bilgisayar mühendisliği

entry163 galeri2
    132.
  1. iyi çalışılmazsa 4 senede bitirmenin imkansız olduğu lisans bölümü.
    1 ...
  2. 131.
  3. okuduğum bölümdür. bizim üniversite ile mi akalalıdır bilmiyorum ama bizim bölümde inanılmaz bir kopukluk ve gruplaşma var. örnek vermek gerekirse diğer mühendislik bölümlerinde bir soru sorulunca ya da sınav konuları birisinin eline geçince genelde paylaşılır herkesle. ama bizde öyle olmuyor. önemsiz derslerinkisi paylaşılıyor ama önemli derslerin eski sınav soruları kesinlikle paylaşılmaz. herkes kendi grubuyla paylaşıyor. minibüste denk geldim bizim bölümden çocuğa cayır cayır sınav sorularını atıyordu arkadaşlarına. whatsapp grubuna yazdım sınıfın sorular elinde olan atabilir mi diye defalarca ama atmıyor. soruncada kardeşim bende yok ya diyorlar. birde özellikle eşşek gibi çalışıp çalışmadım deme özellikleri var. bilgisayar mühendisliği okuyacaklara tavsiyem 1 tane iyi arkadaş edinin ve onunla takılın onunla ders çalışın. ben öyle yapıyorum mesela. bu bölümde insanlar genelde bencil olabiliyor.
    2 ...
  4. 130.
  5. Yakın bir zamanda mezun olacağım bölüm ve sahip olacağım ünvan.
    Bilgisayar mühendisliği bitiyor mu? diye komik bir şey sormasın kimse bildiğin cem yılmaz esprisi olur bu. şu an tüm dünyayı etkisi altına alan yazılım 2030 larda dünyada asıl söz sahibi olacak. yani belki sıçtığınız klozeti bile yazılım ile programlayacaklar ki geçen gün akıllı klozet diye birşey gördüm. işte çevrede gördüğünüz her akıllı kelimeli nesneleri bilgisayar mühendisleri kodluyor.
    onlarca hatta yüzlerce alt dalı var bilgisayar mühendisliğinin. kontrol mühendisliği, test mühendisliği, satış mühendisliği, yazılım mühendisliği, sistem mühendisliği, donanım, veritabanı yöneticiliği gibi saymakla bitmez sadece sizin ilgi alanınız ve zevkinize kalmış.
    normalde dünyada en uçuk alanını seçin bilgisayar mühendisliğinin iş vardır. ama malesef türkiyede çoğu şeyde olduğu gibi bu da tekele inmiş durumda. web site yazılımcılığı ve yeni yeni gelişen android yazılımcılığı üzerine çark dönüyor türkiyede. gerçekten kötü. mesela bir oyun sektörü içinde çalışmak isteyen kardeşlerimize ekmek çok zor bu ülkede. halbuki adamın hayali ama piyasa yok. ama yurtdışında milyar dolarlar dönüyor.
    bu meslekte başarılı olmak istiyorsanız son gün çalışmalarla olmaz bu bilin. müthiş derece pratik ve çalışma gerekiyor. sürekli çalışmalısınız sürekli kendinizi geliştirmelisiniz. şayet bugün çok iyi bildiğiniz bir teknoloji yarın yerini daha yeni bir teknolojiye bırakıyor. hiç birşeyin garantisi yok. sadece sürekli yeni şeyleri öğrenmeniz gerekiyor.
    4 ...
  6. 129.
  7. is imkanlari surekli artmakta olan bolumdur, kendini gelistirmis kimseler icin.
    2 ...
  8. 128.
  9. tam telef mesleği. eskiden çok prestijliydi lakin artık çok ayağa düştü.
    2 ...
  10. 127.
  11. bilgisayar mühendisliği değil ama onlarla iş hayatında aynı kefede olan bir bölümden mezunum. dersleri geçer okulu bitirirsin bir şekilde ama arkadaşların da dediği gibi eğer işi öğrenip bu mesleği yapmak istiyorsan kendini çok çok çok öyle böyle değil çok fazla zorlaman gerek, abartmıyorum gece gündüz çalışman araştırman gerek, aksi takdirde üzerinde seni aç bırakacak bir lanete dönüşür bu mezuniyet.
    2 ...
  12. 126.
  13. Kendini geliştirmeye bakan bölümlerden bence.

    Hiç okulunu okumadan bilgisayar alanında anlayıp iş yapanlar varken okuyup işsiz kalmaktan bahsetmek saçma olur.

