilemezler. bugun escinsel yarin hetero seksuel olabilirler. bugun musluman ayni gun icinde bir ateist gibi dusunebilirler.
kadinlar da gorunme sıklığı erkeklerden fazladir.
kurt cobainin de ayrica bu hastaliktan muzdarip di.
bir cok psikolog ve psikiatrist borderline hastasi tedavi etmeyi red ederler. cunku yapilan arastirmalara gore bu tip
hastalari tedavi eden doktorlarin da ruh sagligi bozulabiliyor.
hayatı çok ama çok yorucu kılan bir rahatsızlık. söylemesi bazen havalı evet, bak ne kadar cool bir hastalığım var gibisinden tavırlara girmek kimileri için çekici ya da ilginçte kılıyor olabilir ama gerçekten bu rahatsızlığı yaşayan biri için zerre kadar bir artısı yok. adı üzerinde rahatsızlık işte ne güzelliği olacak zaten. 22 cm penisinin olması gibi tatlı bir anomali değil bu durum. çoğu zaman dünya nın en yorucu pisliği.
' ne seninle ne de sensiz' kişiliksizliğini yaşayan en dramatik bozukluktur bana göre. çoğu hastalık sabit anormallikte seyrederken bu uçlarda boğulup gider.
insana hayatı öğretirler henüz yaşamadan. tabii uzaklaşması da bir hayli zor hele de yakınınızdan biriyse. ilişkilerini dramatikleştirmek adına herşeyi yapıyorlar.
aynı zamanda hem seviliyor hem de nefret ediliyorsunuz.
hazin sonları ise yapayalnız kalmaları. dostsuz kalmaları.
dedim ki kendime bir gün sarah sen deli misin neyin mücadelesini veriyorsun tanrı mısın sen, acımak senin ne haddine. ve huzurlu daha anlamlı bir hayata kavuştum.
sınırda kişilik bozukluğudur. böyle bir sevgilininz varsa, boku yediniz demektir. Hele bir de tencereye kapak olma gibi bir potensiyeliniz varsa, filmlere konu bir ilişkiniz olur. Sıçılacak ağız göte yakın olur misali, ağzınız bok koka koka dolaşırsınız.
bir de karşısındakini bununla suçlayan vardır.. bu hastalığın ince çizgisini bilememiş.. dahası kendinde asla bunu görememiştir.. çünki hesapta güçlüdür..
klasik tanımın dışında şöyle açıklamakta fayda gördüğüm kişilik bozukluğudur:
bu rahatsızlığa sahip kişiler için kullanılacak en doğru tanım hayatın siyah ile beyaz kadar birbirine zıt olduğudur. aradaki hiç bir rengi görmezler, onlar için gri sarı yeşil vs. yoktur ya siyah vardır ya da beyaz. görüşmeleriniz esnasında anında bu farkı algılayabilirsiniz. argo olarak manyak lan bu aq der geçersiniz çünkü bir konudan bahsederken neşeli cıvıl cıvılken sadece saniyeler içerisinde farklı bir konuya geçmiş ve hüngür hüngür ağlarken bulabilirsiniz. o anda ben ne dedim ki şimdi ya dersiniz ama olayın sizinle alakası yoktur. birey anlık olarak tepki değiştirmiştir. bu rahatsızlığa sahip bireyler çok fazla güven veren bireyler değildir çünkü ne zarar verici ya da zararsızdır diyemezsiniz. çok hızlı gel-gitler yaşaması nedeniyle düşünceleri hareketleri ve olaylara verdiği tepkiler çok hızlı değişkenlik göstermektedir. intihar etme riski ciddi anlamda taşımaktadırlar çünkü bu rahatsızlıklarının farkındadırlar ve bu onlara ciddi anlamda zarar vermektedir. bu ızdırap ve ızdıraptan kurtulma güdüsü onları intihara sürüklemektedir. ha burada yazılanları okuduktan sonra lan ben de böyle miyim demeyin muhtemelen değilsiniz ancak hala şüpheleriniz varsa bir psikiyatriste muayene olmanız faydalı olacaktır. ayrıca bu rahatsızlığın türkçesi sınırda kişilik bozukluğu olrak tanımlanmaktadır.
sizi normal bir insandan daha iyi ya da daha kötü yapan hastalık. beni "istikrarın gerekliliğine inanmıyorum" şeklinde felsefe yapmaya itmişliği vardır, hala da öyle ama yorucu da tabi.
--spoiler--
personality disorder ne lan yarram! kişilik bozukluğu diye mis gibi türkçesi varken, skimsonik lümpen göt lalesi seni. gece gece ayar ettin.
