şaka mısınız siz komple. kalkan arap alfabesi değil, osmanlı alfabesidir. osmanlı alfabesi ile arap alfabesi farklıdır. arap alfabesinin çakmasıdır. ufak harf farklılıklarından ziyade kendi gramer kuralları vardır.
türkçe diğer bir çok ural altay ailesi dili gibi prodentaldir. yani diş, çene önde konuşulur. arapça ise sami dil ailesi mensubudur. alfabe ile dil uyuşmazlığı aslında buradan gelir.
Arap sevici türk düşmanı rereröö... Başka da yok kodumu ergenlerine kalmış kemalizm vay ki ne vay...
dilinden bile bi haber salakları görmemizi sağlar. sıkıyorsa bu gün bile dilin %70ine kadarını oluşturan dilindeki arapça ve farsça kelimeleri at da görelim iki elinle bir cümleyi doğrultabiliyor musun.
Al sana bilgi vereyim okursun, bilşnçlenirsin;
türkçe kelimeler c - f - ğ - h - j - l - m - n - p - r - ş - v - z harfleri ile başlamaz,
türkçe b - c - d - g - ğ harfleriyle kelime bitmez.
türkçede f - h - j - v sesleri bulunmaz.
Hadi atmaya başla bakalım, alfabeyi değiştirirsin de kelime arapça be koçum.
türk inkilap anlayışı ne yazık ki budur. sadece ve sadece şekildir. ilim sadece bir kelimedir, bir kavram olamamıştır. hele bir alışkanlık, bir kültür asla.
şapka ile eldiven bir de alfabe. işte sana asri medeniyet seviyesi. Bu kadar kolay mı ya.
Cumhuriyet Halk Partisinin 1935 tarihli Programı, şu kavram ve deyimlere yer verir:
"törütgen yetkiler", "irde kaynağı", "özgür ertik sahipleri", "kınavlar arasındaki uyum", "yoğaltmanlar arasında asığ kavgaları", "çıkat tecimi için kipleştirmek", "hayvan yeğritimi", "ciddiğ bir yasav", "ertik okulları", "taplamak", "yüret ve bildirge işleri", "tutaklar ile kapsıkları ayırmak", "ulusun yüksek asığı", "klas kavgası ergesi", "özel yönetgeler ve şarbaylıklar", "arsıulusal ergelerle cemiyet yapmak", "kıymetli izdeşler".
Türkçe oldukları ileri sürülen bu ve benzeri deyimlerin Türk okuru tarafından anlaşılamayabileceği gözönünde tutularak, programa 170 kelimelik bir sözlük eklenmiştir.
Bildiğimiz kadarıyla yeryüzünde sözlükle birlikte yayınlanan ilk ve tek siyasi parti deklarasyonu budur.
Abdülhamit han'ın da latin alfabesine geçme teşebbüsü olduğu tartışmalar varken, her şeyin en kusursuzunu Atatürk yapıyor diyen insanlar oldukça daha çok görürüz geçmişine sövenleri.
ilk Çin imparatorluk hanedanının kurucusu Shih Huang Ti'nin (MÖ 221-210), kurduğu devlet düzeninin sorgulanacağı korkusuyla, ülkesinde geçmişte yazılmış tüm kitapların yakılmasını emredişinden bu yana geçen ikibinikiyüz yılda, devlet eliyle girişilmiş bu boyutta bir kültür katliamına yeryüzünün herhangi bir yerinde rastlamak mümkün değildir.
Sevan Nişanyan
Allah atatürkten razı olsun , şayet alfabemiz arapça olsaydı bilim ve uluslar arası ilişkilerde büyük sıkıntı yaşayacağımız gibi araplaşma akımını durdurulamazdı suriyenin bir gömlek üstü bir ülke olur çıkardık şükür olsun ki bu alfabe ile dünyanın pek çok dilini pek sıkıntı çekmeden öğrenebiliyoruz en azından alfabe ezberleme durumu kafa karıştıran durumlar yaşanmıyor şayet bir arap'a latin alfabesi gösterseniz far görmüş tilki gibi kalır.
bazı arap kıçı yalayıcısı türk düşmanlarını ortaya çıkarmış başlık. arap ın harfleri nereden kat be kat daha türk kat be kat daha milli oluyormuş anlayamadık?
türkçe kullanma kılavuzu olmayıp arapçası olan teknolojik cihazlar vardır. (bkz: abb) (bkz: siemens) (bkz: schineder) vs.
latin harflerini kullanmak değil mesele ortada olmayan adı türkçe olan bir dil oluşturulmuş olması.
madem muasır medeniyet düşüncesi var ingilizce neden seçilmedi denebilir. milliyetçi düşünenler için ise adının türk olması yerine türk halkına daha faydalı olması daha milliyetçidir.
ayrıca baştan geçen bir hikaye;
abb nin cihaz bilgilerini türkçe' ye çevirmek istemeyişi. 800 sayfa çokmuş ve çok uzun süre alırmış* lakin arapça ve polonya dili dahil çoğu dil vardır.
bir kere kullandığımız harflere arap harfleri deyip şuralarda itiraz ediyorsak aynı sebeple latin harfleri için de itiraz etmemiz icabeder.
zira arap harflerinden de farsçadan da alıntıladığımız ancak şekillerini de okuma kurallarını da tamamen farklılaştırarak millileştirdiğimiz alfabe latin harflerinden
kat be kat millidir,
kat be kat türktür,
kat be kat okuması da öğrenmesi de kolaydır.
halk bu dili bilmiyordu da bu yeni alfabe ile daha halka hitabetti gibi bir şişirme yalanı neden ezberledik bunu da hiç bilmiyorum. edebi dil başkadır, konuşma dili başkadır buna kimse itiraz etmez de alfabe ne alaka bu konu içinde çözebilen beri gelsin.
tek nedeni vardır latin harflerini kabul etmemizin, şapka ile eldiven takmamız ile aynı sebepledir bu. kısa yoldan asri medeniyetlere benzemektir. ve elbette yeterli vakit yoktu, yoksa atatürk de illaki çekirdekten, kafadan modernleşmeyi benimserdi, o dar vakitte ancak böyle içi tın tın tenekeler var edildi, dışı süslendi sorsan avrupai, asri.
eh işte bir cumhuriyetimiz oldu çok şükür,
bu günlere vardı, ama kafa aynı, atam size üniversite kapılarında bir gevşek şal takmış 18yaşındaki genç kızı avlayın ne okumasına ne çalışmasına izin vermeyin dedi değil mi gerizekalılar. işte böyle devrimi kıçından anlayan bir nesil türedi, allah ıslah etsin.
O gün makbul olan dış görünüştü, bugün makbul olan kafadir.
bize kolayca öğrenilebilecek bir alfabe bırakmak istediği içindir... yav bu adamın ayaklarını öpsek hakkını ödeyemeyiz... o olmasa şimdi sağ taraftan başlayarak arabın karmakarışık alfabesiyle yazı yazmya çabalıyor olurduk... çoğumuz okuma yazma da bilmiyor olurdu...
Devrimlerinin en önemlisidir. islami olan herşeyi hayatımızdan çıkardığı için minnettarız. hiç uygun feğildi bilmem ne kıvırmaya gerek yok. sebebi budur.
türkçeye zerre kadar uymayan yazımı zor, ilkel bir alfabe olmasından ötürüdür... zaten öyle karışıktır ki arap alfabesinin geçmişi araştırdığınızda görürsünüz...