    Ee kardeşim kim senin okuluna bakar ki? Ben okudum. Ee iyi de işi biliyor musun?

    Şimdi özel sektörde birisinin işi bilip kendisini yükseltecek adam yerine torpille birisini mi alacak yani?

    Ama okuldan ziyade ilgi ve kendini geliştirme işi bence.
    0 ...
  14. 125.
  15. elektronik mühendisliği düşünmeme rağmen şu sıralar kafamda olan bölüm. acaba okuyan veya bilgi sahibi olan var mı? yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum dil ile ilgili eksiğim yok fazlam var.
    1 ...
  16. 124.
  17. Küçüklük hevesim olduğu için ve ilgi alanıma girdiği için okumak istediğim bölümdür. Ama kimisi iş bulunur kimisi bulunmaz diyor. Bilen arkadaşlardan yardım istiyorum
    iş olanakları nasıl ve üniversite kısmının zorluk derecesi nedir.
    1 ...
  18. 123.
  19. Bilgisayarın parçalarını takma başarısını sağlayan arkadaşımın ben bu isi yaparim diyerek tercih ettigi ve okuduğu bölüm.
    2 ...
  20. 122.
  21. günümüzün teknolojik ilerlemeleri doğrultusunda artık çok genel kalmış bölümdür. bilgisayar mühendisliği; yazılım ve donanım olarak artık 2 temel bölümde inceleniyor ve bu bağlamda yazılım sektörü "yazılım mühendisliği" adı altında zaten ayrılmaya başladı bile. eğer hedef bilgisayar programcısı(coder) olmak ise yazılım mühendisliğinde eğitim görmek sektöre girişte avantaj sağlayacaktır. hee yok ben donanım adamıyım, büyük şirketlere servis sağlayıcıları ve ağ bağdaştırıcıları kuracağım filan diyorsanız bilgisayardan devam edebilirsiniz. işsiz filan kalmazsınız, elinde telefon olmadan sıçmaya gidilmeyen bir dünyada bilgisayar mühendisi işsiz kalmaz haliyle.
    1 ...
  22. 121.
  23. ülkedeki mezunlarının yüzde 80 inin işsiz olduğu gerçeği vardır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1267561/+ torpil şart dostum. sorun varsa alabilirim.
    6 ...
  24. 121.
  25. türkiye de ki üniversiteler ne biliyor ki ne anlatacak amk!

    her yer torpilli akademisyenlerle dolu.
    5 ...
  26. 120.
  27. Okunmaması gereken meslektir. Zira liseyi web tasarım okumuş biri olarak söylüyorum ; bir çok arkadaşım bilgisayar mühendisliği kazanıp pişmandır. Sağda solda mağazalarda eleman olarak hayatlarını idame ediyorlar.
    1 ...
  28. 119.
  29. Başlamadan önce en az bir dile hakim olmanızı öneriyorum.
    Javayı tercih edebilirsiniz, sıfır bilgi ile başlamayın.
    2 ...
  30. 118.
  31. Bilgisayarla ilgili bir meslektir.
    3 ...
  32. 116.
  33. Merhabalar,
    Öncelikle bu meslek hakkında konuşmadan önce kendimden bahsederek başalayayım ki "sen kimsin ki bu meslek hakkında konuşuyorsun?!" konusuna açıklık getirmiş olalım.

    Şu an falanca üniversitede (adının önemi yok) 4. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrecisiyim. Haziran ayından itibaren bir yazılım firmasında bilgisayar mühendisi olarak part-time çalışmaya başladım.

    5 yıl önce (hazırlık da okudum) bu başlığa bakma gafletinde bulunup çocukluğumdan beri hayal ettiğim mesleğe dair yazılanları görünce yüreğim burkulmuştu. Ve ciddi anlamda korkmuştum, "harbi böyle mi ya durum?" diyerek...

    Bu yüzden önce başlık altındaki hatalı sorulara yanıt verip, sonra durumu kendimce size özetleyeceğim.

    -Her önüne gelenin yazılımcı olduğu ve kendine engineer dediği ülkede şans biraz düşüyor, şimdiki aklım olsa öğretmen olurdum.