--spoiler--
adı üstünde bir hastalık, kişinin sürekli sınırlarda dolaşması, dengeli ve tutarlı olamaması, iç dünyasında da ani, sık ve büyük çalkantılar yaşaması hali. her psikolojik rahatsızlık gibi borderline kişilik bozukluğu da genelde kadınlarda görülmekte ama erkek hastaların sayısı da oldukça fazla. kişi birine aniden çok fazla değer verip sonrasında ona karşı olumsuz duygular besleyebilir. önce bir göklere çıkarma, sonrasında ise yerin dibine batırma hali; kısaca duygularda sürekli tutarsızlık yaşar. hayatta her olay ve durumda kendi içinde çok sık çelişkiye ve ani duygu dalgalanmalarına düştüğü için kendini boşlukta ve gergin hisseder. bu gelgitler zamanla kişiyi yıprattığında intiharı deneme olasılığı çok yüksektir. kendini huzursuz, hırçın, karamsar, öfkeli vs. hissettiği için ruh dinginliğini alkol ya da uyuşturucu ile sağlama eğilime girer, alkol/madde bağımlısı olabilir. yalnızlığı kabul edememe/tahammül edememe durumlarında arkadaş olarak ya da cinsel anlamda pek çok kişiyle yakınlaşabilir ve aniden kendilerini bu ilişkilerden soyutlayabilirler. daha pek çok semptom söz konusu ancak kısaca kişinin iç dünyasından, genel hayatına yayılan bir dengesizlik halidir. beraber yaşaması en zor psikolojik rahatsızlıklardan biri.
Türkiye'de psikiyatri alanında kendine henüz tanı ve tedavi aşamasında pek yer edinememiş bir hastalıktır ( ki dünyada da tıp sahnesine erken çıktığı söylenemez) Ağır işlev boukluğu ve yüksek intihar riskin nedeni ile önem verilmesi gereken bir hastalıktır. Terkedilme korkusu, tutarsız duygulanım ve kimlik sorunu ern göze çarpan belirtilerdir. Gerçek ve net bir teşhis için kimlik karmaşası, ilkel savunmalar, yakınlaşmaktan korkma, karmaşası, ilkel savunmalar, yakınlaşmaktan
korkma, gerçeği değerlendirme bozukluğunu hedef alan testlerin yapılması gerekmektedir.Kadınlarda daha çok gözlenmekle birlikte, eğitim seviyesi ile doğru orantılı olduğu görülmektedir. Hastalıkla birlikte majör depresyonun görülme ihtimali ve şizofrenik bir hastada orataya çıkma ihtimali yüksektir.Çeşitli belirtilere bakarak, insanların kendini teşhis edebileceği bir hastalık değildir. Hastalar, bir yandan bu kişilik sorunu ile hayatı zorlaştırırken, diğer yandan da eğitim,iş gibi alanlarda sorun çıkarmakla birlikte farklı duruşları açısından başarılı da olabilirler.Bu elbette ki onların mutlu olacağı anlamına gelmez!
Onlar, bir partide diğerleri onunla daha az ilgilenirken aniden hüzünlü bir havaya bürünebilir, ağlayabilir ya da masanın üzerinde bulduğu bir bıçakla-çatalla kollarını gülümseyerek hırpalamaya başlayabilirler.Bir ilişkiyii doruk noktasına kadar getirip bırakmaları çok büyük ihtimaldir ve ilişkinin bitişinin ardından kişilere ' o da gitti' damgası vurarak, putlaştırmak, ardından ağıtlar yakmak kendilerine yaptıkları işkenceden sadece biridir. Sigara, alkol ya da uyuşturucuya meyilleri vardır.Bazen çok içerek kişilerin dikkatini çekmeye çalışırlar, bazen evlerine kendilerini gün boyu kapatarak diğer kişilerin haber almasını engelleyip telaş etmesini sağlarlar. En sevdikleri arkadaşlarından nefret etmeleri an meselesidir.Ciddi konularda her zaman tutarsızlık gösterirler. Din ya da metafiziksel konularla ilgili aşırı bağımlılıkları ya da karşıtlıkları vardır.Kendilerinin seçilmiş olabi,leceğine inanırlar( bazen özel olarak görürler) ancak bu sesler duyma,bir şeyler görme şeklinde değil hissiyat düzeyindedir.
Bir borderline'ı ancak başka bir borderline tanıyabilir!
tüm sıradan görünen, sıradan yaşayan insanlara düşmandır çoğu zaman bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişi. en sevmediği insan tipi sorulduğunda aşık olduğu kişiyi tarif eder. kızgınlıklarının ve mutsuzluklarının nedeni sıradan değildir ama mantıklı nedenler sunabilir kendince.
uçurumun kenarından hayata gülümseyebilirler.
bu kişiler çok yoğun olarak özgüven eksikliği yaşarlar. hep terkedildiklerini düşünürler. kronik boşluk hisleri vardır ve genellikle çıkarcı şekilde davranırlar. tedavi zor olabilir. terapistin de sonradan kendilerini terk edeceğine inanırlar.