cemaatçiler ve diğerleri başlığında incelenmeli. Cemaatçilerin çoğu üstüne para da kazanıp ailesine gönderebilirler. iş "diğerleri"ne gelince, durum değişiyor tabii ki de... Diğerleri de kendi aralarında, alkol-sigara tüketenler, manitası olanlar-olmayanlar, evde kalanlar-yurtta kalanlar şeklinde ana başlıklarda incelenip kesişim kümeleri tarandıktan sonra alt başlıklar oluşturulup masraflar istatistik güven aralığında ortaya çıkarılabilir. Ama en uç örnekleri baz alırsak, melek gibi yaşayan bir öğrencinin asgari 500 Tl masrafı olur, hovardalığın dibine vuran öğrencinin ise masrafı uçsuz-bucaksız olur.
Ogrencisine ve yaptiklarina gore degisir. Eger cok aktif, cok firlama bi' cevresi varsa Allah aileme bol kazanclar versin diye dua etmesi gerekli. Yoksa işi yaş.
hangi sınıfta olduğuna göre artması muhtemel masraflardır.sadece dışarıda eğlenceyi konuşursak, hazırlık ve ilk yıl ortamı tanıma, milletin sigarasından otlanma devridir masraflar minimaks seviyesindedir.2 sınıfta artık ben buralıyılım, misal:izmir yeeaah diyerek ortalıkta dolaşmaya, her yeri bilirim trip'lerine girilmeye başlanır saçma sapan çok gereksiz para harcanır.3 sınıf cinstir.notlar rezalet ortam bok gibi haliyle para harcanacak yer sayısı bulmakta zorlanmayla geçer en azından benim öyleydi ama 4. sınıf bambaşkadır.okulun bitecek olmasının verdiği stres ve 4 yılda yapamadığın her şeyi yapmaya çalışma arzusu insana öyle bir para harcatır ki anlayamazsın, anlamak istemezsin.
-310 tl apart kirası.
-aylık en fazla 25 tl yol parası. (özel öğrenci kartı sağolsun)
-aylık en fazla 25 tl yemek parası. (okul yemekhanesi)
-32 tl telefon faturası.
-aylık apart alışverişi ortalama 75 tl.
467 tl etti sanırım. iddaa ve tavla, bilardo filan katarsak ortalama 500 tl.
eğer kıbrıs şartlarında ise;
elektrik 60tl,
su 30 tl,
ulaşım 50-75tl (gezmesine göre 500 de olur),
mutfak 200 tl,
tüp 40 tl,
not giderleri, fotokopiler vs. 25 tl,
şahsi harcamalar 200 tl.
ev kirası ve okul parası haricen yapılan hesaplamadır.
toplam yeküne baktığımızda: 605 tl
harcama bandı 500-700 tl arasındadır.
buralara gece hayatı eklenmemiştir. eklenirse 10.000 tl bile yetmez.
özetle 400 lirayla geçinen arkadaşım da var, 3.000 lirayı yetiremeyen de.
edit: bu arada lokanta filan yok, evde yapacaksın yemeğini üstad.
kız arkadaşı varsa ve sigara kullanıyorsa para dayanmaz masraf ölçülemez
kız arkadaşı var sigara yoksa birincisinden hiçbir farkı yoktur
kız arkadaşı yoksa sigara içiyorsa masraf aza iner
kız arkadaşı yok sigara da içmiyorsa masrafı yok demektir. *
şehirden şehire oldukça değişim gösterir bu durum özellikle büyük şehirlerde kendimden biliyorum eskişehir gibi hafiften büyük sayılabilcek bi şehirde 600 liraya ay sonunu zorlayınca gelebilirken ve burda masraflar arasında ev kirası, fatura falan filan varken.
ancak istanbul'da olan bi öğrenci üzerinden varsayım yapalım ki 600 liraya yurtta yaşasan yetmez o yol parası, sigara, konserde vardı olum falan derken ay sonu yine çıkmaz.
edit: eskişehirde hard rock falan dinliyosanız en iyi ayda bir konser olur oda eğer şanslıysanız tabi buda masrafa direk yansıyor görüldüğü gibi.
sevgilisi olan bir emeklinin oğlu aylık ortalama 200 harcar, kızında ise rakam tahminimce 300'leri bulur. (kendi şehrinde okuyan üzerinde hesap.)
şehir dışında okuyan ve burs/kredi alan biri için ise bu masraf yurt, içki, sigara (dışarda okuyup zıkkım kullanmıyorum diyen varsa sikeyim) gezme tozma sevişme masrafları ile bu miktarlar 600-700 lirayı bulmaktadır.
bu hesaplarda da görüyoruz ki, kendi şehrinde okuyan üniversite öğrencisi (mesela ben.) 4 yılını çar çur etmekten başka bir sik yemez, "ilerde meyvesini toplarım ehehe" diye de anca kendini kandırır.
millet şehir dışında partilerden doğum günlerinden çıkmaz içer içer sarhoş olur, bizimki bir içse bin hesap verir.