    Arkadaş kesinlikle haklı kendine göre. Ona göre herkes bilgisayar mühendisi çünkü bilgi her an güncellenirken kendisi buna yetişemediği için çözümü birşeyler ezberlemek olarak bildiği için afallayıp kalmış. Haliyle bir kere öğrenip, ardından sürekli aktarmak olan öğretmenliği tercih edeceğini yazmış. Bilgisayar mühendisliği diğer bazı sektörlere göre çok daha zıttır iş bakımından. Sürekli öğrenmeyi gerektirir, üsttelik bu gün çok iyi öğrendiğin bir sistem yarın demode olup, yeni bir şey popülerlik kazanabilir, bu nedenle sürekli kendini geliştirmek zorundasındır. Çalıştığınd saatten ziyade yaptığın iş önemlidir ayrıca. Bilgisayar ve programlama mimarisini hızlıca çözmen ve her yeni sisteme kendini çabucak adapte edebilme becerin ve -azmin- olması gerekir. Aksi halde sektörde tutunman neredeyse imkansızdır. Birazcık açıp dökümantasyon okuyan ve ingilizce bilen herkes bizlerin işini yapabilir bu da doğrudur, çünkü bilgisayar mühendisliğinin anahtarı döküman okumaktan geçer. Eğer yeterince -azmin- varsa teknoloji ile herşeyi yapabilirsin.

    -üniversite farkı sıfır diyenler gerçekten bir odtü görmemiş insanlardır. cahil cahil konuşmaktadırlar. ulan sen kötü üniversitede okumuş olabilirsin. para kazanmak kıstas değil. işte iyi üniversitede okusaydın bu farkı anlardın.

    Bu sektöre adım atarsanız, üstteki karakterlerden çok olduğunu öğrenim hayatınız süresince görürsünüz. Bu adamlar meslek hayatı başlayınca bir anda kayboluverirler. Çünkü üniversitelerine o kadar güvenirler ki birşeyler öğrenmek bazılarında 2. hatta 3. planda kalır. Haliyle (son zamanlarda "falanca üniversite mezunu tercih sebebidir..." yazanlar bile bu arkadaşlar yüzünden hayli azalmış durumda ama) sektöre girdiklerinde birşey yapamazlar ve onları sektörde pek az görürüz. Ama konu övünmek olunca en birinci onlardır. Bunun sebebi onların çok iyi eğitim görmelerinden ziyade o üniversitelerin yapılanları duyurabilme imkanıdır. örnek olarak ben filanca üniversitede yeni bir dağıtım geliştirsem bu duyulmazken, bu üniversitelerde dağıtımın kopyasını "ben yaptım" diye yazsam hemen olay olur ve prestij ekibi bunu pompalar. Haliyle bu arkadaşlar da o pohpohlamanın etkisinden kimi zaman hiç çıkamazken kimi zaman son senelerde ayılırlar. Yine de kafası çalışan adam ODTU gibi Bahçeşehir gibi yerlerde daha fazla imkan bulacağından elbette aynı eforla daha iyi yerlere gelecektir. Ama bunun üniversiteden ziyade kişinin -azmiyle- alakası olduğu açıktır.

    -Yabancı dil olmazsa olmazdır.

    Belkide bu başlık altındaki en doğru cümle bu üsttekidir. Programlama dili öğrenmeden önce ingilizce öğrenin. Hocaların kapısında yatın, ingilizlerle kanka olun, yabancı diziler takip edin, roman okuyun, ne halt ederseniz edin, bu mesleğin altın anahtarlarından 2.si ingilizcedir. Türkçe dökümanla ancak giriş yaparsanız, eninde sonunda ingilizce öğrenmeniz gerekecek, en başta öğrenin ki rahat edesiniz.

    -hiç okumayın, herhangi 2-3 programlama dilini 4 sene boyunca hayvan gibi çalışarak öğrenin daha çok para kazanırsınız.

    iş hayatında "alaylı" kesim denilen bu kesimden arada görebilirsiniz. Söylendiği gibi 1-2 dil bilirler ama egoları Richard Stallman'da yoktur. Yanlarında bu işin mektebine gitmiş adamlar bu kişilerin egolarını bildiklerinden durumu iplemezler, bu arkadaşlarsa eğitimini almadan biryerlere gelebilmenin verdikleri gururla esip gürlerler, zamanla bu karakterleri analiz edip, bu bölümü okuyanla okumayanın farkını çok daha net ayırt edersiniz. Konu paraysa aklınız varsa en geç 2.sınıfta para kazanabilir kıvama gelirsiniz, -azimle- öğreneceğiniz birkaç popüler teknoloji size para getirecektir.

    -Para Mevzusu

    Üstteki soruları cevapladığıma göre -bana göre- bu mesleğin altın kurallarını anlatarak burayı okuyup tercih yapacak ya da yapmış arkadaşlara birkaç öğüt vermek istiyorum.

