çocukluk yıllarımın en önemli parçalarından biridir. mahallede arkadaşımla arabaya torpil bağlayarak patlatıp geçmişe yollamaya çalışmamızı sebep olan filmdir. efsane filmlerden biridir.
özellikle izlediğiniz ilk doğru düzgün film ise - çok eski olmasından dolayı - etkisinden hiç bir zaman kurtulamaz , ağzınızda bıraktığı o tadı her film tartışmaları yaşanırken dile getirirsiniz. izlenilmesi gereken muhteşem seridir.
özellikle 78, 79, 80, 81, 82 doğumlu insanlarda en az star wars, kara şimşek ve ziyaretçiler kadar önemli bir yere sahip olan, bu insanların çocukluk ve ilk gençlik yıllarında hayran hayran izlediği; ve aynı insanların ilk gençlik yıllarına damgasını vurmuş olan mükemmel bilimkurgu.
izlediğim en güzel filmlerden bir tanesidir. çocukken hep böyle bir zaman makinesinin yapılabileceğini düşündürttüren, akı kapasitörü hakkında fellik fellik bilgi arattıran filmdir kendileri.
hayatımın kilometre taşlarından biri olan filmdir. çocuktum kanal d filmin serisini 1 hafta arayla her pazar akşamı yayınlardı. defalarca kez izlemişimdir yine olsa yine izlerim.
Geleceğe dönüş olarak türkçede geçen Michael J. Fox, Christopher lloyd, Crispin Glover, Lea thompson thomas f. wilson gibi isimlerin oynadığı ilk serinin 85 ikincinin 89 ve üçüncüsünün 90 yılında çekilen filmdir.
toplama bilgisayarımda izlediğim ilk filmdi. sonraki yıllarda vcd'imde izlediğim ilk filmdi. daha sonra paramı kazanmaya başladığımda aldığım dvd de yine izlediğim ilk filmdi. keşke mümkün olabilseydi de sinemada ilk izlediğim film de olmuş olsaydı. öylesine bir sevgi bu filmle aramdaki. ve hala televizyonda bir kanal aniden bu ay üçlemeyi veriyoruz dediğinde önümü ilikler, bir çocuğun bayramı beklediği gibi heyecanla beklerim.
her nedense o ne model olduğu bir türlü anlaşılmayan arabanın belli bir hıza ulaştığında geleceğe ya da geçmişe gidebilme ihtimaline bir anda olsa inandığınız, eski türk filmleri gibi tekrar tekrar izlenebilitesi yüksek, devamı çekilesi film serisi.
inanılmaz bir film her sahnesindeki replikleri ezberleticek kadar bana kendini sevdirtmiştir.Bu filmin dublajlı izlenmesi gerekir.4.Filmin çekileceği hakkındaki söylentilerle beni bir anlık şaşırtan ama daha sonra Michael j.Fox'un Parkinson hastası olduğunu hatırladığımda hadi ordan lan dedirtmiştir
filmin adının geleceğe dönüş olmasının nedeni; üçlemenin ilk bölümünün yanlışlıkla gidilen geçmişten, geriye dönme mücadelesini anlatıyor olması. dolayısıyla adı back to the future. ayrıca bu filmi izleyipte beğenmeyen bir kişi yaşıyorsa, onu bana getirin.
sözlük içerisinden filme gelen tek mantık hatası eleştirisinin (bkz: #3409690)de yanlış olduğunu düşündüğüm üçleme.
---#3409690---
....
seride ilk filmden beri zaman makinasıyla geçmişe her gidildiğinde tarih o andan itibaren yeniden yazılıyordu. zaten ilk filmin olayıda buydu; marty anne ve babasının tanışmalarını engellemişti bu da onun varlığını tehlikeye sokmuştu, 40 takla atıp aralarını yapmıştı falan. gelin görün ki 2. filmin sonunda doktor yıldırım çarpması sonucu yanlışlıkla 1885'e dönüyordu. 1885 yılında yazdığı mektup yıldırım çarpması olayından hemen sonra marty'nin eline ulaşıyordu, evet orası gerçekten harikaydı. marty 1955 yılında olduğundan o yıldaki doktorun yanına gidip ondan yardım istiyordu. pekiii, doktor 1885'e döndüğünde tarih ordan itibaren yeniden yazılmaya başlamamış mıydı? dolayısıyla doktor o yıllarda yaşayıp çoktan ölmüş olacaktı. yani 1955'e kadar yaşayamazdı. geçmişte yaşamış ve ölmüş bir adam olacaktı. yani diyeceğim o ki doktorun 1955 yılındaki hali yıldırım çarpmasından sonra aniden yok olmalıydı.
---#3409690---
Efendim anlatayım, ikinci filimde doktor ile marty nin ikinci kez geleceğe dönme planları yaptıkları kısmı hatırlayalım. Fakat, doktor bir kara tahta üzerinde geleceğe dönemeyeceklerini çünkü o geleceğin uzantısının farklı olduğunu söyler. Doktor kara tahta üzerinde zaman kırılmasını anlatırken, normal zaman seyrinin yok olmadığını, aksine zamana müdahale edildiği ve zaman kırılması yaşandığı andan itibaren sadece farklı bir gelecek yazıldığını, farklı bir akış başladığını söylüyor. Yani bir noktadan (zamanın kırıldığı nokta) iki paralel çıkmış gibi bi' şey bu. Yani paralel evrenler gibi bi' şey.
Böylece quantum fiziğini ilk bulanında bu densizler olduğunu iddia etme gaflet, delalet hatta hıyanitene bile düşebilirim. Sanırm düştüm. Utanmadan yaptım bunu evet.