bugün

genellikle gelişmesi bir şekilde engellenmiş devletlerdir..
(bkz: ucuncu dunya ulkeleri)
(bkz: geri kalmış ülke) demenin nazik yolu. uyandırmamak amacı da güdülüyor olabilir.
daha kibarcası ise gelişmekte olan ülke dir.
ımf nin daha fazla krediye muhtaç hissetmeleri için ülkelere uydurulmuş masalsı bişey.
ülkelerin ekonomik yapılarına ve sosyal olgularına göre yapılan bir sınıftır.
1-bilgi toplumu.
2-gelişmiş ülke.
3-gelişmekte olan ülke.
4-az gelişmiş ülke.
4-üçüncü dünya ülkeleri.
genel olarak makro ekonomik veriler ve ülkenin demogrofik yapılarına ve duopol yarısına göre böyle beşli bir sınıflama yapılmıştır. bilgi toplumuna örnek olarak finlandiyaverilebilir. gelişmiş ülkelere ise ispanya yada çin verilebilir. gelişmekte olan ülkeeler ise türkiye malezya , az gelişmiş ülkelerden ise mogolistan, ırak gibi ülkelerdir. üçüncü dünya ülkesi ise afrika ülkeler kongo ve benzeri açlıkla sefaletle ugraşan ülkelerdir.
sanırım bunun iklimlerle bir ilgisi var.şöyle ki sıcak iklimlerde insanların barınma kaygıları daha az.sazdan çöpten evde oturup ağaçtan hindistan cevizi,gölden balık.hatun da çadırda nasıl olsa.her yer yiyecek hayvanla dolu bi mızrakla tavşan da yakalarsın balıkta.10 tane çocuk nasıl doyar diye dert yok yani.ama kuzey ülkeleri öyle mi.barınma sorunu had safhada ısınmak gerek üremek için bile kırk kat soyunmak gerek.ekmeği buzdan çıkarmak gerek.ee böyle de olmazki ama olunca da oluyor işte.sıcak iklim insanları yiyecekleri de bitirdiler şimdi ki adıyla 3.dünya ülkesi yardıma muhtaç, açlıktan ölen oldular.ama teknoloji kuzeyde,para kuzeyde,huzur kuzeyde *.sonuçta sıcak iklim ülkeleri hep yaşamaya uğraşmakta,soğuk iklimdekiler ise nasıl daha konforlu yaşanır buna uğraşmakta. yalan mı? *
zamanında, şuan ki gelişmiş devletler tarafından sömürüldükleri için kendilerini toparlamakla mesgul olan ülkelerdir.
sömürülmekten gelişmesine izin verilmemiş ülkedir..
(bkz: gelişmekte olan ülkeler)
(bkz: gelişmiş ülkeler)
muhtemelen sömürge olan ve pazar yeri haline gelen ülkedir.
-azgel azgel topla topla topla tamam dur salih abi!

gibi repliklerin yasandığı ülke.
gelişmiş ülkelere hammadde kaynağı ülkelerdir.
less developed countries denmektedir bunlara.
Gelişmesine fazla musaade edilmemiş gariban ülke.
batı ülkelerinden olmayan toplumlara özgü yoksulluk ve ekonomik bakımdan gelişememe durumudur. gelişmiş ülkelerin sömürüsüne maruz kalındığından sonsuza dek devam etme ihtimali son derece yüksektir. az gelişmişlikten kurtulabilen bir topluma henüz rastlanmamıştır. az gelişmişlikten kurtulabilen bir topluma henüz rastlanmamıştır. az gelişmişlikten kurtulabilen bir topluma henüz rastlanmamıştır.

(bkz: bilen varsa geri gelsin)
ülke kısmını göz önün almazsak biga'nın tanımı galiba lan bu.
az gelişmiş ülkeler başlarına bir müsibet geldiğinde beni bu hale kim getirdi diye sorarlar.. halbuki gelişmiş ülkeler başlarına bir müsibet geldiğinde ben bu hale nasıl geldim diye sorarlar.. ikisi arasındaki en temel farklardan biri budur.. az gelişmiş ülkeler kendilerine sordukları soruyu değiştirmedikleri sürece hep fakirliğe, yoksulluğa mahkumdur..
kaldırımların yüksekliğinden bir ülkenin gelişmişlik derecesini anlayabilirsiniz. az gelişmiş ülkelerde kaldırımlar yüksektir.
tarih kitapları yeniden yazılınca ucundan da olsa kitapta yer almak isteyenlerin seve seve benimsediği ünvan.kendi ülkesini ve insanını küçümseyip bununla itham edenler de uşaklığa terfi eder.