    Bu meslek hiçbir zaman sabah 8 akşam 5 bir meslek olmadı. Olmayacakta. Bu mesleğin olayı "esnek çalışma saatleri"dir. Yani saatlerce aynı şeye çalışmanız gerekir, gece-gündüz uğraşmanız icap eder çoğu zaman, o nedenle bu bölümü seçecekseniz kendinize sormanız gereken ilk soru "Saatlerce bilgisayar başında döküman okumaktan sıkılır mıyım?" olmalıdır. Eğer bu sizin için problem değilse gerisi hallolur.

    Farkettiyseniz cevapladığım soruların hepsinde tek bir anahtar kelime vardı "azim". Eğer buna sahipseniz çok güzel paralarda kazanırsınız, çok mutluda olursunuz. Eğer hayalinizdeki iş "Sabah 8 de gideyim, akşam 5te çıkayım, param hesabıma yatsın, kalan vaktimi ailemle geçireceğim" ise bu mesleğe yaklaşmayın. Samimi olarak söylüyorum, -aç kalırsınız-.

    Diğer mesleklerde [2X] çaba sarfetmek gerekiyorsa bu meslekte o [5X] tir. Çünkü bu meslekte şartlar sürekli değişir. Hep daha yenisi çıkar, hep daha iyisi olacaktır ve olmaya devam edecektir. Bu da demektir ki her daim öğrenmeye devam etmek gerekecektir. Dolayısıyla bu meslek hiçbir zaman kabına sığmayanlar için daha uygun bir meslektir. Standart bir düzeni yoktur. Yeri geldiğinde çileden çıkmayı gerektirir, bunun için de gerçekten sağlam azme sahip olmanız gerekmektedir.

    Bilgisayar mühendisliğinde iş bulmakta zorlanan insan sayısı oldukça fazla, peki neden? Bu mesleğin okulunda size sadece her alandan bir kaşık tattırırlar, eğer o kaşıkların üstüne karnınızı doyuracağınız yemeği mezun olana kadar seçip karnınızı doyurmazsanız "diplomalı işsiz" olarak kalacaksınız demektir. Google'dan "bilgisayar mühendisliği iş ilanları" yazarsanız karşınıza doğru düzgün hiçbir sonuç gelmez, çünkü bu devirde kimse bilgisayar mühendisi aramıyor artık. Bu devirde "Android developer" aranıyor, "Java Testing Developer" aranıyor, "PHP Developer" aranıyor...
    Sözün özü, bu meslekte okulda gördüklerinizin hepsi tadımlıktır, size alanınızı seçmeniz için üniversitenin stratejisine göre teknolojinin bazı kısımları tattırırlır, eğer tadımlıklarla kalırsanız, pek tabii aç kalırsınız...

    4. sınıfa gelip format atmayı öğrenmeyen insanların olduğu bir bölümdür bilgisayar mühendisliği. Gelen insanların %70'ı puanları tuttuğu için bu bölümü seçmişlerdir ve bilgisayara dair hiçbir merakları yoktur. Dolayısıyla tek gayeleri "ders geçmek" olan insanlarla başbaşasınızdır. Haliyle mezun olunca geçtikleri derslerde işe giremeyeceklerinden bu ekip her zaman işsiz olmaya mahkum olacaktır.

    Türkiye'de ciddi anlamda kalifiye bilgisayar mühendislerine ihtiyaç var, her zamanda olmaya devam edecek. Eğer bilgisayar başında saatlerce oturup "kantır, lol" oynamak yerine birşeyler araştırmayı seviyor, kendinizi geliştirebiliyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer kitap okumayı seviyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer bir şey yaparken o iş olmadan o işten vazgeçmiyorsanız bu bölüm size göredir. Eğer insanlar birşey hakkında "yapılamaz" dediğinde o şey hedefiniz haline geliyorsa bu bölüm size göredir. Eğer teknoloji denen muazzam yapıya baktığınızda hayran oluyorsanız, nasıl yapıldığını merak ediyorsanız bu meslek size göredir.

    Buradan sonrasını bu bölümü seçen arkadaşlar okusunlar, diğer arkadaşlar için henüz bir anlam ifade etmeyecektir.

