bugün

Ata erki temeline dayanan,pederşahi,patriarkal.
erkek egemen anlamındaki kelime.
ilkel toplum doneminden sonraki insanlık tarihi boyunca varolan baskın toplumsal cinsiyet faktorune verilen isim.
son kararı babaların verdiği aile hiyerarşisi.
zamanla mantıklı bir sonuç alınamadığının farkına varılmasından sonra eşitlikçi bir yapı ile yer değiştiren olgu
tüm yetkilerin tek bir birime yani babaya baglı oldugu bir aile sistemidir.
erkek egemenliğine dayalı tipik ve ortalama türk ailesi yönetim biçimidir. aile meclisinin (!) başkanı babadır. babadan sonra ailenin diğer büyük erkeği gelir. özetle, evdeki dişil nüfus erkek nüfusun otoritesi altındadır.
erkeğin kadını köle gibi kullanması, cinsellik başta onu sadece kendi istek ve arzuları istikametinde sömürmesi, aile içinde 'dediğim dedik, astığım astık, kestiğim kestik, çaldığım düdük' mantığını yansıtır bir yönetim modeline sahip olan aile yapısı.
baba bağının önem kazandığı aile ve toplum düzeni;

erkek, sınırsız bir üstünlük edinerek aileyi ve toplumu yönetmiştir; kendine işçi olabilecek ve çocuk doğuracak çok sayıda kadınla evlenme hakkına sahiptir; isim ve ünvanlar babanın babasından çocuklara geçer; ataerkil düzen çok sayıda toplumda hala geçerlidir.

(bkz: patriarkal)
(bkz: patriarka)
baba oteritesini esas alan topluluk.
baba çok iyi bir adil ve doğru yönetim özelliğine sahip değilse babanızdan tiksinmenize neden olabilecek bir sistemdir çünkü son söz ondan çıkacağından her kararı kendine göre doğru olmasına rağmen size uymayabilir.
otoerkilin toplum kamuflajı giyinmiş hali.
erkek egomanyasının küçük ya da büyük gruplar üstünde egemen olmasıdır. Son kararın veya direk olarak kendi uygulamasının erkeğin temelinde gerçekleştiği olgudur.
otoritenin tamamiyle erkek kişisine ait olması.
evet maalesef toplum yapımızda ataerkildir eski toprak ve günümzde dahil anne babalar özellikle anneler erkek çocuklarını evin 2,reisi gibi görürler ama unutulmamalıdır ki bunu yapanlarda kadınlardır.
erkeklerin kadınlara, büyük erkeklerin küçük erkeklere göre daha üst konumda olduğu toplum yapısıdır.
Bu modelde soy, babaya dayandırılır. Kız ve erkek çocuklar, büyük babalarının, amcalarının ve amcalarının çocuklarının soy grubuna dâhildirler. Aile, ocak denilen bir evde oturur. Ataerkil ailede baba, otoritesini dinden almaktadır; atalarının kurmuş olduğu ocağı ve gelenekleri sürdürmekle yükümlüdür. Ataerkil ailenin birincil görevi, bu ateşi söndürmeyecek bir erkek çocuğa sahip olmaktır. Baba, ailenin bütün mallarının sahibidir. Mülk bölünmez ve onları dilediği gibi kullanır. Baba, çok kadınla evlenebilir.

kaynak: prof. dr. veysel bozkurt
Sosyologlar ataerkil ailenin oluşumunda etki eden faktörleri:
* Manizm (Ata dini),
* Kapalı ev ekonomisi ve
* Devlet otoritesinin olmaması ya da zayıflığı şeklinde sıralamaktadırlar.

kaynak: prof. dr. veysel bozkurt
erkeklerin dünyayı tarladan medeniyeti inşa ettiği 21. yüzyılda olması gereken efsanevi toplum yapısı. bu gün yemek yapmaktan ve kpss'den atama beklemekten başka bir iş yapmayan kadınlarımızı hak ettikleri yerlere koymalıyız.
belki de demokrasinin ardından ne olduğu anlaşılamadan kullanılan ikinci kelimedir.
Erkek ögrenirse ögrenmiştir, kadin ögrendiyse ögretecektir de eşine, dostuna, cocuguna bu farkindaligi.

Kadinlarimiza çok işler düsmektedir.
ilk olarak okan bayülgen'in programında sevil atasoy hanımefendiden duyduğum kelimedir.
Erkek hegemonyası.
Babaerkil demektir ama bazıları sozlukte erkek egemenliktir diye beni nerdeyse tövecekti, (gerci baba yada erkek erkil nerdeyse aynı kapıya cıkiyor ama) bazı ince detayları karıştırmayın gerci gecenin köründe sadece bu hanzoların burda olacagı belliydi.
evde babanın sözünün geçmesi. Dozunda olunca anormal karşılanmayan fakat umursamaz bir aile reisi ise işin sonunun kötü sona varabileceği bir aile yönetimi.Ben eve en çok para getiren hangisi olursa ona düşer kafasındayım. sonuç olarak eve olanağı getiren kimse komuta onda olmalı.
güncel Önemli Başlıklar