    Bölüme ilk geldiğinizde göreceğiniz dersler mühendislik ağırlıklı olacaktır. Bu derslerden yüksek alma çabasına girmeyin, zaten muhtemelen alamayacaksınız. Bir an önce bu iş için hevesli hocaları bulun. O hocalarla sohbet edin, azimli insanları gördüğünde onlarda buna karşılık vereceklerdir. Bu hocalar ile beraber alan çizginizi oluşturursanız birçok hata yapmanızı önleyeceklerdir. Çünkü sizden önce yüzlerce insan o adamların tornasından geçti ve o adamlar hepsini gördü. Hocaların bir kısmı kurmalı muzik kutusu gibi her sene aynı şeyi anlatan moron insanlardır. Bu insanlardan ezberlediklerinden fazlasını beklemeyin, çünkü vermeyecekler. Gidip sorduğunuzda da sizi tersleyeceklerdir. Sormayın, gidin internette araştırın. Özellikle moron hocalarla aranızı iyi tutun ki derslerine çok kasmadan geçebilesiniz.

    Yapacağınız ilk şeylerden google kullanmayı öğrenmek olsun. Sorunları google'dan araştırmayı öğrenin. Bilgisayarınıza nasıl GNU/linux kurulacağını araştırın, asla bir programın, bir programlama dilinin, bir işletim sisteminin fanı olmayın. Sizin buna hakkınız yok. Bunu size en iyi tattıracak işletim sistemi GNU/linux'tur. Bilgisayar yapısını öğrenmenize katkısı mutlaka olacaktır.

    internetten teknoloji etkinliklerini takip edin, aratabileceğiniz örnek birkaç keyword(ingilizceyi öğrenin): "Açık akademi", "Özgür Yazılım Günleri", "Microsoft Geliştirici Seminerleri", "Linux Yaz Kampı", "PHP Seminerleri"...

    Bu liste böyle uzayacaktır, zaten birkaçını araştırdıktan sonra etkinliklerin içinde kaybolacaksınız. Bir alan seçene kadar tüm dillere , tüm yapılara maymun iştahıyla yaklaşın, ne zaman bir dil için "bucu olucam ben" derseniz o andan itibaren ise tüm dilleri hayatınızdan uzaklaştırın. Hayatınızın merkezine o teknolojiyi koyun. O alanda delice araştırma yapın, github'ın ne olduğunu öğrenin, kullanın, programların kaynak kodlarını okuyun, inceleyin, sürekli okuyun, hep okuyun.

    Umarım bu mesleği seçecek ya da bu mesleğin üniversitesine başlayacak olan arkadaşlara faydası dokunur yazdıklarımın. Bırakın insanlar konuşsun, bir atasözü var, bizim mesleğe uyan, hayat felsefesi edinebilirsiniz;

    "Bir işi; bilen yapar, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan çamur atar. "
    18 ...
  34. 114.
  35. Okuyun format atmayı öğrenirsiniz asdafafac.
    2 ...
  36. 114.
  37. bazı denyoların gazına gelmeden "bu çok iyi bölüm aga, para bunda, şu abim okumuş kaç yılda şu kadar para kazanmış" diyenlere aldırmamak gerekir. böyle iyi şartlarda iş bulabilen, hatta iyi kötü şartını bırakın "iş" bulabilenler çok azınlıktır piyasada, o adamlarda zaten bu yazılıma kafası çok iyi basan, acayip derecede çalışkan adamlardır. zeka olarak ortalama bir adamsanız ya da kendimi çok kasamam ben diyenlerdenseniz aman uzak durun kendinize yazık etmeyin. bakmayın siz ortalık işisiz bilgisayar, yazılım mezunu kaynıyor sektörde iş bulabilenler ancak bunların %10'u filandır.
    1 ...
  38. 114.
  39. Tabiki her meslekte olduğu gibi okuduğunuz üniversitenin etiketi önemli ama bu tarz mesleklerde adamlar işe alırken yaptığınız icraatlara bakıyor.
    2 ...
  40. 115.
  41. hiç okumayın, herhangi 2-3 programlama dilini 4 sene boyunca hayvan gibi çalışarak öğrenin daha çok para kazanırsınız.
    3 ...
  42. 114.
  43. Gençler bende bu bölümü okuyorum.Kendinize bakıyor tamamen.okul önemli değil.
    8 ...
  44. 113.
  45. istediğim bölümdür umarım olur.
    4 ...
  46. 112.
  47. Ben okudum. Çalıştığım yerde rolum bu. Mesajı ben değil sen at.
    8 ...
  48. 111.
  49. Arkadaslar okuyan ya da okumuş olanlar mesaj atabilir mi.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük